LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brucoški život

Otkrivamo koji su strahovi brucoša i kako ih se riješiti

Početak fakulteta, kao novo životno razdoblje, izaziva mnoge strahove. Otkrivamo ti kako ih se riješiti.

Početak fakulteta, kao novo životno razdoblje, izaziva mnoge strahove. Otkrivamo ti kako ih se riješiti.

Početak akademske godine izazovno je razdoblje za svakog studenta, ali posebno je stresno za brucoše. Brucoški život sa sobom nosi mnoge novosti: prvi kolokviji, prvi ispitni rokovi, prvi susreti s referadom, prvi obroci u menzama, ali izaziva i razne strahove. Upravo zbog toga upitali smo brucoše s hrvatskih fakulteta čega se najviše boje te otkrivamo kako se riješiti tih strahova. 

Strah od pada na kolokvijima bez obzira na višesatno učenje

Mnogim je brucošima problem to što ne znaju procijeniti koliko im vremena treba da bi naučili gradivo za ispit ili kolokvij. Boje se da će, bez obzira na to što su pročitali literaturu, izvježbali zadatke i nekoliko puta podcrtali skripte, svejedno pasti jer će profesor postaviti pitanja na koja je nemoguće odgovoriti. I to je istina. Profesori će nekada postavljati pitanja na koja je jako teško odgovoriti, tražit će detalje i biti strogi u bodovanju i ocjenjivanju. Ali, bez obzira na to, kolokvije i ispite nije nemoguće proći. Do sada si vrlo vjerojatno stekao navike učenja, a ubrzo ćeš se naviknuti na fakultetski tempo, shvatit ćeš koliko vremena trebaš posvetiti kojem kolegiju i svoje učenje prilagodit ćeš tome. 

Odabir krivoga fakulteta

Ako ti se gradivo do sada odslušanih predavanja čini teškim, kompliciranim i dosadnim te misliš da nikada nećeš položiti nijedan ispit, ne boj se, nisi sam. Bez obzira na to na kojem si fakultetu, učit ćeš zahtjevne i detaljne stvari. Bit fakulteta nije dati ti zanimljive informacije o nečemu, nego da postaneš stručnjak u određenom području, a s vremenom ćeš se naviknuti na zahtjevnost gradiva. Ako ti se gradivo čini dosadnim, važno je imati na umu da se na početku studija generalno uče općenitije stvari dok te stručni predmeti čekaju na višim godinama. No, ako tijekom studija shvatiš da te nešto drugo više zanima, uvijek postoji opcija promjene studija. 

Pronalazak prijatelja

Otkrit ćemo ti jednu tajnu – stvarno ne trebaš prvi tjedan faksa steći 17 prijatelja. Ako ti se čini da su svi drugi već u grupicama i kako samo ti nemaš s kim na kavu poslije predavanja, ne brini, nisi. Prije ili kasnije upoznat ćeš svoje kolege od kojih ćeš s nekima postati dobar prijatelj, a dobar je način za proširivanje kruga prijatelja i učlanjivanje u studentske udruge, klubove, vijeća, zborove i slično.

Kako preživjeti hranu u menzi bez pretjeranog debljanja

Jeftina, većinom pohana hrana u menzi, sjedilački način života, energetska pića i slatkiši te ne previše zahtjevan tjelesni idealan su recept za debljanje tijekom prve godine fakulteta. Srećom, u studentskim domovima često postoje teretane i grupni treninzi kojima se možeš pridružiti. Osim toga, kad god je lijep dan, prošeći nekoliko stanica do fakulteta, a tvoje tijelo i tvoj mozak bit će ti zahvalni. 

Sasvim je u redu biti nervozan na početku fakulteta, a dobra je vijest što će svi tvoji strahovi nakon prvih nekoliko tjedana potpuno nestati. Možda se diviš starijim studentima koji znaju gdje trebaju tražiti koju potvrdu, razumiju razliku između seminara i predavanja te su prošli onaj težak ispit kojim te svi plaše, ali važno je sjetiti se da su i oni jednom bili brucoši.

FOTO: PIXABAY