LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

S kojim novcima (pre)živjeti do kraja godine

Počela je nova akademska godina – što nosi svoje troškove, završava još jedna kalendarska – što znači Božić, pokloni, doček... Kako to sve financirati?

Počela je nova akademska godina – što nosi svoje troškove, završava još jedna kalendarska – što znači Božić, pokloni, doček... Kako to sve financirati?

Sigurni smo da ćete se složiti s nama da je zadnje tromjesečje tekuće godine financijski najzahtjevniji period koji studenti trebaju preživjeti.

Počela je nova akademska godina i treba platiti školarinu, nabaviti sve materijale za faks, srediti sobu u domu... Opet dolaze i zima, kiša, hladnoća – treba odraditi jesensko-zimski šoping.

Pa se poklopi tisuću rođendana jer je nekim čudom većina ekipe rođena u ova tri mjeseca. Onda eto i Božića i kupovanja poklona za najdraže. A na kraju tu je doček Nove godine kad biste i sami sebi nešto priuštili, bila to nova haljina ili vesta ili bijeg u neku toplu kuću s ekipom na par dana. A sve košta...

Planiranje je pola posla i puno uštede!

Vjerojatno vam se ne da napraviti plan troškova, ali vjerujte da se isplati. Stavite na papir sav novac koji trenutno imate, što će vam još sjesti bilo od poslova, bilo od stipendije, bilo od tetke iz Njemačke koja vas spašava svake godine i vidite što možete isfinancirati, a što ne.

Prioriteti su prioriteti

Školarina, stanarina i sve te -arina stvari nažalost ne možete ne platiti. Ali, ako plaćanje školarine znači da ostajte bez prebijene pare, razmislite o kreditu za obrazovanje (prvo – dobra je kamata, drugo –možete ga vraćati i nakon završetka fakulteta).

Što se tiče šopinga, poklona i dočeka – razmislite što stvarno trebate i želite. Ako imate lanjski kaput i čizme koje ne propuštaju kišu, onda čekajte siječanjska sniženja za nove, a sad sebi ili nekom od bližnjih priuštite nešto drugo.

Kad su u pitanju pokloni, bilo za rođendane, bilo za Božić – budite kreativni. Sigurno će vaše bližnje razveseliti i do it yourself pokloni i sitnice. Na primjer, složite prijatelju prezentaciju zajedničkih top-trenutaka i napravite virtualnu čestitku. 

P. S. Ako stvarno planirate dočekati Novu godinu izvan mjesta prebivališta u kući koja nije prijateljeva – nije rano za planiranje i rezervacije! 

FOTO: PIXABAY