LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Pet savjeta za što bezbolnije pohađanje novog semestra

Novi semestar često zna biti stresan jer većinom ne znamo što nas očekuje i na što trebamo obratiti pažnju. Stoga poslušajte pet „lifestyle” savjeta na koje itekako trebate obratiti pažnju ako želite da vam ovaj prođe glatko i bezbolno.

Novi semestar često zna biti stresan jer većinom ne znamo što nas očekuje i na što trebamo obratiti pažnju. Stoga poslušajte pet „lifestyle” savjeta na koje itekako trebate obratiti pažnju ako želite da vam ovaj prođe glatko i bezbolno.

Svaki novi semestar sa sobom nosi nove brige. Osim toga što se gotovo svi kolegiji promijene i što se moramo naviknuti na slušanje predavanja drugih profesora, postajemo stariji i zreliji, a to sa sobom nosi određenu odgovornost. Studiranje nije proces u kojemu se isključivo odlazi na predavanja te sjedi u sobi i uči, nego razdoblje u životu u kojemu nam se pružaju mnoge prilike za upoznavanje novih ljudi, stjecanje iskustva i upoznavanje samih sebe. Da bismo vam to olakšali, donosimo pet lifestyle savjeta na koje itekako trebate obratiti pažnju ako želite da vam ovaj semestar prođe glatko i bezbolno, ali i da se vi u njemu osjećate dobro.

Osvježite svoj životni stil

Bilo da je riječ o načinu oblačenja, šminkanja, učenja ili života – otkrijte svoju metodu koja će vas potaknuti na istovremeni rad i uživanje u novom semestru. S obzirom na to da je nekakva tradicija kupovanje novih stvari prije početka nove školske ili akademske godine, možete i nju ispoštovati pa si obnovite garderobu ili, što je još važnije, opskrbite svoj pisaći stol šarenim markerima, blokićima i rokovnicima kako biste se motivirali za učenje. Ako ste u prethodnom semestru imali neke loše navike, pokušajte ih iskorijeniti i zamijeniti. Ponekad je uz listanje skripti bolje popiti čaj nego kavu, kao i ostati kod kuće i učiti pa se otići prošetati s prijateljem nakon što se ispit položi. Nije loše čak ni pogledati koji motivacijski video – on vam može poslužiti kao inspirativna akcija ne samo u učenju nego i poduzimanju brojnih drugih životnih koraka.

Uredite prostor u kojemu boraviteSložit ćete se da nema ljepšeg osjećaja nego onog kada nakon napornoga radnog dana stignete u svoj stan ili sobu i shvatite da se napokon možete opustiti. Ipak, to ne mora biti slučaj ako znate da vas čeka posuđe koje stoji tjedan dana u sudoperu i nepospremljen krevet (ili cimer sa svojim neželjenim gostima). Znanstveno je dokazano da prostor u kojemu boravimo utječe na nas, naše ponašanje i raspoloženje, stoga nemojte dozvoliti da u njemu vlada negativna atmosfera. Naravno, kreativni je nered dopušten, ali neka sve bude u svojim granicama. Pospremite svoju sobu ili stan, a možete ga i ukrasiti mirisnim svijećama, zidnim naljepnicama ili čime god želite, a što bi vas moglo potaknuti na rad. Stvorite od svog prostora zdravu radnu okolinu, ali i onu koja vam može služiti i za povremenu zabavu, dolazak prijatelja, vježbanje ili opuštanje pred televizijom. Ako živite u domu ili dijelite sobu, pokušajte se sve dogovoriti s cimerom, a bijeli zidovi soba studentskog doma također dopuštaju da ih se uredi fotografijama ili posterima.

Detalj iz uredne sobe, FOTO: Pixabay

Vodite zdrav način života

Nakon što ste promijenili neke navike, osvježili svoj stil i pospremili stan, vrijeme je da takav stil života i održite, odnosno da ga što više nadograđujete i usavršavate. Zdrava prehrana, dovoljno sna, održavanje čistoće u prostoru u kojemu boravite i okruženost ljudima koji vam odgovaraju pridonijet će ne samo uspjehu na obrazovnom polju nego i vašemu psihofizičkom zdravlju i životu. Napravite plan na početku semestra kojega se ne morate strogo držati, ali važno je odnekud krenuti i ne odustati.


11 savjeta za oblikovanje zdravog obroka u menzi


Uzmite vrijeme za sebe

U postizanju dobrih rezultata u novom semestru i uspješnom stjecanju znanja iznimno je važno pronaći vrijeme za sebe u kojemu, baš kako mu i ime nalaže, nećete ni o čemu drugom razmišljati nego o sebi i načinima opuštanja. Bilo da je riječ o opuštajućoj mirisnoj kupki, vašemu hobiju, čitanju ili šetnji, važno je pronaći metodu koja vam odgovara i zahvaljujući kojoj ćete kasnije imati mnogo više koncentracije za učenje. Odvojite vrijeme i za druženje s prijateljima – upravo na taj način punite baterije i pokazujete da vam je stalo do njih i da vaša druženja ne pate zbog učenja jer ih možete uskladiti s faksom.

Druženje s prijateljima, FOTO: Pixabay

Isprobajte nešto novo

Izađite iz svoje zone komfora jer se upravo izvan nje krije napredak i postizanje mnogo većih ciljeva nego što je prolazna ocjena na ispitu, a upravo vas oni, na kraju krajeva, mogu motivirati da se posvetite učenju. Uključite se u neku volontersku organizaciju, naučite strani jezik, skuhajte novo jelo, otiđite na neku radionicu ili se počnite baviti nekim sportom – nikad ne znate kakav talent krijete u sebi. Bavljenje raznim projektima odvratit će vam misli od dosadnog gradiva ili vam pružiti još više znanja o njemu, ali na pristupačniji način. Naš portal također pruža priliku za stjecanjem iskustva tako da nudi različite aktivnosti u koje se možete uključiti i doprinijeti razvoju portala, ali i svom osobnom razvoju u struci ili hobiju. Prijaviti se možete na poveznici.

FOTO: PIXABAY