LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečane promocije

Od besplatne diplome do one od 850 kuna

Dok neki fakulteti svojim studentima osiguravaju besplatnu izrade diplome i ne naplaćuju troškove promocije, drugi traže iznose od nekoliko stotina kuna.

Dok neki fakulteti svojim studentima osiguravaju besplatnu izrade diplome i ne naplaćuju troškove promocije, drugi traže iznose od nekoliko stotina kuna.

Studenti tijekom fakultetskog obrazovanja, iako je studiranje besplatno, plaćaju određene iznose za materijale iz kojih uče, hranu u menzi ili kave tijekom silnih pauza između predavanja. No čak i onda kada završe svoje studiranje, bio to preddiplomski ili diplomski studij, plaćaju određenu sumu za zasluženu diplomu i svečanu promociju. Istražili smo o kakvim se tu iznosima radi i što je sve uključeno u cijenu promocije na pojedinim fakultetima.

Cijene sežu od 0 kuna pa sve do nevjerojatnih 850 kuna. Rekorder po iznosu koji su studenti morali platiti je Zdravstveno Veleučilište u Zagrebu. Svečana promocija studenata preddiplomskog studija održala se u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu, a u cijenu je bila uključena izrada diplome, najam toge i izrada kape. 

S druge strane, pozitivan primjer je Fakultet prometnih znanosti koji u tu svrhu ne naplaćuje ništa; niti prvostupnicima, niti magistrima prometa.

Magistri farmacije i magistri medicinske biokemije i laboratorijske medicine s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta promociju plaćaju 550 kuna. Navedeni iznos pokriva troškove izrade diploma na hrvatskom i engleskom, dopunskih isprava na hrvatskom i engleskom, izradu mapa za diplome, izradu prisega, akademske kape, kemijsko čišćenje toga, troškove nastupa zbora i pripremu prostora za promocije.

FOTO: Giphy

Iznos od 500 kuna za svečanu promociju plaćaju studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta te studenti građevine. U oba slučaja radi se o preddiplomskom studiju. Na HKS-u iznos od 200 kuna plaća se za izradu diplome, dok se 300 kuna plaćaju troškovi svečanosti. Na Građevinskom fakultetu studenti plaćaju izradu kape, diplome i najam toge. 

Magistri Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu za diplomu na hrvatskom jeziku, dopunsku ispravu o studiju i supplement, kapu i sudjelovanje u promociji plaćaju također 500 kuna. Ako ne sudjeluju u promociji plaćaju 200 kuna. Za prvostupnike je cijena 200 kuna i dobiva se diploma na hrvatskom jeziku, dopunska isprava o studiju i supplement

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu promociju plaćaju 440 kuna, a u tu cijenu uključena je izrada diplome, futrole, mape i kape koje se mogu zadržati te najam svečanih toga. Za usporedbu, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, za obje razine studija troškovi promocije iznose 500 kuna, a u cijenu je uključena izrada kape i diplome na hrvatskom i engleskom jeziku.

Hrvatski studiji naplaćuju 300 kuna, a u taj je iznos uključena svečana promocija, fotografija, diploma koja se predaje u kožnom fasciklu s logom HS te kapa za promociju. Diploma se može preuzeti i ako se ne prisustvuje promociji i tada je njena cijena 200 kuna. Naknada za diplomu preddiplomskog studija također je 200 kuna. 

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu budući novinari i politolozi nakon završenog preddiplomskog studija izradu diplome plaćaju 150 kuna, dok magistri plaćaju 270 kuna, u što je uključeno tiskanje diplome, dopunske isprave, najam toge i izrada kape. Tehničko veleučilište u Zagrebu nakon završenog preddiplomskog studija naplaćuje iznos od 150 kuna, a studenti dobivaju svileni šal s logom TVZ-a, kapu, diplomu, dopunske isprave na hrvatskom i engleskom te popis svih diplomanata sa slikama. Svečana promocija održava se u Mimari. 

FOTO: PIXABAY