LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert na Šalati

Miljenik Radio Studenta i mnogobrojnih Hrvata The National ponovno u Zagrebu

The National dolazi 10. srpnja na zagrebačku Šalatu, gdje će zagrijati publiku za peto izdanje primoštenskog festivala SuperUho.

The National dolazi 10. srpnja na zagrebačku Šalatu, gdje će zagrijati publiku za peto izdanje primoštenskog festivala SuperUho.

Postoji neka tajna veza između naše publike i The Nationala. Od 2004, kada su nastupili u zagrebačkom KSET-u pred svega osamdesetak ljudi, grupa iz Ohija po deveti se put vraća u Hrvatsku. Zbog te svirke, hrvatska se publika može pohvaliti da gaji ljubav prema Mattu Berningeru i ostalim članovima benda dugi niz godina, before it was cool na svjetskoj glazbenoj sceni. 

Kako je došlo do tog koncerta, pojasnio je Stjepan Vrečko na portalu Muzika.hr

– Gitarist Bryce Dessner kontaktirao me krajem 2002. kad su sami pokušavali složiti europsku turneju. Vrlo smo brzo dogovorili sve detalje, međutim, ispostavilo se da je Zagreb bio među rijetkim gradovima u Europi iz kojeg im je uopće pristigao odgovor pa na kraju od te turneje nije bilo ništa. Godinu dana poslije dobio sam poruku od prijateljice koja je s agentom s kojim su upravo bili potpisali ugovor već radila neke druge koncerte u Austriji i koja mi je rekla da joj se javio agent i rekao da bend želi svirati u Zagrebu. Zapravo ni oni – a pogotovo mi – nismo znali što očekivati od tog koncerta, no na kraju se puno toga posložilo, puno toga zbog čega i danas gaje poseban odnos prema ovom gradu i zemlji. 

The National je u Zagrebu doživio šok i (ne)vjevericu u svakom pogledu. Naime, u publici se našlo dvadesetak ljudi iz tadašnje postave Radio Studenta koji su napamet znali cijeli album Sad Songs For Dirty Lovers, što je gotovo zaprepastilo članove benda. Nakon premijernog nastupa u KSET-u, The National je nastupio u zagrebačkom Pauku, Boćarskom domu, na Terraneo festivalu, na Tvrđavi sv. Mihovila i na Šalati.

Ovoga puta svoj će deveti koncert u Hrvatskoj i peti u Zagrebu održati na zagrebačkoj Šalati. Naša će publika prvi put moći na našem teritoriju poslušati njihovo sedmo izdanje Sleep Well Beast, koji im je donio Grammyja za najbolji album alternativne glazbe. Singl s albuma The System Only Dreams in Total Darkness prva je njihova pjesma koja je došla do vrha nekih od Billboardovih ljestvica singlova.

Koncert 10. 7. na Šalati bit će uvertira u SuperUho, koje će se održati od 6. do 8. kolovoza u Primoštenu. Ulaznice po cijeni od 250 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13).

FOTO: THE NATIONAL (FACEBOOK)