LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što spakirati, a što ne?

Neophodne stvari za život u studentskom domu

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

Ne želimo biti partibrejkeri, ali ljeto je završilo, a stiglo je vrijeme pakiranja za (ponovnu) selidbu u studentske domove. Budući da su sobe u studentskim domovima jako male, prostor od nekoliko kvadrata treba jako dobro iskoristiti i ponekad je pravi izazov smjestiti sve što ste sa sobom ponijeli. Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu sitnica koja vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

Dodatna posteljina

Pri useljavanju u dom svaka osoba dobije ne baš udoban jastuk, dvije deke koje se uglavnom koriste za izležavanja na balkonu te običnu bijelu posteljinu. Iako većina studenata ponese cijeli komplet od kuće, čak i ako nemate problema s jastukom i dekama, bilo bi dobro da si ponesete neku šarenu posteljinu koja će vam razveseliti tmurne dane i uljepšati prostor u kojem živite. A dobro dođe i ako ju poželite promijeniti češće nego što je to predviđeno domskim redom.

Jastučić za stolac

Znamo da svaki student jedva čeka izlike za neučenje, a tvrd stolac može biti i razlog padanja ispita. Taman ste sjeli za stol i otvorili skriptu, ali nikako se ne možete namjestiti na stolcu, onda prijeđete na mekši krevet i shvatite da biste baš mogli malo odrijemati. Probudite se usred noći i, naravno, onda nema smisla kretati s učenjem. Idući dan opet ste za stolom, ali vas stolac nešto žulja. Ponesite si jastučić i lakše položite ispite.

Produžni kabel i kabel za internet

Produžni kabel s najmanje trima utičnicama nužan je za lagodan život u studentskom domu. Iako svaka soba ima dvije ili tri utičnice iznad stola ili ispod njega, često se dogodi da vam uz lampu koja svijetli mobitel i laptop trebaju punjenje, a vama se baš pije kava pa trebate uključiti i kuhalo. Produžni kabel uvelike će vam olakšati život, pogotovo ako su utičnice na nezgodnom mjestu ispod stola. Iako neki domovi imaju wireless koji možete vrlo lako koristiti, dobro je imati i internetski kabel sa sobom jer je ponekad brzina interneta zbog prevelikog opterećenja očajna.

 

FOTO: Wikipedia

Kuhinjske potrepštine

Iako mislite da ćete većinom jesti u menzi, često vam se neće dati nikamo ići, možda nećete stići ili ćete jednostavno željeti pojesti nešto na brzinu. Zato je dobro da si ponesete nož i vilice, žlicu, nekoliko tanjura, nekakav manji lonac za kuhanje, nekoliko čaša (ili kupite plastične), šalice za kavu i barem jednu plastičnu posudu u kojoj si možete ponijeti štrukle ili pizzu iz menze. Kuhinjska će krpa vam dobro doći, kao i male posude za sol i šećer. Ako se dogodi neki neplanirani palačinka party, dobro je da imate i tavu za palačinke sa sobom.

Kuhalo za vodu

Ako ste veliki kavopija ili volite popiti čaj u hladnim zimskim danima, kuhalo će vam biti najbolji prijatelj. Iako se voda može prokuhati i u domskim kuhinjama, ne preporučujemo ih ako vam se žuri.  Kuhalom brzo zagrijete vodu za kavu, čaj, juhice (neki tvrde da se čak i hrenovke mogu u njemu skuhati), a sigurno ćete ga koristiti nekoliko godina, stoga se isplati uložiti novac u njega.

Vadičep

Vadičep uvjerljivo drži prvo mjesto traženosti u domskim Facebook grupama i stvar je koja je toliko sitna da se često zaboravi na nju, ali je isto tako stvar koja jako često zatreba. Spriječite situacije u kojima će vam, taman kad ste nabavili piće i okupili ekipu, nemogućnost otvaranja pića i potencijalna šetnja na drugi kraj doma pokvariti, ili barem odgoditi, zabavu.

Društvene igre/karte

Često se dogodi da se u sobama okupi ekipa, a u takvim je situacijama najbolje imati pri ruci Pictionary, karte za Uno ili Belu. A zašto ne biste i pauzu od učenja iskoristili za koju partiju Čovječe, ne ljuti se?

FOTO: Wikipedia

Vješalice za robu

Kad se useljavate u dom, suočavate se s izazovom kako robu iz dvaju ormara s policama i nekoliko dodatnih ladica spremiti u jedan uži ormar i nekoliko polica. Svi znamo da to može biti problem i pritom će vam dobro doći vješalice za robu koje možete staviti u ormar ili okačiti na vrata za jakne i torbe.

Pegla za robu

Iako vam je majka vjerojatno popeglala robu prije puta (pa neće joj dijete valjda zgužvano po svijetu hodati), znamo svi koliko su koferi zapravo nezgodni i da se sve u njima, pogotovo ako vraćate puno više robe i hrane nego što ste nosili kući, zgužva. Zato je dobro imati peglu pri ruci, a dobro će vam doći i ako robu perete sami.

Sušilo

Ako planirate ići češće kući i nositi robu za pranje sa sobom, onda vam i nije neophodno, ali ako znate da ćete ju češće prati sami, olakšajte si život i nabavite si sušilo kako ga ne biste morali svako malo posuđivati. Za manje količine robe može se pronaći i malo sušilo koje je zgodno jer se može okačiti na radijator te ne zauzima puno mjesta u ionako (pre)maloj sobi.

FOTO: Wikipedia

Slušalice/čepići za uši

Ukusi se razlikuju, ljudi se razlikuju i, čak ako ih možda inače ne koristite, u domu će vam slušalice biti neophodne. Ako imate različit ukus u glazbi od cimera, on/ona uči, a vama se baš sluša nova Rihannina pjesma ili vam se usred noći, dok cimer spava, gledaju tri epizode Prijatelja, slušalice će vam svakako dobro doći. S druge strane, svi znamo da studentima koncentriranje na učenje predstavlja dosta velik problem pa si, ako vam i inače okolinski zvukovi smetaju ili ne želite da vas cvrkut ptica u proljeće odmami van iz sobe, nabavite čepiće za uši.

Tablete protiv bolova/flasteri

Da, znamo da su danas ljekarne posvuda oko nas, ali vjerujte, čak i ako do najbliže imate samo pet minuta, tablete protiv bolova uvijek je dobro imati. Znamo svi da nam nije ni do čega kada nas nešto zaboli, a pogotovo nam se ne da ići preko tri semafora po kiši po tablete. Ili zamislite da se, dok učite, porežete na papir. Bit ćete zahvalni na flasterima u ladici.

Upaljač/šibice

Ako ste pušač, sigurno imate upaljač uvijek pri ruci, ali ako niste, teško da ćete se sjetiti ponijeti barem jedno od ovog sa sobom. Upaljač i šibice dobro će vam doći ako poželite zapaliti mirisnu svijeću ili iznenaditi cimericu svjećicama za rođendan. Bolje je da ih imate pri ruci nego da tražite od koga biste ih mogli posuditi.

Konac i igla

Odabrali ste si onu lijepu košulju za večerašnji izlazak, ali nedostaje joj jedan gumb koji je nekako otpao. Taj se problem riješi u nekoliko minuta ako imate potrebna pomagala sa sobom. Konac će vam za prvu ruku odlično poslužiti i ako odlučite cimera za rođendan iznenaditi balonima.

FOTO: Wikipedia

Osim svega navedenog, bit će vam potrebna još oprema za higijenu i različita sredstva za čišćenje, kao i stvari kojima ćete ukrasiti sobu u kojoj boravite pa vjerujemo da ćete prvih nekoliko dana harati po trgovačkim centrima kojima ste okruženi. Ne zaboravite napuniti frižider i zabava može početi!

FOTO: WIKIPEDIA