LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Put oko svijeta u 80 dana

Putuj i zarađuj

Putovati i vidjeti što veći dio svijeta velika je želja većine mladih. Ovo su samo neki od načina na koji možete putovati po svijetu i pri tome još i zaraditi.

Putovati i vidjeti što veći dio svijeta velika je želja većine mladih. Ovo su samo neki od načina na koji možete putovati po svijetu i pri tome još i zaraditi.

Koliko ste puta u glavi zamislili savršeno putovanje, s čežnjom gledali slike željene destinacije na internetu, zavidno slušali priče onih koji su tamo putovali?

Vaše su snove zasigurno svaki put srušile cijene avionskih karata, soba u hostelima, rent-a-cara i svih popratnih troškova.

Međutim, što ako vam ponudimo deset načina da putujete besplatno ili, još bolje, zarađujete putujući? Ostvarenje snova, zar ne?

Evo kako:

1. POSTANI TURISTIČKI VODIČ ILI TURISTIČKI PRATITELJ

Turistički pratitelj

Turistički pratitelj, FOTO: Eric K./Flickr 

Jedan od najboljih načina kako putovati i pri tome zaraditi zasigurno je postati turistički vodič ili turistički pratitelj.

Postati turistički pratitelj lakše je (i jeftinije): tečajeve nudi veliki broj turističkih agencija. Za cijenu od između jedne i dvije tisuće kuna dobit ćete mogućnost praćenja grupe turista na različite svjetske destinacije. Za ovaj posao trebate imati razvijene komunikacijske i organizacijske sposobnosti: jednom kada autobus krene s polazišta, vi ste glavna spona između organizatora, putnika, vozača i hotelskog osoblja. Drugim riječima, o vama ovisi koliko će putnici uživati u svome putovanju, a o njihovom zadovoljstvu ovisi vaš daljnji angažman.

Turistički vodič je osoba koja vodi turiste po određenoj destinaciji. Za ovaj posao morat ćete jako dobro upoznati destinaciju: povijest, kulturu, značaj, gdje i kada ići. Kako biste postali turistički vodič, morat ćete izdvojiti dvostruko više novca nego za pratitelja, a tečajeve za ovo zanimanje drže kvalificirane ustanove.

2. WWOOFing

WWOOF

WWOOF, FOTO: Screenshot/WWOOF 

WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) organizacija je koja vam omogućuje da putujete po svijetu i radite na farmama koje uzgajaju organsku hranu. Ovaj način putovanja možda ne nudi zaradu, no nećete morati puno trošiti: smještaj i hrana su vam osigurani. Više možete pročitati ovdje.

3. PREPRODAJA STRANE ROBE

Turske lampe

Turske lampe, FOTO: JebbiePix/Flickr

Zamisli ovaj scenarij: putuješ po Turskoj, Kini, Čileu, Egiptu; vraćaš se kući s gomilom unikatnih suvenira (kineski porculan, turska keramika, venecijansko murano staklo); svi su oduševljeni kupljenim, pitaju te gdje i oni to mogu nabaviti.

Sad zamisli da velike količine tih unikata ponudiš lokalnim trgovinicama, kolekcionarima ili ih čak staviš na eBay.

Kad bi se malo posvetili proučavanju carinskih propisa, zarada bi mogla biti odlična.

4. PISANJE TURISTIČKIH VODIČA

Turistički vodiči

Turistički vodiči, FOTO: ger power/Flickr 

Iako se možda na prvu ruku čini idealnim poslom za sve one koji žele proputovati cijeli svijet, pisanje turističkih vodiča nije nimalo lagano. Posao zahtjeva rad od 12 do 14 sati na dan za vrlo malu plaću, a vrijeme koje provedete u stvarnom turističkom razgledavanju, upoznavanju kulture i posjećivanju lokalnih restorana je minimalno. Ostatak vremena mahnito pišete članke i reportaže, bilježite masivne količine podataka i ocrtavate karte mjesta koja ste posjetili.

Pisanje turističkih vodiča nikako nije godišnji odmor, stoga budite vrlo pažljivi pri odabiru ove profesije.

5. POSTANI STJUARD/ESA

Etihad Airways stjuardese

Etihad Airways stjuardese, FOTO: myfreeco/Flickr 

Ako se ne bojiš letenja, posao stjuarda ili stjuardese definitivno je idealan za tebe. Osim što si plaćen za putovanje u baš sve dijelove svijeta, imaš i posebne povlastice pri kupovini avionskih karata za sebe i svoju obitelj, a na svakoj destinaciji osigurani su ti smještaj i džeparac.

Mnogi veliki letači, poput Emiratesa ili Qatar Airwaysa, održavaju audicije za avionsku posadu i nekoliko puta godišnje, a ako prođeš proces audicije i sedmotjedne obuke, osiguran ti je zabavan posao na minimalno tri godine.

6. RAD NA KRUZERU

Kruzer

Kruzer, FOTO: Woobstr112g/Flickr 

Sličan poslu u avionskoj posadi je i posao na kruzeru. Iako slabije plaćen, ovaj vam posao omogućuje da živite u plutajućem gradu i u njemu obilazite svijet. Na kruzeru se nude mnogi poslovi, od perača suđa preko fitness trenera do pratnje putnika po egzotičnim lokacijama. Koju poziciju ćete dobiti, ovisi isključivo o vašim sposobnostima i snalažljivosti.

7. PISANJE BLOGA O PUTOVANJIMA

Travel blog

Travel blog, FOTO: krandibaminski/Flickr 

Ako želite voditi blog o svojim putovanjima, u njega ćete morati uložiti puno, puno truda. Osim što ćete morati sami financirati svoja putovanja, trebat će vam minimalno godina dana da se blog pokrene s nulte točke. Morat ćete sami pokušati dosegnuti publiku preko društvenih mreža, zanimljivih tekstova i fantastičkih slika. Ako vam blog uspije, morat ćete ga tretirati kao pravi privatni business: marketing, financije i Google Analytics ovisit će isključivo o vama.

Preporučujemo samo za one koji jako vole putovanje i pisanje.

8. POSTANI AU PAIR

Au pair

Au pair, FOTO: Merrilan/Flickr 

Ako volite djecu i tečno govorite barem jedan strani jezik, ovo bi mogla biti prava prilika za vas. Au pair (francuski za „u rangu, na nivou”) dadilja je koja živi zajedno s obitelji čiju djecu čuva i za to je plaćena. „Dadiljati“ možete od par mjeseci do godine dana ili duže, ovisno o dogovoru s obitelji.

Obitelj možete pronaći na jednoj od brojnih stranica koje nude usluge spajanja dadilja s obiteljima. Ovo je savršen način da se stopite s lokalnom kulturom, naučite novi jezik i pri tome zaradite. Iz osobnoga iskustva, autorica ovoga članka toplo preporučuje.

9. VOLONTIRANJE U MIROVNIM SNAGAMA

Peace Corps

Peace Corps, FOTO: National Museum of American History Smithsonian Institution/Flickr 

Volontiranje u Mirovnim snagama (Peace Corps) nikako ne treba shvatiti olako: volontiranje traje 27 mjeseci u jednoj od nerazvijenih zemalja svijeta uz gotovo nikakav pristup modernim pogodnostima i samo dva slobodna dana po mjesecu. Mirovne snage plaćaju tvoje putne troškove, kao i troškove smještaja, a po povratku svaki volonter dobije 7 425 $ (41 385 kuna) kako bi mu to olakšalo tranzicijsko razdoblje.

Ako želite napraviti razliku u nečijem životu ili pomoći velikom broju ljudi, onda je možda baš ovo posao za vas.

10. PISANJE PUTOPISA

Travel diary

Travel diary, FOTO: Taís Matos/Flickr 

Na kraju, ako ste izrazito vješti u pisanju, vrijedi pokušati napisati putopis, bilo da idete fiktivnim stopama Ernesta Hemingwaya (A sunce izlazi), onim stvarnima Georgea Orwella (Kataloniji u čast) ili pak preferirate moderne putopise iz pera Michaela Palina.

Velika je vjerojatnost da vaš putopis neće biti previše uspješan, no ne dajte da vas to spriječi da pokušate. Uvijek uza sebe imajte dnevnik u koji ćete bilježiti sve preporuke, savjete i smiješne dogodovštine.

FOTO: CONNOR BLEAKLEY