LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbjegavanje odgovornosti

Sedam situacija u kojima se redovito nalaze osobe koje sve rade u zadnji čas

Moraš napisati seminar, naučiti za kolokvij, napraviti projekt za posao. Imaš mjesec dana do toga datuma i čini ti se kao da imaš cijelu vječnost. Nikako da se pokreneš jer – sve stigneš.

Moraš napisati seminar, naučiti za kolokvij, napraviti projekt za posao. Imaš mjesec dana do toga datuma i čini ti se kao da imaš cijelu vječnost. Nikako da se pokreneš jer – sve stigneš.

Pun si obaveza i sam sebe uvjeravaš da sve stigneš pa se taj sve stigneš pretvori u Oh Bože, daj mi snage da ovo preživim i naoružavanje svim naporima koji postoje u tvojem tijelu. Tad se susrećeš sa zadnjom minutom kad još imaš šanse nešto napraviti. No, učenje, pisanje seminara i projektiranje nije jedino što se ostavlja za zadnji čas i jedino što te čine neodgovornom osobom. Ovo je područje puno šire. Pravi si sluga izbjegavanju odgovornosti ako se poistovjećuješ s ostatkom situacija na ovome popisu.

1. Svaki novi dan započinje buđenjem. Ne voliš se buditi ujutro. Ležiš u krevetu dokle god je to moguće. Alarm si postavio na zadnju moguću minutu, a ti ćeš još do one najstvarnije zadnje minute ležati i tiho plakati što moraš ustati i napustiti taj divan i udoban komad namještaja.

FOTO: Tumblr

2. Sama pomisao na sve što moraš napraviti te zapravo baca u depresiju. Nervozan si i znaš da to moraš obaviti, ne izlazi ti iz glave, ali nikako da se pokreneš. Puštaš da te to kopka jer je svakako nedovoljno da se pokreneš na vrijeme. Na kraju sve rezultira ponašanjem kao da te obaveze uopće ni ne postoje.

 FOTO: Tumblr

3. Za svako zašto? postoji zato. Imaš opravdanje za sve. Točno znaš zašto još uvijek to nešto nisi napravio, zašto si tek sad to napravio, zašto si tek sad uopće krenuo. Postoje slučajevi da moraš odgovoriti i na pitanje zašto nešto nisi uspio napraviti, zašto si to djelomično ili loše obavio ili zašto si zakasnio negdje. Naravno da svako zašto ima isti odgovor – sve se stigne, ali svi drugi odgovori proizlaze iz vlastite mašte u pokušaju da zavaraš protivnika, a ponekad i sebe samog.

4. Svladavanje dosad navedenih tehnika već te učinilo pravim majstorom za obavljanje obaveze ostajući budan, radeći cijelu noć. Radiš punom parom, preplavljen adrenalinom, stresom, panikom, pritiskom, uzrujanošću. Bio si tako miran cijelo ovo vrijeme i odjednom si dobio napad svih negativnih emocija. Pitaš se hoćeš li stići i zašto ti je to trebalo.

FOTO: Tumblr

5. Svaki zadnji doživljeni stres i panika naveli su te da samome sebi obećaš kako to više nikad, ali nikad nećeš ponoviti, ali evo te opet. Opet ima vremena, opet sve stigneš. Zapravo postoji ona želja da budeš bolji i da samome sebi olakšaš život, poštediš se budućih negativnih emocija, ali onaj osjećaj zadovoljstva kada radiš nešto zanimljivije, dok bi trebao ispuniti svoju obavezu, ili spavanje i ležanje dok se moraš probuditi i ustati, jednostavno je jači.

 

FOTO: Tumblr

6. Nakon te urnebesno vrijedne noći, konačnog ustajanja iz kreveta i izlaska iz kuće kad si se napokon uspio spremiti, osjećaš se kao da si osvojio svijet. Za taj veličanstveni osjećaj i za to veliko postignuće, moraš se obavezno nagraditi i osjećati se kao da si napokon nešto postigao. U svojim si očima to svakako zaslužio. Konačan kraj ipak zaključiš priznanjem da si mogao to nešto obaviti i puno bolje, samo da si – počeo ranije.

7. Kad se kraj tebe pojavi osoba s istim poremaćajem ili barem da je trenutno u istom problemu kao ti, koliko god ne pridonosi spašavanju tvojeg života, to ti daje osjećaj olakšanja. Ipak je sve ljepše u dvoje.

FOTO; Tumblr
FOTO: PIXABAY