LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Božićna ušteda

Savjeti za preživljavanje blagdanskih troškova na studentskom budžetu

Studentski je budžet sam po sebi vrlo oskudan, što predstavlja veliki problem kada su u pitanju blagdanski troškovi. No, nije sve tako crno jer postoje načini kako izaći na kraj s tolikim troškovima, a da ne potrošite sav novac.

Studentski je budžet sam po sebi vrlo oskudan, što predstavlja veliki problem kada su u pitanju blagdanski troškovi. No, nije sve tako crno jer postoje načini kako izaći na kraj s tolikim troškovima, a da ne potrošite sav novac.

Adventsko vrijeme je pri kraju i Božić već kuca na vrata. Iako je najljepše razdoblje u godini jer je sva obitelj na okupu, također zahtijeva i velike troškove, što nama studentima predstavlja veliki problem ako nemamo neki posao, a uglavnom nemamo. Stoga, kako bismo izbjegli velike izdatke, moramo se unaprijed pripremiti.

1. Štednja

Kao prvo najvažnije je osvijestiti vlastitu financijsku situaciju. Naime, ako već imate posao i zarađujete donekle pristojnu plaću za studentski život, pokušajte odvojiti nešto novca sa strane. Prema iznosu plaće i svojim troškovima odredite iznos koji biste mogli izdvojiti u prosincu, što će vam svakako pomoći u blagdanskim troškovima.

Ako ne radite, pokušajte uštedjeti od džeparca koji vam daju roditelji ili od stipendije koju primate. No, kako biste uspjeli uštedjeti važno je odreći se nekoliko izlazaka, tuluma, koncerata, filmova u kinu i slično. Iako ne zvuči nimalo zabavno i primamljivo vikend provesti doma, još je manje zabavno kada ne možete pokloniti nešto svojim bližnjima ili proslaviti doček Nove godine onako kako želite. Svaka je kuna važna i dobro će doći u božićnom ludilu.

FOTO: Pixabay

2. Popis svih troškova

U slučaju da niste štedjeli i već vas lovi panika, ne brinite jer još uvijek nije kasno. Kako se ne biste preračunali te potrošili više od svojih mogućnosti, napravite popis svih troškova koji vas očekuju u prosincu. Na taj ćete se način moći orijentirati te odabrati najbolje rješenje prema svojim financijskim mogućnostima. Također, još uvijek možete uštedjeti nešto novca, ako ste spremni na veća odricanja.

3. Popis osoba za darivanje

Nakon što ste odredili koliko možete potrošiti na poklone, važno je odrediti koga ćete darivati i što ćete im pokloniti. U slučaju da nemate dovoljno novca za sve, obiteljske poklone možete kupiti zajednički s ostalim članovima. Tako ćete uštedjeti nešto novca i za ostale osobe s popisa.

FOTO: Pixabay

4. Popusti

Sada kada imate popis svih troškova krenite u lov na blagdanske popuste. U ovo vrijeme ima ih u svim trgovinama pa to svakako iskoristite. Popusti će vam pomoći da potrošite manje novca nego što biste inače i tako ćete ostati unutar budžeta koji ste si odredili. Također, popusti su vrlo primamljivi pa ne dopustite da vas zavedu i da kupite ono što niste planirali, odnosno što nije na popisu.

5. Izradi sam

Također, poklone ne morate kupovati već ih možete i sami izraditi. A većinu potrebnog materijala imate kod kuće. Pripremite razne blagdanske slastice, koje su uvijek bolje od onih kupovnih i podijelite ih s prijateljima. Kupite okvir ili ga sami izradite te stavite unutra slike dragih vam osoba, zatim božićne čestitke, kuglice i ostale božićne ukrase koji će krasiti dom vaših bližnjih i prijatelja. Izbor je velik, samo uložite malo truda i pustite mašti na volju.

FOTO: Pixabay

6. Božićni duh

I na kraju, ne zaboravite najvažniji poklon koji se ne može kupiti novcem. Darujte svojoj obitelji i prijateljima ljubav i sreću. Vrijeme koje ćete provesti s njima je neprocjenjivo. To je poklon koji će nositi u srcima i pamtiti zauvijek.

FOTO: PIXABAY