LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz prve ruke

Studenti kontinentalne Hrvatske otkrivaju prednosti i nedostatke gradova u kojima studiraju

Iskustva studenata pokazala su da svatko bira mjesto studiranja prema vlastitim afinitetima i mogućnostima. Evo zašto bi netko iz Slavonskog Broda ili Našica otišao u Zagreb, a zašto u Osijek.

Iskustva studenata pokazala su da svatko bira mjesto studiranja prema vlastitim afinitetima i mogućnostima. Evo zašto bi netko iz Slavonskog Broda ili Našica otišao u Zagreb, a zašto u Osijek.

Mnogi misle da je fakultet samo nastavak srednje škole, ali to nije točno. Fakultet otvara vrata koja srednja škola ne može. Može vas promijeniti i oblikovati na načine koje možda ne biste mogli zamisliti. Nije jednostavno samo odabrati mjesto gdje ćete provesti sljedećih pet ili više godina – tamo ćete učiti, stvarati, stjecati nova poznanstva, održavati stara prijateljstva i živjeti (koliko god to klišejski zvučalo).

Neki studenti biraju mjesto studiranja prema broju stanovnika, mogućnostima financiranja, poslovnim prilikama ili traže mjesto gdje će se preporoditi i živjeti u gradu koji ih je uvijek privlačio. Obratili smo se studentima iz Valpova, Našica, Slavonskog Broda, Karlovca, Koprivnice i Zagreba kako bismo otkrili koje su prednosti i nedostatci gradova u kojima borave već nekoliko godina. 

Za Zagreb studenti kažu da je privlačan i zanimljiv grad koji nudi mnogo mogućnosti te ima dobru atmosferu i energiju, s naglaskom na mlade jer se stalno nešto događa. Međutim, osvrnuli su se i na svakodnevne nedostatke hrvatske metropole. 

– Kod upisa na faks nisam previše razmišljala u kojih bih grad ići jer sam odmah znala da će to biti Zagreb. Tu su parkovi, zanimljivi kafići, muzeji, događanja... Trudim se ići na neka nova mjesta. Mnogo je prilika i za praksu, volontiranje, posao – ne može ti biti dosadno. Ono što me jedino ponekad živcira su udaljenost i gužve, pa ona duga putovanja javnim prijevozom... S vremenom se navikneš, pa čitaš knjigu, slušaš glazbu i prođe vrijeme, ali svejedno je naporno i dosta vremena oduzme samo taj put. Isto tako, cijene u Zagrebu su za mene kao studenticu dosta visoke. Od cijene stanova, pa do pekara, kafića, a na kraju i hrane u dućanima. Recimo, jako volim kuhati, ali često ne mogu isprobavati nešto novo jer mi na jedan obrok ode pola budžeta. – Marija, Koprivnica.

– Fakultet sam upisala neplanirano, nisam upala na prvi izbor koji je bila farmacija, pa sam istraživala mogućnosti i saznala za Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije. Nakon višegodišnjeg iskustva studiranja na FKIT-u mogu reći da sam zadovoljna. Iako ne ostavlja previše slobodnog vremena i prilično je zahtjevan, meni se sviđa jer sam se pronašla u STEM području. Jedini srodan fakultet bio je u Splitu, pa je odluka za Zagreb bila jasna sama po sebi. Najveći broj učenika odlučuje se za studiranje upravo u glavnom gradu, tako da ćete upoznati ljude iz svih dijelova Hrvatske, pa čak i izvan granica. Uvijek se nešto zbiva, velike su mogućnosti za osobni rast i razvoj, a i uvijek ćete pronaći neku novu atrakciju. – Lana, Slavonski Brod.

– Odabrala sam Filozofski fakultet u Zagrebu jer volim jezike i najviše se vidim u humanističkim znanostima. Smatram da je zagrebački Filozofski fakultet možda i najcjenjeniji, pa ću zbog toga možda imati kakvu prednost kada budem tražila posao. Osim toga, blizu sam rodnom mjestu i obitelji, mnogo je sadržaja za osobe poput mene i mogućnosti u jednom ovako velikom gradu. – Anamarija, Slavonski Brod.

Luciji s Novinarstva u Zagrebu prednosti su dobra prometna povezanost, raznolikost sadržaja u svakom obliku zabave i raznolikost ljudi, a smetaju joj gužve kada je u žurbi.

– Jako sam zadovoljna i sretna faksom i Zagrebom. Fakultet sam zapravo upisala kao drugu opciju, ali odmalena sam imala veliki interes za televiziju i pisanje. U Zagreb sam prvenstveno otišla zbog blizine rodnog grada Karlovca, iako mi to sada i nije toliko bitno jer jako rijetko odlazim kući. — navela je.

Dvoje sugovornika iz Našica i Valpova studira pak u Osijeku. Za grad imaju samo riječi hvale te su zadovoljni svojim odabirom. 

– Kada sam upisivala fakultet, bio bi je važan i grad u koji odlazim. Upisala sam željeni smjer na Akademiji za umjetnost i kulturu i fakultet je kao i smjer, ispunio moja očekivanja. Grad nudi puno mogućnosti i projekata za mlade osobe, samo ako se pojedinci za to potrude i pronađu sadržaj koji zadovoljava njihove kriterije. Osijek je grad studenata, tako da su na svakom koraku mladi, uglavnom pristupačni ljudi. Zagreb mi nije bio izbor jer je to jednostavno prevelik grad za mene; ne podnosim veliku gužvu, užurbanost i bila bih predaleko od kuće. Smatram da bi se ondje izgubila. – Roberta.

Jedan je student izabrao Osijek jer je bio blizu njegova prebivališta. Smatra da bi ga plaćanje smještaja u udaljenijem mjestu dovelo do određenog financijskog škripca, što nije nešto što bi si volio i htio priuštiti. Prvobitno je htio upisati Filozofski fakultet, a Akademija za umjetnost i kulturu pala je na drugi izbor, no splet okolnosti koji ga je doveo do Akademije zapravo smatra svojevrsnim blagoslovom:

– Prije početka studiranja u meni je prevladavala opća zbunjenost oko toga što se tamo uopće uči i što nakon njega postaješ ili možeš postati, a moja zbunjenost je proizašla zapravo iz tuđe zbunjenosti i tog blijedog pogleda pri spomenu na moje mjesto studiranja koje je tada u mojoj glavi izgledalo kao nekakvo potpuno apstraktno i udaljeno mjesto koje se vodi geslom „Ostavite svi nadu, vi koji ulazite“. Međutim, nakon upoznavanja teritorija faksa i njegovih djelatnika zapravo sam shvatio raznovrsnost i širok kompleks znanja koje ovaj faks nudi, što me apsolutno iznenadilo i za koje smatram da ih u većini nemaju drugi fakulteti. Kako mi polako prolaze ove studentske godine na AUKOS-u, sve više shvaćam njegovu vrijednost koja doprinosi svojim studentima u stvaranju traženih vještina i kompetencija  koje su cijenjene na tržištu rada koje se vječno mijenja.

Jedna od najboljih stvari kod preseljenja na novo mjesto je da vam daje novi početak, makar to bilo i samo tijekom studentskih dana. Novo i drugačije okruženje ponekad zaista može napraviti značajnu promjenu u osobi, odlazak na fakultet prisiljava studente na nova iskustva, udaljavanje od poznatoga te širenje perspektive u svakom području osobnog i profesionalnog života i napredovanja.
FOTO: PIXABAY