LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Životne odluke

Sedam ključnih odluka koje ćete donijeti tijekom studija

Donosimo vam sedam najvažnijih odluka s kojima ćete se susresti tijekom studiranja i koje vam mogu promijeniti život.

Donosimo vam sedam najvažnijih odluka s kojima ćete se susresti tijekom studiranja i koje vam mogu promijeniti život.

Odluka o tome što ćete studirati i u kojem ćete gradu pohađati fakultet jedna je od najvažnijih odluka koju ste donijeli u svojem životu. To je odluka koja će uvelike oblikovati ostatak vašeg života. No, tijekom studija donijet ćete i brojne druge odluke koje, iako možda ne djeluju kao toliko važne, mogu itekako utjecati na smjer vašeg života. Naravno, takve situacije uvijek sa sobom donose i poveću količinu stresa. Kako bismo vam ublažili barem dio stresa i tjeskobe koje se pojavljuju pri njihovom donošenju, donosimo popis sedam najčešćih važnih odluka s kojima se studenti susreću tijekom studija.

1. Promjena studija

Većina upisuje fakultet odmah nakon srednje škole, u dobi od otprilike 18 godina. Ako niste jedni od onih ljudi koji su već s pet godina točno znali što žele, moguće je da tijekom prve ili druge godine shvatite da je stvarnost posla i karijere koje ste odabrali znatno drugačija od onoga što ste zamišljali. Mnogi brucoši upišu psihologiju pa se iznenade kako na prvoj godini moraju slušati i polagati statistiku. Mnogi gledaju serije poput CSI-a pa upišu kolegij pod nazivom forenzička psihologija da bi ga ubrzo zatim ispisali jer im je previše mračan i emocionalno težak. Neki od takvih razočaranih studenata uspiju pronaći dio odabrane struke u kojem uživaju i kojem se žele posvetiti pa odluče završiti studij. Drugi odluče kako taj studij ipak nije za njih i odluče studirati nešto drugo. A jedan dio jednostavno odustane od studiranja i nikada ne diplomira.

2. Prijateljstva koja stječete

Tijekom studiranja dobivate potpunu kontrolu nad prijateljstvima koja sklapate i koja održavate. Iako se tijekom prve godine fakulteta može činiti kako se sprijateljujete sa svima koje sretnete, kako budete prelazili u više godine, shvatit ćete da postajete sve selektivniji oko toga s kim provodite vrijeme i do čijeg vam je povjerenja i društva zaista stalo. Opstaju ona prijateljstva koja su vam važna i oko kojih ste se spremni potruditi. Ostala postaju dobra poznanstva ili sasvim nestaju iz vaših života. A jedna od važnih vještina koju ćete pritom steći je i identificiranje odnosa koji su nezdravi za vas i njihovo eliminiranje iz vašeg života.

3. Klubovi i organizacije kojima ćete se priključiti

Studentske udruge i klubovi mogu odigrati značajnu ulogu u vašem studentskom ali i poststudentskom životu. Bilo da se želite okušati u političko-aktivističkim organizacijama, volontiranju u humanitarnim udrugama, strukovnim udruženjima, sportskim klubovima ili umjetničkim radionicama, bit ćete okruženi osobama s kojima dijelite iste ili slične sklonosti, zanimacije i ideje, što može biti iznimno poticajno. Proširit ćete svoje horizonte, ali i krug poznanstava koja mogu olakšati vaše studiranje, ali i profesionalni život nakon završetka studija. A steći ćete i dodatne vještine koje vas mogu učiniti privlačnijima potencijalnim poslodavcima.

4. Odlazak u inozemstvo

Mnogi studenti odlučuju jedan semestar ili cijelu godinu studirati na sveučilištu u inozemstvu pomoću programa poput Erasmusa. Studiranje u inozemstvu može biti fantastično iskustvo, no to ne znači da je za svakoga. Prije donošenja odluke o odlasku na studij u inozemstvo svakako morate odlučiti je li to nešto što zaista želite. Nema smisla raditi nešto ako to ne želite 100 posto. Financijska je situacija još jedan od presudnih faktora jer studiranje u inozemstvu donosi dodatni financijski teret, pa makar tijekom samo jednog semestra. A postoji i još dodatnih logističkih faktora o kojima treba voditi računa, od programa koji studirate, jezika na kojemu se odvija nastava i slično. Ako je odlazak na studij u inozemstvo nešto što vas privlači, pokušajte se povezati sa starijim kolegama koji su to iskusili i raspitajte se o njihovim iskustvima iz prve ruke. Ako i nakon toga smatrate da je to avantura u koju se morate upustiti, bacite se na istraživanje i prijavite se.

5. Što raditi tijekom praznika

Odluka o tome kako ćete provesti praznike može biti iznimno važna. Hoćete li otići na ljetovanje/zimovanje s novim ili starim prijateljima? Ili vam je ostalo previše kolokvija, ispita i seminara pa ćete čitave praznike provesti za knjigom? Možda ste uspjeli pronaći neki sezonski posao ili stažiranje koje vam može donijeti financijsku korist, ali i unaprijediti buduću karijeru? Možda ćete praznike provesti volontirajući za neku udrugu ili organizaciju? Nikada ne znate kakve se prilike mogu otvoriti, koju god od ovih opcija odabrali.

6. Balansiranje posla i privatnog života

Ovo je još jedna od iznimno važnih životnih vještina koja će vam, jednom kad je usvojite, služiti čitav život. Studentski život nije samo učenje, važan su dio i tulumi, druženje i istraživanje interesa koji nisu vezani uz studij. Kako se postaviti kada imate važan seminar dan nakon nezaboravnog tuluma na kojem će biti svi vaši prijatelji? Naučiti kako balansirati između svih zahtjeva za vašim vremenom je možda i najvažnije što ćete napraviti tijekom studiranja.

7. Planovi nakon diplome

Pitajte bilo kojeg apsolventa ili studenta završne godine i većina će vam reći da se groze pitanja koje im se stalno postavlja, a to je: što ćeš nakon što diplomiraš? Možda će vam se tijekom studija ukazati dobra poslovna prilika, možda ćete isprva morati prihvatiti bilo koji posao samo kako bi zaradili plaću, a možda ćete si moći priuštiti dulje putovanje o kojem ste oduvijek sanjali. Što god odlučili, dobit ćete neprocjenjivo životno iskustvo, samo pripazite da su sve odluke zaista vaše, a ne tuđe. Važno je imati na umu kako ste još veoma mladi i da imate vremena i griješiti. Iako se kaže kako su studentski dani najljepše doba, to često nije tako. Samo se pobrinite da bude najbolje do tada.

FOTO: PIXABAY