LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Benefiti volontiranja u NGO sektoru

Perspektiva poslodavaca: Kandidati koji se ističu često su oni s iskustvom volontiranja

Volontiranje je vrijedno iskustvo koje doprinosi izgradnji pojedinca i razvija mnoge vještine, a vrijedna je i stavka u životopisu. Koliko ga cijene poslodavci?

Volontiranje je vrijedno iskustvo koje doprinosi izgradnji pojedinca i razvija mnoge vještine, a vrijedna je i stavka u životopisu. Koliko ga cijene poslodavci?

Osim što je plemenito i doprinosi izgradnji pojedinca kao osobe, volontiranje je i prilika za stjecanje korisnog iskustva i upoznavanje ljudi. Uz to, korisna je stavka u životopisu, a cijene ga i poslodavci. Prema istraživanju međunarodne volonterske udruge TimeBank, koja ima sjedište u Londonu, 80% poslodavaca smatra volontiranje važnim prilikom zapošljavanja, dok je 66% poslodavaca smatralo hobije važnom stavku u životopisu, a 54% putovanja. 

Kako navodi Volonterski centar Zagreb, sve veći broj poslodavaca prepoznaje volontiranje kao aktivnost kojom se mogu steći vrijedne i dragocjene vještine i znanja važna za tržište rada. 

– Volonter svoje volontersko iskustvo može upisati u životopis, a može priložiti i kopiju volonterske knjižice ili preporuku od organizatora volontiranja. Moderniji poslodavci znaju prepoznati kvalitete i kompetencije osoba koje volontiraju jer im to direktno ukazuje na samoinicijativnost osobe, ali i na veću osjetljivost na društvene potrebe i razvijenu empatiju. U razvijenim zemljama, volontiranje se već dugo boduje i vrednuje prilikom zapošljavanja, ali i prilikom upisa na različite obrazovne programe. Dobru praksu vrednovanja želimo prenijeti i na područje Hrvatske, a u zadnje vrijeme taj trend značajno raste. – ističu iz VCZ-a

Koliko je volontiranje poslodavcima bitno saznali smo iz prve ruke od hrvatskih poslodavaca. Iz zagrebačke IT tvrtke napominju da im je prilikom selekcije mladih kandidata za posao najbitnija volja za učenjem, ali iskustvo volontiranja uvijek je plus

– Kad razgovaramo s kandidatima za posao uvijek želimo vidjeti da ih zanima pozicija na koju se prijavljuju, da su znatiželjni i da imaju želje i motivacije učiti. Zapravo, tražimo ljude koji se po nečemu ističu. Obično to jesu ljudi koji u životopisu imaju još nešto osim obrazovanja, a često to bude i volontiranje. Za posao kojim se bavimo jako je bitno imati razvijene tzv. meke vještine, a volontiranje je dosta dobro da bi ih se steklo. Tako da ne, nije nam bitno je li netko volontirao u skloništu za nezbrinute životinje ili bio član volonterskog kluba na fakultetu, bitno je ono što je ponio sa sobom iz tog iskustva. 

Pitali smo ih i slažu li se sa statistikom prema kojoj 88% poslodavaca smatra volontiranje bitnijim od putovanja i hobija: 

– Teško je na to odgovoriti, ali, ako gledamo samo prema tome čiji nas životopisi više privuku, zanimljivije nam je vidjeti da netko ima nekog volonterskog iskustva od možda nekih standardnih hobija koji stoje u životopisu da popune prazan prostor. 

Slično nam odgovaraju iz odjela ljudskih resursa digitalne agencije Marisa. Smatraju da je volontiranje pokazatelj razvijene empatije i osjećaja za druge te da ono utječe na vještine dobrog upravljanja vremenom: 

– Teško je reći u kojoj nam je mjeri volontiranje bitno ili bitnije od hobija jer kandidate promatramo u cjelini. Ali oni koji su negdje volontirali, i danas ih imamo takvih u tvrtki, čak i nekih koji i dalje volontiraju, pokazali su se vrijednima i motiviranima za posao. Iskustvo volontiranja u životopisu svakako je pokazatelj da kandidat ima razvijenu empatiju i osjećaj za druge, ali i da zna upravljati svojim vremenom, što je važno zbog dinamičnosti posla kojim se bavimo.

Iskustvo volontiranja neće vam automatski donijeti siguran stalan posao i visoku plaću. Ali, izgradit će vas kao osobu, pružiti vam vještine koje je teško steći bez volontiranja, ispunit će vam život, donijeti vrijedna poznanstva, a i upotpuniti životopis. To će, na kraju, znati cijeniti svaki poslodavac. 

Članak je dio serije Benefiti volontiranja u NGO sektoru u sklopu projekta JOB4ME – volontiranjem do posla, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Općinom Dubrava te uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 
FOTO: PIXABAY