LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u studentskim domovima

Studenti opisali kako sada izgleda život u domu; ponegdje već izrečene disciplinske mjere

Koronavirus je sa sobom donio prilagodbu na potpuno drugačiji način života u studentskim domovima. Kako taj život sada izgleda otkrili su nam sami studenti koji u njima žive, a koliko se studenti pridržavaju mjera otkrili su nam iz osječkoga i zagrebačkog studentskog centra.

Koronavirus je sa sobom donio prilagodbu na potpuno drugačiji način života u studentskim domovima. Kako taj život sada izgleda otkrili su nam sami studenti koji u njima žive, a koliko se studenti pridržavaju mjera otkrili su nam iz osječkoga i zagrebačkog studentskog centra.

Život u studentskom domu zasigurno je nešto što ostavlja posebne uspomene kada se za 10 ili 20 godina osvrnete na svoj studentski život, i nitko ne može osporiti da život u studentskom domu daje posebniju notu od onoga u privatnim stanovima. Ne čudi, stoga, ni da neki teška srca napuštaju sobe od svega nekoliko kvadrata u kojima su proveli godine mijenjajući cimere, upoznavajući nove ljude itd. Međutim, unatrag nekoliko mjeseci život ondje postao je drugačiji od svega na što su studenti do sada naviknuli, a nekolicina nam je njih otkrila što se promijenilo.

Studentski dom Ivan Goran Kovačić, Osijek

Studentica koja boravi u osječkom studentskom domu kaže nam da su ograničena druženja i okupljanja studenata u zajedničkim prostorijama te da ako idu u upravu, kantinu ili vešeraj obavezno moraju nositi maske:
– Otkako je počela nova akademska godina, a mi se uselili u dom, rečeno nam je kako nema posjeta do daljnjega. Pri ulasku u objekt, dok ne dođemo do svojih soba, nošenje maske i dezinfekcija ruku obvezni su. Ograničena su i druženja i okupljanja studenata u zajedničkim prostorijama, a po dolasku iz drugog mjesta izmjeri nam se temperatura i kažemo koja smo soba – u pravilniku o domskom redu piše da smo obvezni mjeriti si temperaturu dva puta na dan (ujutro i navečer) te takve podatke zapisivati i po potrebi dati upravi na uvid. Sve se zajedničke prostorije (učionica, kuhinja, hodnici) redovito održavaju i prozračuju.
Iako je život u ovom osječkom domu i prije bio relativno miran, koronavirus je to još više doveo do izražaja:
– Dom I.G.K. je i prije korone bio prilično miran, no sad je baš tiho, koliko sam primijetila dosad. Jedino neku dozu veselja unosi netko iz susjedne sobe tko svira gitaru, ali naravno za sebe, nema društva. Više nema ni dužeg druženja u kuhinji ili učionici dok si spremamo jelo, što znači da se svi pridržavaju mjera, svi nosimo maske pri odlasku u praonicu ili kantinu, no pozdrava na hodniku i osmijeha preko maske ne nedostaje.
Kontaktirali smo i upravu doma koja kaže da se provode sve propisane mjere te potvrđuje da se provodi redovita dezinfekcija svih zajedničkih prostora. Studenti svako jutro i večer obvezno mjere temperaturu, govore nam predstavnici, te o izmjerenim vrijednostima vode pisanu evidenciju. U zajedničkim prostorijama obvezno je nošenje maske te je za svaku zajedničku prostoriju (kuhinje i učionice) određen raspored korištenja, a do daljnjega su zabranjeni svi posjeti osim nužnih posjeta vezanih uz pitanje zaštite zdravlja i sigurnosti, kao i održavanje zabava, proslava i sl. u zatvorenim i otvorenim prostorima studentskih domova, potvrdili su iz uprave riječi studentice. Ipak, nisu svi studenti samo tako prihvatili mjere pa je nekima izrečena disciplinska mjera:
– Studenti većim dijelom poštuju epidemiološke mjere. Nešto otpora je bilo, osobito vezano uz obvezno nošenje maski i zabranu okupljanja u zajedničkim prostorijama, no prošli smo razdoblje prilagodbe i trenutno sve uspješno funkcionira. U nekoliko slučajeva bilo je nužno i izricanje disciplinske mjere opomene stanarima koji su, suprotno Uputama HZJZ-a i Pravilniku o domskom redu SC Osijek, u dom uvodili posjetitelje koji nisu stanari studentskog doma.
Studentski dom u Rijeci

Slična je situacija kao u Osijeku i u riječkome studentskom domu, no ondje se nošenje maski ipak nešto rigoroznije provjerava:
– Ako slučajno nalete na nekog s maskom odmah im pišu opomenu ili čak smanjuju bodove za upis u sljedeću godinu. Prate nas i na kamerama pa ako netko nema masku dok je, na primjer, u praonici odmah netko s recepcije dođe i upozorava.
Studentski dom Stjepan Radić, Zagreb

Jedan od najnemirnijih studentskih domova u Zagrebu također nije ostao pošteđen epidemioloških mjera:
– Na Savi je situacija poprilično mirna koliko god se pričalo o svim mjerama. Maske moramo nositi u menzi dok čekamo u redu za jelo ili blagajnu, moramo ih nositi u upravi, teretani (ne za vrijeme treninga već prilikom dolaska i odlaska s porte), vešeraj. Navečer nakon 22, 23 sata izlaze zaštitari koji zabranjuju okupljanje u većim ekipama na klupicama i provjeravaju studente koji ulaze u kampus: provjeravaju imaju li ključeve i iksice, dakle, jesu li smješteni u domu. Što se tiče mjerenja temperature, ništa nam nije rečeno. Znamo da, ako nam je izrečena mjera samoizolacije, ne smijemo koristiti dom kao lokaciju za izolaciju, prije i poslije odlaska iz doma u neki drugi grad bi se trebali javiti u upravi i potpisati formulare.
Prema onome što nam je studentica još otkrila, stanari se pridržavaju mjera, posebice nošenja maski, barem koliko je ona mogla vidjeti, no, napominje, nitko ne drži fizičku distancu. Osim toga, studentima je teško biti bez gostiju, a kako nam kaže sugovornica, prošvercati nekoga baš i nije veliki problem:
– Što se tiče atmosfere, u ovim kišnim danima se ionako ne skupljamo na klupicama, ali dok je bilo toplije definitivno se osjetio manji broj grupica. I naravno, puno kraća druženja ​​vremenski nego prije. Što se tiče svega ostalog, ja ne vidim neku preveliku razliku u životu sad i prije korone.
Studentski dom Dr. Ante Starčević, Zagreb

Na Šari je, kako nam govori jedan od studenata koji ondje živi, malo manje stanara nego inače jer je većini njih nastava pretežno u online obliku. Iako je u ožujku ove godine na snagu stupila odluka da u dom nije dopušten ulazak gostima, nisu se svi uvijek pridržavali te odluke. Budući da je bilo slučajeva zaraze, kaže nam, osjeti se pomalo neki oblik nervoze, studenti se manje zadržavaju na hodnicima i balkonima te gotovo i nema grupiranja.
– Pomalo je depresivnija atmosfera i osjeća se neizvjesnost. Svatko u podsvijesti ima i to da mora smisliti kamo će u slučaju da se i sam zarazi. Novost u vrijeme korone je i to da svaki student mora na porti doma prijaviti svaki svoj odlazak izvan Zagreba i onda pri povratku ispunjava izjavu o koronavirusu te mu se mjeri temperatura. Portiri sukladno određenim mjerama od strane HZJZ-a pojačano motre kamere (kojih je od ove godine još više na Šari) te patroliraju pojačano dvorištem i samim paviljonima.
Što se tiče zagrebačkih domova, o provođenju mjera i izricanju disciplinskih mjera više su nam rekli iz Studentskog centra u Zagrebu: 

– Studentski centar u Zagrebu redovito prati epidemiološko stanje u studentskim domovima i poduzima sve propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo širenje COVID-19. Radi zaštite zdravlja i života naših studenata donesene su mjere zabrane posjeta, zabrane okupljanja, poštivanje i držanje distance. Svjesni smo da su studenti među najranjivijim skupinama koje direktno pogađa pandemija i poneki posežu za metodama koje ste naveli u svojem pitanju. Zaposlenici Studentskog centra u Zagrebu svakodnevno u provođenju protuepidemijskih mjera nailaze na različite izazove te za sada nismo posegnuli za disciplinskim mjerama koje nam stoje na raspolaganju, već se ulažu dodatni napori u edukaciji studenata znajući da je svaki student osobno odgovoran za prekid lanca širenja koronavirusa u populaciji.

Za kraj, Studentski je centar u Zagrebu pozvao studente da se pridržavaju mjera, a vjerujemo da bi se s tom porukom složili i drugi:

– Koristimo priliku ovim putem pozvati studente na odgovorno ponašanje, pridržavanje svih propisanih mjera, pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora, dezinfekciju ruku i održavanje propisanog razmaka.

FOTO: STUDENTSKI.HR