LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lokalni izbori

Rezultati ankete: većina anketiranih izašla na izbore, neke je spriječio mamurluk

Ususret drugom krugu lokalnih izbora donosimo vam rezultate kratke ankete o prvom krugu kojom smo htjeli dobiti uvid u to koliko su mladi zainteresirani za politiku.

Ususret drugom krugu lokalnih izbora donosimo vam rezultate kratke ankete o prvom krugu kojom smo htjeli dobiti uvid u to koliko su mladi zainteresirani za politiku.

Nedavno smo proveli anketu o lokalnim izborima u kojoj smo u prvom pitanju htjeli smo saznati koja populacija je najzastupljenija u istraživanju – 38,2 posto ispitanika ima između 18 i 20 godina, zatim slijedi skupina između 21 i 23 godine s 36,5 posto. Treća po redu je skupina između 24 i 27 godina s 19,7 posto, a najmanje je sudjelovalo onih koji imaju 27 i više godina.

Čak 62,4 posto ispitanika izjasnilo se kako su bili upućeni u programe koje nude kandidati na njihovim izbornim listama, a ostatak je rekao kako nisu bili upućeni. Iznenađujuća je činjenica što je 73 posto ispitanika izašlo na izbore, a preostalih 27 posto mladih koji nisu izašli na izbore otkrili su i zašto nisu.

Jedan od najučestalijih razloga je taj što nisu bili na mjestu prebivališta zbog fakultetskih obaveza:

– Nisam bila u mjestu prebivališta, a nisam izvadila plavu potvrdu da izađem u mjestu boravišta. Nisam se ni raspitala gdje se ta plava potvrda izvadi, ali općenito mislim da je isto otežano jer mislim da trebam ići negdje i u nekom roku, a nisam baš pronašla informacije ni gdje ni kada. Možda kada bi postojao neki formular koji ispunim na internetu i isprintam bih izašla, ali ovako ne izađem jer ne znam ni gdje da se obratim ni koga da pitam kako da izađem.

Bilo je i onih odgovora koji su se doticali nezainteresiranosti za politiku u Hrvatskoj ili politiku uopće: 

– Kad moram birati između manjeg zla ne odaberem ništa.

– Nezadovoljstvo općim političkim stanjem u RH.

– Ne zanima me politika.

– Nije mi se dalo.

– Nije bilo potrebe.

– Nedostatak vremena.

A našle su se tu i riječi koje svaki student izgovara za vrijeme ispitnih rokova:

– Nedostatak motivacije za življenje, a kamoli za glasovanje.

Za kraj vrijedi spomenuti kako se među razlozima za neizlazak našao i mamurluk, nadamo se kako on neće omesti studente i u nadolazećim ispitnim rokovima.

S obzirom na to da se u nedjelju, 30. svibnja, održava drugi krug izbora oni koji sada nisu iskoristili priliku glasovati, to bi mogli učiniti ovog vikenda.
FOTO: PIXABAY