LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Situacije zbog kojih ćete zamrziti život u studentskom domu

Ponekad se stvari slože tako da situacije za koje ste očekivali da će biti vrh, postanu užas. Čak i kad je u pitanju život u studentskom domu.

Ponekad se stvari slože tako da situacije za koje ste očekivali da će biti vrh, postanu užas. Čak i kad je u pitanju život u studentskom domu.

Život u studentskom domu (ako nas pitate) nešto je što bi svaka mlada osoba trebala iskusiti. Ima previše svojih čari i dalo bi se o tome danima pisati. Međutim, neke lijepe stvari, kao što je primjerice upoznavanje i suživot s novim ljudima mogu se, ako se karte loše poslože, pretvoriti u baš loša iskustva. Potaknuti upravo tim primjerom donosimo vam popis situacija koje će život u studentskom domu učiniti nepodnošljivim, ali i načine kako ipak sanirati štetu.

  • Dva ste svijeta različita

Svjesni rizika odlučili ste da ne želite živjeti u domu s nekim poznatim. Spremni ste upoznati random osobu i dijeliti s njom tih par kvadrata studentske sobe. Zvuči zabavno i uvjereni ste da će sve biti okej jer ste vi okej, spremni na kompromise, razgovor i dogovore.

I onda bam. Cimer je odlučio dobrano napuniti studentski račun pa svako jutro ustaje u 5 jer uz faks ima i posao. A nije baš najtiši i najobzirniji dok se sprema pa budi i vas. Navečer odlazi spavati u 21:30, a vama tek tada počinje život. Njemu smeta svjetlo, vaše disanje ili listanje knjige. Vrlo je upitno koliko će to funkcionirati. Topla preporuka, za mir i dobro obiju strana – tražite premještaj.

  • Nered posvuda

Tek kad krenete živjeti u domu shvatite koliko je važno redovito čistiti sobu i koliko je važno da su ljudi s kojima živite (i u sobi i na katu u domu) koliko-toliko uredni (ne morate trošiti trećinu studentskog budžeta na sredstva za čišćenje, ali bilo bi u redu tu i tamo urediti sobu i oprati podove). No nekad se dogodi da živiš s osobom koja nikad ne mijenja posteljinu, koja ne zna pospremiti za sobom, kojoj ne bi palo na pamet pomesti sobu. Iz vlastitog iskustva znamo da stvari mogu biti baš loše pa predlažemo čim uočite prve znakove nereda, razgovarate o tome s cimerom ili cimericom. Ako ne pomaže, eskalirajte pa makar do uprave.

P.S. Budite oprezni i s korištenjem zajedničkih prostorija na katu (japanke su vam top saveznik za kupaonu). I zračite sobu, pazite na vlagu posebno ako sušite odjeću u sobi.

  • Bolja polovica kao treći član dueta

Širimo ljubav i pozitivu i super je kad ti cimer ili cimerica imaju curu ili dečka, ali ne i kad ta osoba praktički živi s vama u sobi. Nećemo ulaziti u detalje, ali nije baš ugodno ležati u krevetu dok metar dalje njih dvoje leže. Niti kad te duet dočeka svaki put kad dođeš u svoju sobu, skupa leže, skupa slušaju virtualna predavanja, skupa piju kavu... Do te mjere da skupa odrade i online sastanak s osobnim bankarom. A pogotovo je loše ako nikad nisi solo ni popričao s cimerom ili cimericom. Možda neka iskrena piva ili kava srede stvar, probajte.

Zaustavit ćemo se s popisom, ali vi ne morate. Pišite nam u komentare što je vama bilo ajme i zbog čega ste poželjeli napustiti dom.

FOTO: STUDENTSKI.HR