LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seminarski radovi

Mudri savjeti starijih studenata – kako napisati seminarski rad?

Nisu rijetkost, a svakom studentu su muka – no, pisanje seminarskih radova može proći i bezbolno.

Nisu rijetkost, a svakom studentu su muka – no, pisanje seminarskih radova može proći i bezbolno.

Pisanje seminarskih radova nije lak posao, a traži ga svaki fakultet. Osim pisanja, on zahtijeva puno organizacije, čitanja, povezivanja, a prije svega, i vremena. Kako biste ga što lakše i brže napisali, donosimo vam nekoliko trikova.

Prije svega, dobro razmislite o kojoj temi želite napisati svoj rad. Imajte na umu da ćete uložiti manje napora u temu koja vas prirodno više interesira, a usto ćete i naučiti nešto korisno. Ako vam je tema dosadna i monotona, svoju ćete obvezu obaviti usputno, ali vjerojatno i uz mnogo više muke. Kad vam profesor najavi rok za prijavu teme, provedite koji sat analizirajući što vas zanima, a zatim je prijavite. Time je pola muke već riješeno. 

Nakon toga svakako je najbitnija organizacija. Krenite na vrijeme s pripremom kako se ne biste doveli u situaciju da napišete bilo što samo da svoj rad predate na vrijeme. Nakon odabira teme odaberite smjer u kojem ćete ići, odnosno objasnite fokus rada. Kasnije će vam biti žao. Par tjedana prije roka potražite dostupnu literaturu i pogledajte s kolikom raspolažete. Tradicionalan i siguran način je otići u fakultetsku knjižnicu i popričati o svojem radu s knjižničarom. On/a će te uputiti na bazu podataka, knjige i članke vezane uz tvoju temu, a možda ti pomoći i s dosadašnjim iskustvima drugih studenata. Osim toga, na internetu su dostupne baze znanstvenih članaka na kojim se nalaze besplatni primjerci objavljenih radova. Neke od tih stranica su hrcak.hr i Google Scholar. Nakon što skupite sve što vam treba – organizirajte vrijeme. Uzmite u obzir da ćete izgubiti podosta vremena na samo čitanje literature i istraživanje teme, a usto vaš će fokus cijelo vrijeme biti na najbitnijim činjenicama. Podijelite vrijeme – ako imate puno literature, pokušajte je razlomiti na dijelove, pa svaki dan barem pročitajte dio. 

Bitno je, dakako, da uz čitanje vodite bilješke. Možda je najpametnije rješenje da na jedan list papira pišete rečenice i citate koje biste voljeli kao takve iskoristiti u svojem seminaru, a na drugi list pišite činjenice u obliku natuknica. Kad krenete pisati seminar i kad vam ponestane inspiracije, uvijek možete pogledati liste s vašim bilješkama. Prilikom čitanja razmišljajte o tome koje činjenice želite uklopiti u svoj rad kako se ne biste opterećivali nepotrebnim sadržajem.

Vrijeme je za početak pisanja samog rada. Svaki fakultet ima vlastita pravila oko forme, citiranja i navođenja literature, ali gotovo u svima je jednaka struktura – svaki rad mora imati naslovnicu, sadržaj, uvod, razradu, zaključak i popis literature. No, veeeliki oprez za plagiranje! Fakulteti imaju pravilo kako se navode parafraze, citati i literatura. U akademskom svijetu bitno je naglasiti da je određeni dio preuzet od prethodnog autora jer je akademsko nepoštenje kažnjivo. Tanka je granica između parafraziranja, odnosno prepričavanja tuđeg teksta i plagiranja, a korak dalje od granice može značiti kraj fakultetskog obrazovanja. 

Na kraju, bitan podsjetnik – u seminarskim se radovima koristite standardnim hrvatskim jezikom, u 3. licu jednine i bez generalizacije.
FOTO: PIXABAY