LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priprema za tržište rada

Navike koje trebate izbjegavati na radnome mjestu

Kako biste se što spremniji našli na tržištu rada donosimo vam popis studentskih navika kojih biste se svakako trebali riješiti kada se zaposlite.

Kako biste se što spremniji našli na tržištu rada donosimo vam popis studentskih navika kojih biste se svakako trebali riješiti kada se zaposlite.

Prelazak iz svijeta obrazovanja u svijet rada može biti zanimljivo i uzbudljivo iskustvo. S obzirom ne to da svoje posljednje godine obrazovanja fakultetski obrazovana radna snaga provodi živeći studentskim životom, često se razvijaju navike i prakse koje nisu najprimjerenije za tržište rada. Te se loše navike često javljaju kod studenata koji nisu imali iskustva rada uz studiranje; njima uglavnom teže pada prelazak iz učeničkih klupa za radni stol.

Kada se zaposlite, vi niste samo zaposleni kako biste obavljali određeni rad, već i za ulogu koju predstavljate u tvrtci. Zbog toga je od iznimne važnosti pokušati što bolje obavljati ulogu koja vam je dodijeljena, bez obzira na kojemu se radnome mjestu nalazili. Ipak, svi mi ponekad griješimo i zato vam donosimo popis pet studentskih navika koje svakako treba izbjegavati na radnome mjestu.

1. Razgovori o svojemu privatnom životu

Iako ste se za vrijeme studentskoga života naviknuli govoriti o škakljivim temama ili o svojemu privatnom životu s velikom skupinom ljudi, savjetuje se da izbjegavate te teme na radnome mjestu. Bilo da je riječ o vašim političkim uvjerenjima, vašemu sinoćnjem spoju ili anegdoti kojom vas je vaš cimer nasmijao jutros, pokušajte ove teme držati podalje radnoga mjesta. Zapamtite da je ono neutralan prostor i da ste tamo kako biste obavljali posao, a ne stjecali nove najbolje prijatelje.

2. Stalno kašnjenje

Iako ste se tijekom studiranja naviknuli kasniti na predavanja ili čak ne dolaziti, zapamtite da ta pravila na vrijede i na radnome mjestu. Iako različite kompanije imaju različite granice tolerancije što se tiče prisutnosti i izostajanja s posla, svakako se potrudite stizati na vrijeme. To pokazuje mnogo o vama; govori da ste odgovorni i da se na vas kolege mogu osloniti. Nemojte ih razuvjeriti!

Foto: Flickr

3. Neprofesionalno odijevanje

Iako ovaj standard varira od kompanije do kompanije, svakako se pokušajte odijevati što profesionalnije. Ako niste sigurni što točno znači profesionalno odijevanje na vašemu radnom mjestu, promotrite kolege i sve će vam biti jasno.

4. Romantika na poslu

Lako je moguće da ćete se zaljubiti u kolegu ili da ćete vi biti ljubavni interes kolege s kojim djelite radni prostor. Iako cijeli taj proces može biti zabavan, pokušajte izbjegavati miješanje privatnoga i poslovnoga života. Također, imajte na umu da će vaše izlaženje s kolegom zadavati glavobolju šefu koji će brinuti kako će vaša veza utjecati na radnu atmosferu. Isto tako trebate na umu imati i moguć prekid koji će dovesti do niza neugodnih situacija na poslu. Pokušajte izbjeći komplikacije.

5. Pisanje statusa o radnome mjestu na društvenim mrežama

Jednostavno, ne činite to! Objavljivanjem statusa o vašemu radnom mjestu na društvenim mrežama odajte dojam neodgovornosti i nepovjerenja. Također, ne zaboravite da danas sve kompanije provjeravaju vaše društvene mreže prije samoga intervjua, ali i tijekom perioda radnoga odnosa.

FOTO: FACEBOOK