LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vodič za brucoše

Nekoliko savjeta za pametan početak studentskog života – u stanu i domu

Donosimo kratak vodič kako se pripremiti za useljavanje u studentski dom i u stan te koliko su prosječni troškovi oko pripreme studentskog života u prvih mjesec dana.

Donosimo kratak vodič kako se pripremiti za useljavanje u studentski dom i u stan te koliko su prosječni troškovi oko pripreme studentskog života u prvih mjesec dana.

Briga svakog novog studenta, takozvanog brucoša, jest što je sve potrebno za početak studentskog života. Život u domu i život u stanu razlikuje se po financijskim aspektima. Ipak, život se ne sastoji samo od spavanja i hrane, već su svima potrebne i stvari koje će nam omogućiti da se osjećamo kao da smo kod kuće, ali i stvari koje će nam olakšavati učenje i praćenje svojih studentskih obaveza.

U studentskim domovima dočekat će vas sobe s krevetima, ormarima, policama, radnim stolom, košem za smeće, metlom i lopaticom, stolnom lampom i panoom te, ovisno o kategoriji smještaja, kuhinja i kupaonica. Također, svaki student pri useljenju u studentsku sobu dobiva i svoj jastuk, jastučnicu, deku i plahtu, ali većina studenata ipak nosi vlastitu posteljinu. Također, preporuka je kod useljavanja u studentsku sobu da ponesete svoje posuđe: tanjur, šalicu, pribor za jelo te tavu ili lonac, a poneki imaju i kuhalo za vodu. U slučaju da ne želite sušiti svoje mokre ručnike na stolici, ponesite i sušilo za rublje, a ako mislite da vam je potrebna pegla za glačanje, ponesite i nju. Ostalo je na vama: odjeća, ručnici, vješalice, kozmetika, cipele, torbe i ruksaci. Ne zaboravite na WC papir jer on ne postoji kao javno dobro u studentskim WC-ima.

Prilikom iznajmljivanja stanova, većina će ih biti opremljena kućanskim aparatima. Najčešće nećete morati nositi svoje usisavače, kuhala za vodu ili hladnjake, pri čemu ističemo da ih većina kategorija smještaja u domovima ih ima, ali neke nemaju pa ih studenti odlučuju sami donijeti. Stanovi su komotniji i više je prostora u njima pa možete i donijeti više stvari. Oko pitanja što postoji, a što bi bilo dobro ponijeti u stan, najlakše se dogovoriti sa stanodavcem. Nerijetko ćete morati izdvojiti par stotina kuna ako useljavate u novi stan jer ćete morati nabaviti osnovnu hranu, deterdžente, možda čak i pribor za jelo, a ako vam je to baš prvi stan, morat ćete nabaviti i ručnike, posteljinu, jastuk, deku i poplun u slučaju da ne želite koristiti tuđe stvari pa se troškovi znaju približiti i tisućici. Budite spremnih da ćete prvih mjesec dana samo uočavati da vam nedostaju neke bitne stvari i da ćete kroz cijeli taj mjesec imati neplanirane troškove.

Kada se pripremamo za samo obrazovanje, fakulteti najčešće ne zahtijevaju posebnu bilježnicu za svaki predmet, odnosno kolegij u akademskim terminima. Nekima je najjednostavnija varijanta velika bilježnica s više odvojenih dijelova koji će olakšavati organizaciju pojedinih kolegija. Markeri u različitim bojama, kemijske i spajalice za papire kojih neće nedostajati, uvijek su dobrodošli. Ostale stvarčice poput organizatora, planera, geometrijskog pribora, specijaliziranih bilježnica individualne su i ovise o navici i pedantnosti studenta, ali i o prirodi fakulteta na kojem isti studira.

U svakom slučaju, poruka za brucoše – krenite u najljepši period života pametno opremljeni, sretno!
FOTO: PIXABAY