LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademska mobilnost

Može li se na Erasmus u istu zemlju u kojoj studiraš?

Moguće je da Erasmus+ student ode na mobilnost u zemlju svog podrijetla ako to nije zemlja u kojoj živi za vrijeme studiranja.

Moguće je da Erasmus+ student ode na mobilnost u zemlju svog podrijetla ako to nije zemlja u kojoj živi za vrijeme studiranja.

Akademsku mobilnost u obliku Erasmus+ razmjene mnogi studenti razmatraju kao opciju tijekom studija. No, neki se na to ne odluče zbog skupog života u inozemstvu ili pak gubitka godine na matičnom fakultetu zbog nepriznavanja predmeta. 

Zato smo istražili može li se na Erasmus+ mobilnost ostvariti u zemlji svog podrijetla, odnosno može li, recimo, student Sveučilišta u Zagrebu otići na Erasmus na istovjetan studijski program na Sveučilištu u Rijeci. 

Odgovor je – ne. Kako stoji u dokumentima Europske komisije, aktivnost Erasmus+ mobilnosti mora se ostvariti u programskoj ili partnerskoj zemlji različitoj od zemlje u kojoj student studira. To znači da ipak ništa od Erasmusa u Zagrebu ako studiramo u Splitu. 

No, moguće je da Erasmus+ student ode na mobilnost u zemlju svog podrijetla ako to nije zemlja u kojoj živi za vrijeme studiranja. Kriterije odabira, međutim, određuju visoka učilišta iz programskih zemalja koja u izbornom postupku mogu odrediti da će se prednost davati studentima koji se prijavljuju za mobilnost u zemlju iz koje nisu podrijetlom.
FOTO: PIXABAY