LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najava koncerta

Mabiisi donosi dašak Afrike u KSET

Glazba Mabiisija jednom je riječju, poput većine glazbe od Ouagadougoua do Bolgatanga, izlika ljudima da se skupe i uživaju.

Glazba Mabiisija jednom je riječju, poput većine glazbe od Ouagadougoua do Bolgatanga, izlika ljudima da se skupe i uživaju.

U sklopu svoje europske turneje u Hrvatsku prvi put stiže Mabiisi – sastav koji donosi afričke ritmove ravno u srce Zagreba. Mabiisi će se hrvatskoj publici premijerno predstaviti u KSET-u u ponedjeljak, 15. svibnja u postavi koju čine priznati Burkinabe MC Art Melody i Steve Atambire, jedan od najutjecajnijih kologo glazbenika iz Gane.

Mabiisi znači braća s istom majkom na dvama jezicima – jeziku Frafra sa sjevera Gane i na jeziku Mooré kojim govori narod Mossi iz Burkine Faso. Taj pojam proizlazi iz želje Art Melodyja za ponovnim spajanjem sa svojim glazbenim korijenima, željom da se vrati u vrijeme kada je kao dječak s majkom pjevao na poljima i njegov je glas ohrabrivao farmere. Taj je dječak sada iskusni međunarodni umjetnik kojeg se smatra jednim od najznačajnijih glasova afričkog hip-hopa. Jednako je tako i Steve Atambire postigao veliki uspjeh kod kuće na sjeveru Gane, kao i na cesti kao dio inovativnog Afro Gypsy benda Wanlova the Kubolora.

Tijekom njihovog prvog susreta bilo je kristalno jasno da im se glazbeni svjetovi križaju na više mjesta – oba su umjetnika duboko ukorijenjena u svoje kulture i nastupali su te imali suradnje po cijelom svijetu. Obojica imaju nagon pomicati granice svojih glazbenih svjetova te potrebu širiti svoju poruku što je moguće široj publici.

Glazba Mabiisija jednom je riječju, poput većine glazbe od Ouagadougoua do Bolgatanga, izlika ljudima da se skupe i uživaju. Njihov istoimeni album sniman je u studiju Last Chance u Accri od prosinca 2014. do veljače 2015. i sadrži deset pjesama inspiriranih tradicionalnim pjesmama naroda Mossi iz Burkine Faso i naroda Frarfa iz sjeverne Gane. Album je namjerno neuglađen i s minimalnom dozom dotjerivanja jer nastoji spojiti grubost klasičnog hip-hopa i kologo glazbe koju će svi željni autentične afričke glazbe i odličnog plesa imati priliku čuti upravo sredinom svibnja u KSET-u.

Cijena ulaznice iznosi 25 kuna i moguće ju je nabaviti na dan koncerta na ulazu u KSET. Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili tijekom dana na šanku KSET-a (0 kn).