LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život uz ljubimca

Studenti otkrili što je presudno ako su im kućni ljubimci suputnici u studentskom životu

Studentski život izvan mjesta prebivališta sam je po sebi dovoljno stresan, pa kako uz to balansirati brigu o kućnim ljubimcima? Odgovor smo doznali od studenata koji ih imaju!

Studentski život izvan mjesta prebivališta sam je po sebi dovoljno stresan, pa kako uz to balansirati brigu o kućnim ljubimcima? Odgovor smo doznali od studenata koji ih imaju!

Balansiranje slobodnog vremena problem je s kojim se susreću svi studenti bez obzira na to žive li u mjestu prebivališta ili izvan njega. Međutim, za studente koji još žive u obiteljskoj kući velik dio kućanskih obveza ipak pokriju roditelji, dok se ostali moraju brinuti sami za sebe. Zanimalo nas je kako onda uz život na faksu, nagomilano suđe ili hrpu neoprane odjeće uspiju naći vremena za svoje vjerne suputnike – kućne ljubimce.

Razgovarali smo s 20 studenata, od kojih su 13 studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, dok su ostali studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Osijeku te studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Najveći broj ispitanika ima upravo pse i mačke koji zahtijevaju mnogo više pažnje nego, primjerice, gmazovi, ptice ili ribice koji sve svoje potrebe obavljaju u terariju, krletci ili akvariju. Također, najviše njih studira upravo u mjestu prebivališta pa se za njihove kućne ljubimce, kao i za ostale obveze pobrinu roditelji ili drugi članovi obitelji s kojima žive.

Manje njih živi izvan mjesta prebivališta, ali i oni imaju neke trikove koji im olakšavaju taj već ionako stresan studentski život. Naime, neki ili žive s rodbinom koja tijekom njihovih obveza preuzima brigu, ili žive s cimerima. Veći je izazov studentima koji su se odlučili za potpuno samostalan život.

Kada su u pitanju mačke, ako studenti žive u kući kao podstanari, mačke najčešće imaju pristup dvorištu gdje se mogu samostalno kretati i vršiti nuždu, a ako žive u stanovima, onda mačke imaju pripremljene posude s vodom i hranom te posudu s pijeskom na koju su više-manje naučene.

Kada je riječ o psima, neki vlasnici svoje su pse uspjeli prilagoditi svojem ritmu života, što znači da najčešće šetaju sa psom dva do tri puta dnevno u terminima kada im to odgovara, a životinje imaju ustaljenu rutinu obavljanja nužde baš u tom vremenu, naravno, uz poneke iznimke. Također, imaju ustaljene obroke, najčešće ujutro i navečer. Kada je riječ o igri ili treningu, najučestalije je tijekom vikenda kada vlasnici imaju slobodnog vremena pa ih vode u veće parkove gdje njihovi ljubimci mogu slobodno trčati, ili ih odvedu na veće šetnje ako vole planinariti.

Financiranje, baš kao i brigu neki studenti rado prepuštaju roditeljima, dok neki uspijevaju zahvaljujući samostalnom studentskom radu. Dalo bi se zaključiti da su u samostalnoj brizi o ljubimcima najbitniji upravo rutina i dobra organizacija.

FOTO: PIXABAY