LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FAQ

Nova iksica svake godine, povrat školarine nakon ispisa – evo koja pitanja muče studente

Donosimo odgovore na neka često postavljena pitanja koja se studenti ponekad ne usude javno pitati – poput upisa studija, JMBAG-a, vraćanja stipendija i slično.

Donosimo odgovore na neka često postavljena pitanja koja se studenti ponekad ne usude javno pitati – poput upisa studija, JMBAG-a, vraćanja stipendija i slično.

Brucoši, ali i stariji studenti često nisu upućeni u osnovne stvari kad je u pitanju studiranje, pa tako ne znaju koja je razlika između jednopredmetnog i dvopredmetnog studija, do kada im vrijedi iksica, a na jednoj je Facebook grupi najnovije pitanje bilo može li student dobiti nazad novac za školarinu ako odustane od fakulteta. Donosimo odgovore na ta pitanja, a na kraju članka možete saznati što trebate učiniti ako imate još neka dodatna pitanja.

Povrat školarine

Student je naveo kako će zbog nedovoljnog broja ostvarenih ECTS-a morati platiti puni iznos školarine te da bi se u slučaju neuspješne sljedeće akademske godine ispisao pa ga zanima ima li pravo na povrat novca u tom slučaju. Prilikom plaćanja školarine potpisujete ugovor s fakultetom u kojemu stoje uvjeti plaćanja školarine i eventualnog povrata novca. Neki fakulteti omogućuju povrat, ali samo u iznimnim slučajevima kao što je, primjerice, onaj u kojemu student podnese zahtjev za ispis prije početka akademske godine. Bez obzira na to, bit će mu naplaćeni administrativni troškovi.

Što je jednopredmetni, što dvopredmetni studij?

Jednopredmetni studij podrazumijeva studiranje jedne studijske grupe, primjerice psihologije, a dvopredmetni studiranje kombinacije dviju dvopredmetnih grupa, primjerice kroatistike i germanistike. Na oba ova studija do kraja preddiplomskog studija treba ostvariti minimalno 180 ECTS-a, samo što student dvopredmetnog studija taj broj bodova dijeli otprilike ravnomjerno po studijskih grupama. Dakle, neće imati znatno više (ili uopće više) kolegija za položiti samo zato što studira dvije grupe, niti će zbog toga morati ostvariti veći broj ECTS-a.

Ovo posebno na umu trebaju imati studenti koji se tek upisuju na fakultet jer je nužno da na listi prioriteta imaju dvije dvopredmetne studijske grupe ako upisuju takav studij. Ako kandidat prijavljuje i dvopredmetne i jednopredmetne studije, tada se dvopredmetni i jednopredmetni studiji međusobno uspoređuju tako da se prioritet jednopredmetnoga studija pomnoži s dva, stoji u uputama na stranici Postani student. Primjerice, ako bi kandidat ostvario pravo upisa na dvopredmetnim studijima koji su mu na 1. i 5. mjestu i na jednopredmetnome studiju koji mu je na 2. mjestu, tada će se boljim izborom smatrati jednopredmetni studij jer je 2x2 manje od 1+5. Ako bi kandidat ostvario pravo upisa na dvopredmetnim studijima koji su mu na 1. i 3. mjestu i na jednopredmetnom studiju koji mu je na 2. mjestu, tada će se boljim izborom smatrati dvopredmetna kombinacija jer je 1+3 jednako 2x2, ali je prvi dvopredmetni studij više na listi prioriteta.

Moram li mijenjati iksicu svake godine?

Ne, akademska godina izdavanja prikazuje godinu u kojoj si upisao fakultet, ali to ne znači da svake godine moraš praviti novu karticu. Novu iksicu treba zatražiti student koji ju je izgubio ili kojemu je ista ukradena ili uništena. Visoko učilište će u ISAK-u evidentirati promjenu statusa iskaznice te će pokrenuti postupak izrade nove. Na zahtjev studenta visoko će učilište studentu dati na korištenje privremenu studentsku iskaznicu koja vrijedi do izdavanja nove studentske iskaznice. 

Morate li vratiti stipendiju ako ne ispunite sve obveze li stavite studij u mirovanje?

Vraćanje stipendije ovisi o uvjetima ugovora koji ste potpisali kad ste dobili stipendiju, a takva je procedura češća kad su u pitanju one koje dodjeljuju gradovi, općine i slično. 

Međutim, neke stipendije, kao što su one koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nije potrebno vraćati u slučaju neuspješne akademske godine jer se dodjeljuju za tekuću akademsku godinu. Stipendiju nije potrebno vraćati ni ako student stavi godinu u mirovanje, ali potrebno je obavijestiti Ministarstvo o tome kako bi obustavilo isplatu stipendije. To trebaju učiniti i u slučaju ispisa s učilišta, a u oba je slučaja rok za obavijest 15 dana. 

Ipak, postoji slučaj u kojemu je potrebno vratiti stipendiju MZO-a, a to je potrebno napraviti ako za vrijeme primanja njegove stipendije student ostvari pravo primanja druge stipendije iz javnih izvora. Više informacija i odgovora moguće je pronaći na poveznici

Možete li primati dvije stipendije istovremeno? 

Da, ali ne ako su obje iz javnih izvora: državne, gradske, županijske, iz javnih fondova i ostale koje se isplaćuju iz državnog proračuna. S druge strane, studenti mogu primati više stipendija ako je jedna iz javnog, a druga ili druge iz privatnih izvora. Moguće je primati i više stipendija iz privatnih izvora (tvrtke i sl.) ako nije drugačije utvrđeno natječajem.

Što je to JMBAG?

To nije ni OIB – osobni identifikacijski broj ni JMBG – jedinstveni matični broj građana, već jedinstveni matični broj akademskog građana koji je sastavni dio iksice i sastoji se od 10 znamenaka. Prve četiri znamenke određuju visoko učilište koje je dodijelilo taj JMBAG, a zadnjih šest znamenaka dodjeljuje se slijedno i određuje akademsku osobu unutar visokog učilišta. JMBAG su 10 zadnjih brojeva na iksici prije nule, odnosno prije zadnjeg jednoznamenkastog, kontrolnog broja.

FOTO: Screenshot/Srce

Zanima vas nešto drugo? Anonimno ispunite obrazac dostupan na poveznici i pošaljite nam svoje pitanje ili pitanja koja se ne usudite izgovoriti naglas, a mi ćemo se potruditi odgovoriti na neka od njih! 
FOTO: FLICKR