LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za brucoše

Prvi studentski posao

Prednosti i nedostaci student servisa

Prednosti i nedostaci student servisa

Studiranje pruža mnoge opcije uključujući i rad preko student servisa. Student servis olakšava pronalazak posla i specificira uvjete studentskog rada u detalje. Rad preko studentskog centra podosta je jednostavan, iako se brucošima ne čini tako. Student servisi u koje su studenti mogu prijaviti su: Zagreb, Rijeka, Split, Varaždin, Pula, Sisak, Zadar, Slavonski brod, Dubrovnik i Karlovac.

Za učlanjenje potrebno je imati osnovno zdravstveno osiguranje, iksica, potvrda o statusu studenta za tekuću akademsku godinu, dvije male fotografije te ugovor ili potvrda banke o osobnom žiro računu. Izvanredni studenti se također mogu učlaniti, no ne smiju biti u radnom odnosu niti obavljati samostalnu djelatnost. Limit zarade je ograničen na 24 i 72 tisuće kuna godišnje. Studenti koji zarade više od 24 tisuće, prestaju biti porezna olakšica roditeljima/skrbnicima. Oni koji zarade iznad 72 tisuće, moraju platiti porez na iznos kojim se probio zadani limit. 

Minimalna studentska satnica iznosi 29,30 kuna, na manji iznos ugovor nije moguće podići. Satnica se uvećava za 50 posto za rad nedjeljom i blagdanima, za rad od 22:00 do 6:00 sati te za prekovremeni rad. Važno je podići ugovor prije ili najkasnije na prvi radni dan, jer više nije moguće podizati ugovor s datumom koji je istekao, kao što je to prije bilo moguće. Poslodavac je dužan isplatit plaću u roku od 15 dana nakon završetka posla.