LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osobni razvoj

Psihologinja pojasnila kako se nositi s tuđim uspjehom na fakultetu kad vama ide lošije

Ako drugi nižu uspjehe, a vi se osjećate kao da stojite na mjestu ili tonete sve dublje, obratite pažnju na savjet stručnjakinje koji će pomoći da radite na osobnom razvoju i živite kvalitetnije.

Ako drugi nižu uspjehe, a vi se osjećate kao da stojite na mjestu ili tonete sve dublje, obratite pažnju na savjet stručnjakinje koji će pomoći da radite na osobnom razvoju i živite kvalitetnije.

Studenti se danas često vole pohvaliti uspjehom na fakultetu, polaganjem ispita, obranom završnog ili diplomskog rada i slično, pri čemu se oni koji su također studenti, ali im u tom trenutku ne ide sve kako su zamislili, mogu osjećati anksiozno.

Psihologinja Elene Touroni otkrila je za UNILAD nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći studentima da se lakše nose s tuđim slavljenjem uspjeha na društvenim mrežama. Touroni navodi da je razočaranje sastavni dio život, ali da se možemo oporaviti pa da je važno naučiti nositi se s takvim situacijama kako bismo radili na osobnom razvoju i postali otporniji.

Psihologinja navodi da si trebamo dopustiti razne emocije, dati si vremena i potpuno ih procesuirati, no da s druge strane ne treba ni predugo razbijati glavu jer to može dovesti do pretjerane brige i preokupacije

– Pričajte s prijateljem ili nađite nekakav kreativno rješenje koje uključuje fizičku aktivnost, kao što je trčanje. – poručuje ova stručnjakinja.

Ako se bojite kako će vaši roditelji ili skrbnici reagirati na tu vijest, odaberite pravo vrijeme da im kažete, ali nemojte čekati predugo i svakako imajte na umu da biste o tome trebali raspravljati mirno, bez drame, svađe, vikanja i plakanja, čak i ako oni reagiraju negativno.

Nije loš odabir ni meditacija kako bismo se fokusirali na trenutak u kojemu se nalazimo, smirili um i zaustavili pretjerano razmišljanje. Oni koji se i dalje borbe s anksioznošću, mogu se obratiti stručnjaku.
 
Važno je imati na umu da nas uspoređivanje s drugima može učiniti ranjivima pa bi bilo dobro ograničiti vrijeme koje provodite na društvenim mrežama, ali i istražiti priče osoba koje isprva nisu uspjele u onome što su željele, no izvukle su pouku iz toga i na koncu radili na sebi te ostvarili svoje ciljeve.
FOTO: PEXELS