LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz prve ruke – Kristina Šerić

Od kupnje karata do pakiranja: savjeti za pripremu za odlazak na Work and Travel u SAD

Nakon obavljenog razgovora za posao s poslodavcem te viziranja slijede pripreme za odlazak u SAD. Pripreme su najvažnije za ugodno putovanje, a uz nekoliko savjeta one neće biti nikakav problem.

Nakon obavljenog razgovora za posao s poslodavcem te viziranja slijede pripreme za odlazak u SAD. Pripreme su najvažnije za ugodno putovanje, a uz nekoliko savjeta one neće biti nikakav problem.

Work and Travel, program kulturne razmjene, vrlo je popularan među studentima jer im omogućuje da tijekom ljetnih praznika rade u SAD-u, a potom da ondje i putuju. Sve o ovom jedinstvenom iskustvu otkrivaju četiri bivše polaznice programa u seriji članaka Work and Travel – iz prve ruke.  

Nakon obavljenog razgovora za posao s poslodavcem te viziranja slijede pripreme za odlazak u SAD. Pripreme su najvažnije za ugodno putovanje, a uz nekoliko savjeta one neće biti nikakav problem. Pripremite se za put like a boss! Pa krenimo!

Potvrdite s lokalnim predstavnikom da ste prihvatili posao CIEE-a i zatražite kopiju obrasca za posao (JOF) te potpišite dokument.

Saznajte više o svom poslodavcu! Pažljivo ispišite i pročitajte svoj Profil poslodavca (dobiti ćete ga u e-mailu), a ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, pitajte svog lokalnog predstavnika.

Kad primite svoju vizu, pošaljite elektroničkom poštom obavijest svojemu poslodavcu.


Vezano: Donosimo detaljne informacije o viziranju za SAD, korisne studentima koji razmišljaju o „Work and Travelu”


Dogovarajte let i ne zaboravite rezervirati letove prema datumima na vašem JOF-u. Obavijestite svoje poslodavce o podacima o letu čim ih dobijete.

Od poslodavca ćete dobiti ćete e-mail Welcome & FAQ's za neke informacije koje će vam pomoći da se pripremite i osjećate spremnim za svoje ljeto u SAD-u.

Dobiti ćete i upute o tome trebate li ponijeti i kakvu radnu uniformu, posteljinu, odjeću prikladnu vremenskim uvjetima mjesta u koje odlazite. Mi smo u e-mailu dobile upute o radnoj uniformi – za nas su to bile crne hlače (ne sportske, tajice i sl.) i crne cipele, a majice smo dobile na radnom mjestu. Pisale su i informacije o smještaju – studenti koji su iz bližih mjesta trebali su ponijeti svoju posteljinu i jastuk, no to ne vrijedi za prekooceanske studente jer oni tamo imaju posteljinu. Dobile smo i popis neke odjeće koju smo trebale ponijeti s obzirom na vremenske uvjete u Montani, poput jakne za kišu, kaputa (jer smo išle u planinsko područje gdje može jako zahladiti), udobne odjeće za svaki dan. Tako smo mi za boravak tamo ponijele većinom sportsku odjeću, ali to ovisi o mjestu na koje idete.

Upute kako doći do svog radnog mjesta! Nama je najlakši način za putovanje do Caféa i Mercantilea bilo sletjeti u Seattle, Washington. Odsjele smo u Seattlu nekoliko dana, a iz Seattla smo putovale vlakom do Montane (put je trajao 16 sati). Poslodavac nam je rekao kako je putovanje Amtrak vlakom najbolja opcija jer će nas u tom slučaju on dočekati na stanici i odvesti do smještaja. Druga opcija bila je sletjeti u zračnu luku u Kalispellu, u državi Montana, koja je 90 milja udaljena od našeg mjesta rada. Poslodavac nije nudio prijevoz studenata iz zračne luke što znači da bismo trebale ići taksijem, a prema informacijama za cijene koje smo dobile, taksi od zračne luke do radnog mjesta koštao bi nas još cca. 100 USD pa je naš izbor bio vlak.

Idući korak: pakiranje! Glavno pravilo pakiranja već jako dobro znate – nositi što manje stvari i što bolje ih posložiti u što manju prtljagu.

Napravite popis svega što vam treba. Sljedećih dana nadopunjavat ćete ga onim čega se niste odmah sjetili.

Trebat će vam strujni adapter za zemlje SAD-a s drugim utičnim sustavom.

Provjerite datum isteka putovnice. Mnogi od nas znaju da putovnica traje godinama, ali isto tako mnogi ne znaju točno do koje godine traje ova koju trenutno imaju.

Na mailu imajte sve podatke važne za put: dokumente, bookinge letova, kontakt poslodavca.

Isprintajte kopije svih dokumenata (DS-2020, Job Offer, putovnica).

U ručnoj prtljazi pripremite nešto za presvući se – kako se radi o dužem putovanju, nema smisla da se preznojavate ili smrzavate. Dobro je kod sebe imati barem osnovnu odjeću i za slučaj da vam izgube prtljagu.

Ručna prtljaga je jedan komad. Čak je i vaša torbica drugi komad pa ćete ju morati spremiti u onaj jedan veći komad prtljage koju nosite sa sobom. Bitno je da se radi o jednom finalnom komadu koji se uklapa u veličinu i težinu ručne prtljage.

Ponesite sa sobom masku za oči i čepiće za uši ako mislite da će vam trebati zbog duljeg putovanja avionom te jet-laga ili buke (vjerojatno ćete ih dobiti u avionu, mi jesmo).

Za put se odjenite što jednostavnije i udobnije. Osim što ćete u trenirci lakše i udobnije putovati, u njoj ćete lakše proći sigurnosne kontrole na aerodromu.

FOTO: PIXABAY