LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društveni život u doba pandemije

Studenti na ilegalnim zabavama: „Muzika je bila super i kafić je bio krcat. Bili smo do nekih 1 – 2 ujutro”

Večernji izlazak u doba pandemije poprimio je novo značenje. Druženja se odvijaju u stanovima i na klupicama po parkovima, a studenti nam otkrivaju da su pribjegli i ilegalnim alternativama.

Večernji izlazak u doba pandemije poprimio je novo značenje. Druženja se odvijaju u stanovima i na klupicama po parkovima, a studenti nam otkrivaju da su pribjegli i ilegalnim alternativama.

Koncerti, izlasci, kave i različita događanja sastavni su dio društvenog života mladih ljudi koji im je postao zabranjen zbog pandemije koronavirusa Mnogi nam od njih svjedoče da su postali frustrirani trenutnom situacijom i nalaženjem načina kako održati interakcije s drugima.

Kafići su do nedavno bili potpuno zatvoreni te je jedina opcija za večernji izlazak bila kod nekog doma ili na klupici u parkiću. Premda su terase ponovno otvorene druženja su ograničena – terase rade do 22. Pitali smo, stoga, studente na koje načine se oni zabavljaju i pritom doznali za ilegalne prakse

Josipa, studentica veterine, otkrila nam je kako je jedan kafić, gdje je česta gošća, radio čak i za vrijeme lockdowna.

– Znala sam da je kafić radio i tijekom karantene, ali nisam znala da sada iza 22 sata nastavlja s radom. Došla sam tamo jedan dan popiti kavu, ali smo onda spontano počeli piti na vanjskoj terasi koja je zatvorena u staklu. Kad je došlo 22 sata, premjestili su nam stol unutra i selotejpom su zalijepili crnu zavjesu preko stakla. Rekli su ako vidimo policiju da se pravimo da ih ne vidimo, a muzika je bila super i kafić je bio krcat. Bili smo do nekih 1 – 2 ujutro i tada se već počelo lagano prazniti.

Student Lovro s FER-a rekao nam je kako nitko od njegovih prijatelja ne živi sam pa su došli na ideju da preko vikenda iznajme stan. Skupe tako veliku ekipu i svaki vikend organiziraju partije u drugom stanu. Istaknuo je kako s vlasnicima nemaju probleme:

– Kada dođemo u stan odmah potpisujemo privolu u slučaju da dođe policija i dajemo sigurnosni depozit za štetu. 

Studentica Iva s PBF-a javila nam je kako je nedavno završila na jednom partiju gdje je bilo oko 50 ljudi:

– Prijatelj od moga prijatelja organizirao je party u jednoj iznajmljenoj kući u širem centru grada. Bilo je predobro, dok nisu neki dečki počeli raditi probleme pa je policija došla.

Studentica Mia s arhitekture otkrila nam je kako je u subotu prije dva tjedna izašla u grad na piće s prijateljicama te je kasnije završila na velikom partiju s oko 100 ljudi:

– Mi smo u međuvremenu već dosta popile i taman smo se čule s frendovima koji su inače glazbenici. Zvali su nas da dođemo u taj jedan prostor gdje su organizirali party za nekih 100 ljudi. Mjesto je bilo prekul, sve je izgledalo kao u pravom klubu i još je uz to večer bila predobra.

Očito je da su studenti pronašli načine kako se zabavljati unatoč strogim zabranama. Uzmemo li u obzir da je društveni život mladih ljudi važan za njihov razvoj te da dugoročno zapuštanje istog može dovesti do destruktivnih posljedica, alarmirajućih ponajprije po pitanju mentalnog zdravlja, pitamo se možemo li ih uopće osuđivati. 

FOTO: PIXABAY