LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Useljavanje

Što sve ponijeti u studentski dom?

Ne zaboravite u studentski dom ponijeti dodatnu posteljinu, ručnike i papuče. Što bi vam još moglo zatrebati?!

Ne zaboravite u studentski dom ponijeti dodatnu posteljinu, ručnike i papuče. Što bi vam još moglo zatrebati?!

Objavom rezultata natječaja za smještaj u studentske domove svi, a posebno brucoši, postavljaju si pitanja što sve ponijeti u dom, što će im dobro doći, što se dobije u domu, a što moraju ponijeti sami. Ne brinite, ono što je istina jest da gotovo nikada nećete ponijeti sve, to se svake godine dogodi većini studenata jer uvijek nešto zaboravite, a nekada se jednostavno dogode situacije za koje nikada ne biste ni pomislili da bi se mogle baš vama dogoditi. 

Da bismo vam barem malo olakšali, u nastavku vam donosimo popis nekoliko stvari koje svakako trebate ponijeti.

Dodatna posteljina

Prilikom useljavanja u studentski dom osim jastuka i deka svaki student dobije i bijelu posteljinu. No, gotovo svi studenti od kuće ponesu još jedan ili dva kompleta kako bi im bilo lakše kada ne uspiju staru posteljinu zamijeniti za novu ili ju odnijeti na pranje. Uostalom, sigurni smo da neke šarene posteljine u sobu ipak unose dašak topline koju imate u svojoj kući, a u svakom slučaju više boja u sobi donosi i ljepšu atmosferu. Osim toga, kada vam vaše kolege dođu nakon predavanja u kratku posjetu, neće imati gdje sjesti pa će gotovo uvijek izabrati vaš krevet, a ako se slučajno posteljina zaprlja, dobro je da ju možete promijeniti. 

Čepići za uši

Oni kojima će ova godina biti prva u kojoj će boraviti u studentskom domu, već će nakon nekoliko dana shvatiti da studentski dom i nije tiho mjesto u kojemu, kada je noć, svi spavaju ili, kada netko uči, svi šute. Čepići za uši bit će vam jedna od korisnijih stvari koje će vam zatrebati kada poželite imati svoj mir za učenje ili kada se jednostavno samo želite dobro naspavati i ne čuti noćna prešetavanja drugih studenata po hodnicima. 

Ručnici i kućni ogrtač

FOTO: Flickr
 
Iako vam se čini da se ovo podrazumijeva, sigurni smo da brojni studenti zaborave ponijeti upravo ručnike koji su gotovo jednako važni kao i posteljina. Ručnike ne dobijete kada se useljavate tako da ih ponesite od kuće. Svakako ih ponesite više kako ne biste morali često odlaziti u praonicu rublja. Vjerujemo da nećete zaboraviti ponijeti odjeću koju inače nosite, ali ako ćete biti smješteni u studentskom domu u kojemu nekoliko kupaonica dijeli više stanara studentskog doma, onda je kućni ogrtač stvar koju ne smijete zaboraviti. Čak i ako nećete dijeliti kupaonicu s drugim studentima, kućni ogrtač nije naodmet.

Toaletna torbica

Ako ne želite na tuširanje ići s puno stvari u rukama koje vam ispadaju putem, onda vam savjetujemo da ponesete i veliku toaletnu torbicu u koju ćete staviti sve što vam je potrebno za tuširanje. Ovo vam neće trebati ako imate svoju kupaonicu koju ne dijelite s drugim studentima te u nju možete staviti stvari koje vam trebaju za tuširanje i svakodnevnu higijenu. 

Vješalice

FOTO: Flickr
 
Već pri prvom ulasku u sobu u studentskom domu vidjet ćete da ormari nisu veliki, a kako u njima ne dobijete vješalice ili ih zateknete samo nekoliko od prošlogodišnjih stanara, onda svakako ponesite dovoljan broj vješalica. Tako ćete lakše staviti svu odjeću koju imate u ormar, a i uvijek će sve izgledati lijepo posloženo. 

Odjeća i obuća

Sigurni smo da ovo nećete zaboraviti, no želimo vam samo napomenuti nekoliko stvari koje ćete vjerojatno zaboraviti. Papuče za hodanje po domu uvijek dobru dođu, a posebno kada idete u kupaonicu. Ako češće odlazite kući, primjerice svaki vikend ili svaki drugi vikend, onda vam savjetujemo da prilikom useljenja ne ponesete svu odjeću koju imate, već samo ono što vam treba za tih tjedan ili dva dana. Osim toga, često studenti ponesu i neku obuću za tuširanje, japanke ili neke gumene papuče. Također, kako biste imali sve pregledno posloženo, sklopive ukrasne kutije, koje se danas mogu kupiti po vrlo povoljnim cijenama, uvijek će vam dobro doći.

Pribor za jelo / posuđe

FOTO: Flickr

Bez obzira na to što ćete jesti u menzi gotovo svaki dan, dobro je da ponesete pribor za jelo, barem dva tanjura i dvije šalice, čaše, neke plastične posudice, mali lonac za kuhanje, a ako volite palačinke, onda nemojte zaboraviti ni tavu za palačinke. Iako mislite da vam ništa od navedenoga neće trebati, već prvi vikend u domu uvjerit ćete se u suprotno. U domovima postoje čajne kuhinje u kojima možete kuhati za sebe ili za društvo, a ne postoji studentski dom u kojemu barem jednom nije organizirana zabava ili druženje uz palačinke. 

Kuhalo/fen/pegla

Nije važno jeste li veliki ljubitelj kave ili čaja jer ćete to sigurno postati za vrijeme ispitnih rokova i trebat će vam kuhalo za vodu. To je kuhinjski aparat koji studenti najviše koriste, a osim kuhala ponesite još fen i peglu za robu. Sve navedeno uvijek možete posuditi i od cimera ili docimera, no ako ne znate s kime ćete biti u sobi ili vam jednostavno nije ugodno pitati druge, onda nemojte zaboraviti ove važne aparate. 

Produžni kabel 

Ponekad vam utičnice koje postoje u sobama u domu neće biti dovoljne pa vam savjetujemo da ponesete produžni kabel. Iako je sada postavljen bežični internet u gotovo svim studentskim domovima, ako slučajno doma imate kabel za internet, ponesite ga za slučaj da vam zatreba.

Sredstva za čišćenje

Ovo ne trebate nužno nositi od kuće, ali ćete u tom slučaju onda sredstva za čišćenje morati kupiti već prvog dana pri dolasku u dom. Osim za useljenje i iseljenje iz studentskog doma, sredstva za čišćenje trebat će vam i tijekom svakodnevnog boravka u domu pa ih nemojte zaboraviti. Kako biste si boravak što više uljepšali, možete ponijeti i osvježivač zraka. 

FOTO: Flickr

Konac i igla

Možda će vas ovo začuditi na ovom popisu, no shvatit ćete da će vam konac i igla trebati češće nego što to mislite. Kako biste si olakšali život, najbolje je da ih odmah ponesete da ne morate, kada vam zatrebaju, tražiti dućan u kojem ih možete kupiti.

Vadičep

Iako zadnji na popisu, vadičep će vam trebati gotovo svaki vikend, a možda i srijedu ako ste skloni studentskim zabavama. Najčešće se navedenim danima u studentskim grupama mogu vidjeti objave studenata koji traže upravo vadičep. Olakšajte sebi, ali pomozite i drugima te ga ponesite kako ne biste kvarili zabavu kada ona jednom krene. 

Nadamo se da smo vam pomogli prilikom spremanja za boravak u studentskom domu i da ćete se sjetiti ponijeti one najvažnije stvari. Često studenti, čak i oni viših godina koji su već nekoliko godina smješteni u studentskim domovima, nakon nekoliko dana boravka u domu sjete se da im nešto treba pa vjerujemo da će vam ovaj popis barem malo olakšati. 

FOTO: FLICKR