LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VISOKE OCJENE

Smijeh i samo smijeh: najbolje komedije na koje vrijedi baciti oko!

Najbolje od svjetske kinematografije.

Najbolje od svjetske kinematografije.

Komedija kao žanr može biti tricky – teško je napraviti duhovit film, a da ima inteligentnu radnju, zanimljive dijaloge i likove. Zato ti donosim šest nabolje ocijenjenih i nagrađenih filmova uz koje ćeš se nasmijati do suza. No, nisu svi filmovi s popisa samo komedije, već su to žanrovski miksevi drame, komedije, trilera i crnog humora.

PARASITE
Nakon prikazivanja u Cannesu publika je pljeskala osam minuta, a film je dobitnik Zlatne palme i Oscara. Tim je trijumfom ovaj južnokorejski film ušao u povijest na dodjeli zlatnih kipića 2020. godine. Radnja prati siromašnu obitelj koja pokušava pronaći način da se uklopi u puno bogatiju obitelj, a pritom ne računaju na moguće prepreke. Ovaj društveno-socijalni film izuzetno je duhovit za sve one koji vole crni humor.

THE UNTOUCHABLES
Francuska komedija donosi priču o uspješnom i imućnom muškarcu Philipeu koji je paraliziran od vrata nadolje te traži novog asistenta. Igrom slučaja to će postati Driss, mladi muškarac, koji dolazi iz dijametralno suprotnog društvenog sloja. Međutim, njih dvojica postaju bliski prijatelji, a rezultat je poseban! 

BACK TO THE FUTURE
Popularni znanstveno-fantastični film iz 1985. godine. Prati tinejdžera Martyija McFlyja koji putuje kroz vrijeme u automobilu. Film je postao jedan od najpopularnijih svih vremena i osvojio je brojne nagrade uključujući i Oscara za najbolji scenarij. Postoje i dva nastavka koja su itekako punila kino dvorane i postali simbolima filmske kulture.

THREE IDIOTS
Indijska komedija iz 2009. godine s izvrsnim ocjenama. Radnja prati trojicu prijatelja, smještena je u dva vremenska perioda, a bizarnim avanturama ekipe zapravo govori o društvenom pritisku. Sve se to odvija pričom o potrazi dvojice prijatelja za onim trećim pri čemu se prisjećaju vremena provedenog na fakultetu i prijatelja koji ih je inspirirao da budu potpuno svoji. 

DR.STRANGELOVE
Danas se smatra remek-djelom, a pokazuje besmisao rata fantastičnim crnim humorom. Film prati paranoičnog generala ratnog zrakoplovstva, mrzitelja Sovjetskog Saveza, koji naređuje početak nuklearnog napada, i šačicu onih koji pokušavaju spriječiti svjetsku kataklizmu koja prijeti zbog odluke jedne osobe.

AMELIE
Francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001., koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova filma koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspjeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije.