LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ekološka održivost

Ovih pet sveučilišta među najzelenijima je u Europi i svijetu

Na ljestvicama najzelenijih sveučilišta smjestila su se sveučilišta iz Nizozemske, Španjolske, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irske i SAD-a.

Na ljestvicama najzelenijih sveučilišta smjestila su se sveučilišta iz Nizozemske, Španjolske, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irske i SAD-a.

Uloga je sveučilišta pružiti svojim studentima cjelovito obrazovanje, a bitan čimbenik cjelovitog obrazovanja je i ekološka održivost i život u skladu s ekološki održivim principima. 

Tako se i danas brojna sveučilišta u Europi i svijetu trude svojim studentima pružiti održive prakse, a portal Green.hr donosi nekoliko onih za koje se smatra da su ekološki najprihvatljivija. 

1. Sveučilište Nottingham, Ujedninjeno Kraljevstvo
Slovi kao najodrživije sveučilište u svijetu prema mnogim ljestvicama, a prije dvije godine iz University of Nottinghama su objavili sveučilišnu strategiju stavljajući održivost u središte temeljnih ciljeva njihove sveučilišne institucije te su se obvezali da će se pridružiti gradu Nottinghamu u ambicijama da do 2028. godine postanu ugljično neutralni.

– Iz godine u godinu smanjili smo emisiju ugljičnog dioksida u kampusu, postigavši ​​ukupno smanjenje od 40 posto od 2009. godine i premašivši cilj postavljen u 2010. za gotovo 2.000 tona – izjavio je John Atherton, prorektor i pročelnik Odbora za održivost Sveučilišta. 

Uz to, Sveučilište u Nottinghamu fokusira se i na proizvodnju vlastite hrane.

2. Sveučilište Alcalá, Španjolska
Ovo Sveučilište, piše green.hr, djeluje na više sfera u korist okoliša kroz aktivnosti u rasponu od recikliranja do energetske učinkovitosti, uključujući i ekološki prihvatljiv transport i dovod vode. Čak je i njihova nastavna praksa zelena jer se unutar njihovih studijskih programa može steći stupanj znanja o okolišu, klimi svemirskim istraživanjima i upravljanjima vodnim resursima.

3. Wageningen University & Research, Nizozemska
Ovo nizozemsko sveučilište najavilo je postizanje klimatske neutralnosti još 2015. godine, a od prošle godine, prema Green Metric International Indexu, drži prvo mjesto kao najzelenije sveučilište. Nekoliko diplomskih programa na Sveučilištu Wageningen nudi tečajeve vezane za ekološku održivost koja je sastavni dio programa cjeloživotnog učenja koji nude. Također, imaju i zelenog čovjeka koji je u odijelu u zelene boje šeta po kampusu s ciljem podizanja svijesti među ljudima o održivosti okoliša.

4. University College Cork, Irska
Zahvaljujući studentskoj zelenoj inicijativi koja je dobila i službenu podršku institucije, ovo je sveučilište 2010. godine dobilo nagradu Green Campus. Cilj inicijative promicati je održivi razvoj i provesti projekte koji imaju ekološki značaj za kampus. Na ovaj način Sveučilište Cork postalo je jedno od najodrživijih sveučilišta u svijetu zbog velike energetske učinkovitosti, pravilnog korištenja svojih resursa i programa smanjenja otpada koji se provode u ustanovi.

5. Sveučilište u Connecticutu, Sjedinjene Američke Države
Još 2002. godine Sveučilište u Connecticutu izradilo je svoju Politiku zaštite okoliša. Od tada je pokrenulo opsežne programe koji se usredotočuju na održivost i razvoj. Na Sveučilištu se održavaju mnoge reciklažne radionice i akcije, a njihov konačni dugoročni cilj do 2050. je postizanje ugljične neutralnosti. U tijeku su i mnogi projekti očuvanja vode koji pomažu očuvanju pitke vode i poboljšanju kvalitete vode.

Na ljestvicama najzelenijih sveučilišta smjestilo se i Sveučilište u Bolonji i Universitat fur Bodenkultur u Beču. No, nije navedeno ni jedno sveučilište iz Hrvatske. 

FOTO: UNSPLASH