LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Buđenje bez muke

Savjeti za bezbolan jutarnji rastanak s krevetom

Znamo da je rano ustajanje većini studenata trn u oku, stoga vam donosimo hrpu savjeta prakticiranjem kojih ćete si produljiti ostanak u toplom zagrljaju kreveta.

Znamo da je rano ustajanje većini studenata trn u oku, stoga vam donosimo hrpu savjeta prakticiranjem kojih ćete si produljiti ostanak u toplom zagrljaju kreveta.

Ponedjeljak je ujutro i već ste alarm odgodili četiri puta, a još ste u krevetu. Jedan vas pogled na sat baci u očaj jer shvatite da je već pola 10 i da vam predavanje na kojemu morate biti počinje za pola sata. Ne bi to bilo neizvedivo da vam točno pola sata ne treba da uopće stignete do fakulteta (ako imate sreće i ne zapadnete u gužvu) i da ste na vrijeme isprintali (i napisali, naravno) zadaću koju morate na istom tom predavanju predati.

Neovisno o tome jeste li noćas učili dokasno, bili vani s prijateljima ili ste jednostavno spavalica koja ustaje iz kreveta u vrijeme ručka, ustajanje se u ovome trenutku čini kao najteža stvar na svijetu u koju morate uložiti svu snagu volje koju uopće možete skupiti. Kako se ovakve situacije ne bi ponavljale iz dana u dan i kako bi sve spavalice mogle uživati u svakoj dragocjenoj minuti sna, donosimo vam savjete kako se što bolje pripremiti za jutarnje ustajanje i smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje svega po ustanku iz kreveta što je više moguće, te, samim time, učiniti jutarnji rastanak s krevetom što kasnijim i što bezbolnijim.

Napravite si to-do listu

(Pre)kasno buđenje još stresnijim, ako je to uopće moguće, čini pokušaj brzinskog dosjećanja svega što taj dan trebate učiniti. Znate da ste nakon predavanja naručeni kod zubara, a potom morate juriti u knjižnicu po onu knjigu koja vam treba za seminar čiji se rok predaje opasno približio, a osim toga, znate da ste trebali učiniti još nešto jako važno, no ne možete se sjetiti što. Teško da ćete se i sjetiti dok jednom rukom perete zube, a drugom kopate po ormaru tražeći odjeću prikladnu za taj dan. Kako biste spriječili takve situacije, odvojite si svaku večer prije prepuštanja toplom zagrljaju kreveta nekoliko minuta te popišite sve što morate obaviti idućeg dana kako ne biste zaboravili. Možete pritom koristiti neki slatki rokovnik ili jednostavno samoljepljive papiriće koji će vas podsjetiti na dnevne obveze.

FOTO: Wikipedia

Pripremite kosu večer ranije

Znate onu poznatu izreku koja kaže da kad jedna stvar krene nizbrdo, sve ju ostale slijede? E pa, ako se probudite prekasno ujutro, velika je vjerojatnost da ćete se probuditi i s kosom u kojoj svaka dlaka vodi svoju bitku. Kako biste to spriječili, pripremite si kosu već navečer. Sami najbolje znate što vašoj kosi odgovara, a što ne. Ako ste ju navečer oprali, izdvojite nekoliko dodatnih minuta da ju izvučete četkom ili zavežete u rep ako je to potrebno da ujutro dobro, ili barem pristojno, izgleda. Isto tako, nemojte zavezati punđu na vrhu glave i otići spavati s njom, ako znate da ćete ujutro  izgledati poput Hagrida u najgorim danima. Za sve je to potrebno samo nekoliko minuta, a ujutro će vam biti dovoljno proći samo četkom kroz kosu i spremni ste za izlazak u vanjski svijet.

FOTO: Wikipedia

Izaberite si outfit za idući dan

Kako biste ujutro prilikom kašnjenja izbjegli ono već spomenuto kopanje po ormaru s četkicom za zube u drugoj ruci tražeći prikladan i popeglan komad odjeće jer ste se sjetili da baš taj dan morate držati izlaganje seminara te trebate pristojno izgledati, uvijek večer prije isplanirajte što ćete obući. Znamo da svi, pogotovo studentice, možemo provesti sate pred ormarom mozgajući koja bi košulja najbolje odgovarala uz one nove hlače, a znamo i, s druge strane, da ako imamo spremnu odjeću, možemo u nju uskočiti za samo nekoliko minuta. Uvečer prije lijeganja u krevet odvojite nekoliko minuta za provjeravanje vremenske prognoze za idući dan te odabir odjeće, kako vas ujutro ne bi dočekalo neugodno iznenađenje, poput mrlje na najdražoj majici, i time si produžite vrijeme spavanja.

FOTO: Wikipedia

Spremite sve potrebne stvari u torbu večer prije

Iako je možda jako kasno kad krenete spavati ili ste iscrpljeni od svih obveza koje ste imali toga dana, odvojite nekoliko trenutaka da spremite sve što vam je potrebno za sutradan i, vjerujte nam, bit ćete ujutro zahvalni sami sebi. Skratit ćete si jutarnje spremanje ako ne budete morali panično tražiti ključeve (koji se uvijek zametnu baš kad vam trebaju) ili usb na kojem vam je seminarski rad za printanje. Isto tako, ako znate da vam je sutra krajnji rok za plaćanje domske stanarine i da to morate obaviti prije polaska na faks, sjetite se otići do bankomata dan ranije i ostanite dulje u krevetu.

FOTO: Wikipedia

Doručak pojedite putem

Budući da je doručak najvažniji obrok u danu, nemojte ga preskakati čak ni ako žurite. Bolje ćete funkcionirati ako barem nešto ubacite u sebe prije predavanja jer tko zna kad ćete uhvatiti vremena da skoknete do menze. Sigurno putem do faksa prolazite kraj barem jedne pekarnice, što je odličan način da pojedete nešto usput i olakšate si jutarnje spremanje. Naravno da ne možete i ne želite uvijek doručkovati neko suho pecivo, ali i tomu možete doskočiti pripremanjem doručka večer prije. Zašto si ne biste sami napravili sendvič koji možete pojesti putem ili zdravi smoothie koji možete popiti na brzinu? Ako ste kofeinski ovisnik, uzmite si putem kavu za van, kupite ju na automatu kojih je prepun svaki faks ili ju jednostavno skuhajte sami i spremite u termosicu koju možete ponijeti sa sobom. Isto vrijedi i za čaj ili bilo koji drugi napitak bez kojega ne možete.

FOTO: Wikipedia

Pronađite što brži put do faksa

Naravno da se nikome po kiši ili sniježnoj mećavi ne da pješačiti, ali možda ćete još više vremena potrošiti dolaskom do stanice, čekanjem tramvaja, vožnjom i onda ponovnom šetnjom od stanice do odredišta. Svaki je veliki grad prepun prečaca i vjerojatno ćete puno brže stići na odredište ako si pronađete jedan takav nego vozeći se tramvajem okolnim putem. Jutarnja šetnja na svježem zraku svakako je i zdrava, pogotovo za studente koji većinu vremena provode sjedeći na predavanjima, učeći ili za laptopom. Osim toga, poslužit će vam i za već spomenuti doručak, a ako prilikom nje stavite slušalice u uši, možete si i početak dana uljepšati omiljenom glazbom. Po lijepom vremenu možete koristiti i bicikl te na taj način brzo stizati kamo god zaželite, usput uživajući u prirodi i suncu.

FOTO: Flickr

Ako ste osoba koja sve navedeno prakticira, znate i sami koliko vam sve ovo olakšava ustajanje ranom zorom i produžava vam posljednji san, a vjerojatno vam nije ni jasno kako ikome uopće može biti teško ustati rano ujutro. Ako pak niste i još uvijek tražite način za što bezbolnijim odvajanjem od kreveta, isprobajte ove savjete i javite nam rezultate. Sretno vam ustajanje!

FOTO: WIKIPEDIA