LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt KosaRi

Prvi uspjesi projekta studenata riječkog Medicinskog fakulteta; dvije oboljele djevojčice postale vlasnice perika

Dvije djevojčice iz Zagreba, zahvaljujući studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, dobile su svoje vlasulje, koje će pozitivno utjecati na njihov socijalni i emotivni život.

Dvije djevojčice iz Zagreba, zahvaljujući studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, dobile su svoje vlasulje, koje će pozitivno utjecati na njihov socijalni i emotivni život.

Nakon gotovo godinu dana od početka projekta studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci mogu se pohvaliti uspjehom. Projekt KosaRi prikupljao je kosu za izradu perika za djecu oboljelu od autoimunih i onkoloških bolesti. Dvije djevojčice iz Zagreba, 15-godišnjakinja koja boluje od leukemije i 11-godišnjakinja oboljela od osteosarkoma, postale su vlasnice prvih perika izrađenih na inicijativu riječkih studenata medicine.

Teške bolesti i njihovo liječenje uzrokuju gubitak kose, što je posebice teško prihvatljivo za mlade ljude koji sazrijevaju jer je njihova socijalna interakcija u tom razdoblju ključna za psihički razvoj. Svjesni negativnog utjecaja gubitka kose na samopouzdanje oboljele djece studenti riječkog Medicinskog fakulteta odlučili su im pomoći perikama.

Vlasulje je izrađivala vlasuljarka iz Zagreba, a udruga Krijesnica dostavila je listu djece kojima je potrebna perika. Cijeli proces koordinirali su studenti te su prikupljali kosu u suradnji s frizerskim salonima i privatnim donorima. Sara Varljen i Tin Vučković kao idejni začetnici projekta početkom provedbe bili su tek prva godina na Medicinskom Fakultetu u Rijeci. Osim prikupljanja kose organizirali su i razne humanitarne događaje. Usprkos financijskim zaprekama na koje su ponekad nailazili uspjeli su ostvariti prve ciljeve projekta KosaRi, no projekt ovdje ne staje, već se nastavlja provoditi, pa i širiti u budućnosti.

FOTO: FLICKR