Skuhajte jednostavan, prilagodljiv i ukusan umak od gljiva
Ulazak u jesen i sezonu gljiva savršena je prilika za isprobavanje ovog fantastičnog umaka.
Ulazak u jesen i sezonu gljiva savršena je prilika za isprobavanje ovog fantastičnog umaka.
Gljive su pomalo kontroverzna namirnica. Dok neki obožavaju njihov specifičan okus i koriste ih u gotovo svakom jelu koje skuhaju, drugi ih zbog tog istog okusa izbjegavaju u širokom luku. Rujan označava početak sezone gljiva, pa je logično kako je cijeli mjesec posvećen upravo njima. Mi vam donosimo recept za ukusni umak od gljiva i vrhnja koji ćete moći iskoristiti na mnoge načine.
SASTOJCI:
1 češanj češnjaka
1 dcl bijelog vina
2 gljive, šampinjon srednje veličine
500 ml vrhnja za kuhanje
Cca 100 g sira po želji
1 malo deblja šnita maslaca
Malo maslinovog ulja
Prstohvat soli i papra.
PRIPREMA:
1. U duboku tavu, wok ili neku drugu posudu dodajte maslac i maslinovo ulje. Pustite da se ulje lagano zagrije i maslac otopi na srednje jakoj vatri pa dodajte oguljeni i nasjeckani češnjak te oprane i oguljene gljive nasjeckane na srednje tanke šnite. Mi smo u ovom receptu koristili šampinjone jer su veoma lako dostupni u trgovinama, no slobodno iskoristite i isprobajte neke druge vrste gljiva ako uspijete doći do njih. Naravno, uvijek pazite da su gljive koje koristite sigurne za jelo.
2. Kada češnjak lagano posmeđi, a gljive puste svoj sok i lagano se stisnu, dodajte vino. Pustite da se gljive lagano krčkaju dok potpuno ne puste svoj sok pa dodajte vrhnje. Umiješajte sol i papar.
3. Kada se vrhnje zagrije dodajte naribani sir po želji. Najbolje bi bilo kada bi mogli koristiti kvalitetan sir poput parmezana, možete koristiti i neki drugi tvrđi sir koji nije toliko skup poput trapista, maasdama, parmilete, pa čak i obične goude. Količinu možete sami procijeniti, ovisno o vašoj ljubavi prema siru.
4. Pustite da sve zajedno krčka na laganoj do srednje jakoj vatri dok se umak ne počne zgušnjavati. Ako vam umak nije gustoće kakvu ste htjeli, dodajte pola ili čak i cijelu jušnu žlicu brašna i pustite da se krčka dok gustoća nije točno onakva kakvu želite. Kad je umak gotov, možete dodati malo svježeg, nasjeckanog peršina.
Ovaj umak izvrstan je za sve vrste tjestenina, od raviola i punjenih tortelina do običnih špageta. Ako ispečete kriške krumpira u pećnici ili napravite pire krumpir ovaj umak bit će mu savršen dodatak. Možete ga preliti i preko kuhane riže. Ako ste vegetarijanac i kuhate povrće na pari, ovaj umak podignuti će ga na sasvim drugu razinu. A svi ljubitelji mesa doći će na svoje ako prije gljiva ubace tanje narezane komade piletine, puretine ili svinjetine, pa nastave s ostalim koracima iz ovog recepta kada meso lagano počne dobivati boju.