LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske pogodnosti

Studenti imaju pravo na značajne popuste u javnom prijevozu diljem Hrvatske

HŽ, ZET, GPP i Autotrolej samo su neke od prijevoznih kompanija koje nude studentske popuste.

HŽ, ZET, GPP i Autotrolej samo su neke od prijevoznih kompanija koje nude studentske popuste.

Studenti diljem Hrvatske imaju pravo na brojne pogodnosti kada je u pitanju korištenje javnog i gradskog prijevoza. U određenim županijama imaju pravo na potpuno besplatnu povratnu kartu od mjesta studiranja do mjesta iz kojeg dolaze ili ostvaruju pravo na jeftiniju kartu prilikom putovanja HŽ-om. Također, u studentskim gradovima uz odgovarajuće potvrde mogu ostvariti pravo na subvencionirani iznos karte za gradski prijevoz.

Studenti imaju pravo na mjesečnu ili godišnju kartu čiju izradu plaćaju 20 kn te uz nju prilažu potvrdu obrazovne ustanove o redovitom školovanju i fotografiju. Takva karta vrijedi od 1. listopada tekuće godine do 30. rujna sljedeće godine, a nudi i dodatnu pogodnost. Naime, studenti koji je posjeduju u slučaju putovanja subotom, nedjeljom i blagdanom uz predočenje mjesečne ili godišnje karte ostvaruju 50% popusta u 2. razredu vlakova na bilo kojoj relaciji. 

Onima koji putuju nešto rjeđe isplati se napraviti iskaznicu s kojom tijekom cijele godine dobivaju popust od 50%, i to od dana pravljenja iskaznice do istoga datuma sljedeće godine, neovisno o trajanju akademske godine. Ovaj popust vrijedi za redovite i izvanredne studente, a ostvaruje se na blagajnama i u vlaku uz prilaganje pametne kartice. Za ostvarivanje prava na studentski profil studenti moraju predočiti indeks ovjeren za tekući semestar ili potvrdu fakulteta o upisanom tekućem semestru. Status studenta moguće je dokazati predočenjem e-indeksa ili iksice i uz predočenje dokumenta na kojemu su navedeni valjani matični podaci. 

Također, neki studenti HŽ-om mogu putovati potpuno besplatno ili nešto povoljnije zahvaljujući suradnji HŽ-a i županije iz koje dolaze. Riječ je o studentima s prebivalištem u Slatinama, kao i onima koji dolaze iz Primorsko-goranskeBjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjskeBrodsko-posavske i još nekih županija, a više informacija možete pronaći na poveznici.

ZET

Pravo na povoljniju mjesečnu pretplatnu kartu imaju redovni, a kako stoji na stranici ZET-a i izvanredni nezaposleni studenti. Studenti imaju mogućnost kupovine mjesečne karte u iznosu od 100 kuna ili godišnje karte u iznosu od 960 kuna.

ZET + HŽPP

Onima koji kombiniraju ZET-ove autobuse, tramvaje i vlakove Hrvatskih željeznica mogla bi koristiti ponuda kombinirane mjesečne ili kombinirane godišnje karte prema cjeniku na poveznici. Za jednokratno plaćanje odobrava se 10% popusta na sve vrste godišnjih zajedničkih karata HŽPP-a i ZET-a, pri čemu cijena opće pretplatne karte iznosi 4320 kuna, a za ostale kategorije (učenici, studenti i umirovljenici) cijena se smanjuje na 2160 kuna.

GPP-ova Butra

Pravo na povoljniji prijevoz u osječkom Gradskom prijevozu putnika imaju redoviti i izvanredni studenti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji imaju prebivalište ili boravište na području grada Osijeka, Livane, Čepina, Bijelog Brda, Antunovca i Ivanovca. 

– Pravo na ovu karticu imaju redoviti polaznici viših i visokih škola te fakulteta s redovito upisanom godinom studiranja na temelju ovjerene zamolnice. Da bi ostvarili pravo na sufinanciranu cijenu prijevoza, redoviti studenti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji imaju upisanu tekuću akademsku godinu studija te prebivalište ili boravište na području grada Osijeka te na području općina Čepin (naselja Čepin i Livana), Erdut (naselje Bijelo Brdo) i Antunovac (naselja Antunovac i Ivanovac) osim ovjerene zamolnice trebaju donijeti i potvrdu o prebivalištu (može i preslika osobne iskaznice) ili boravištu (uz potpisanu privolu na prodajnom mjestu GPP-a). – stoji na stranici.

Osim redovitih, pravo na studentsku karticu imaju i nezaposleni izvanredni studenti koji su polaznici viših i visokih škola na temelju ovjerene zamolnice i potvrde Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a kojom se potvrđuje da, prema evidenciji osiguranika Zavoda, osiguranik ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba. Izvanredni studenti nemaju pravo na sufinanciranje na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku.
 
Više informacija možete pronaći na stranici.

Autotrolej 

Pravo na nižu cijenu karte imaju redoviti i nezaposleni izvanredni studenti uz uvjet da imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području gradova i općina na kojima prometuje KD Autotrolej d.o.o. Rijeka. Cijene bez ikakve dodatne subvencije iznose 134 kune za prvu, 180 kuna za drugu, 229 kuna za treću i 274  kune za četvrtu zonu.


Liburnija

Zadarski studenti s prebivalištem na području grada Zadra imaju pravo na besplatnu kartu pod uvjetom da dostave potvrdu o upisu u tekuću akademsku godinu. Đačka pokazna mjesečna karta inače iznosi 135 kuna na području Zadra.


Promet Split d.o.o.

Splitski studenti svoj će mjesečni pokaz platiti 69 kuna ako imaju prebivalište u Splitu, dok će u ostalim slučajevima za prvu zonu morati izdvojiti 130 kuna, za drugu 190 kuna, za treću 230 kuna te za četvrtu 265 kuna. Prilikom prve izrade svih mjesečnih i godišnjih povlaštenih karata korisnici su dužni donijeti osobnu iskaznicu, dokument iz kojeg je vidljiv OIB, fotografiju veličine 30x50 mm te uvjerenje o statusu redovitog studenta.

Detaljnije informacije dostupne su ovdje.
FOTO: PIXABAY