LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festivalski provodi

Ljeto i festivali: Vodič za preživljavanje

Ne, nemoj ponijeti obiteljski album s fotografijama, zlatnu ogrlicu, stolnu lampu i PlayStation 4, stvarno ti neće trebati.

Ne, nemoj ponijeti obiteljski album s fotografijama, zlatnu ogrlicu, stolnu lampu i PlayStation 4, stvarno ti neće trebati.

Ljeto je službeno počelo, a s njim i sezona ljetnih glazbenih festivala, što je idealna prilika da uživate u dobroj glazbi, otkrijete nove bendove, upoznate nove ljude i svjedočite događajima koje ćete još dugo prepričavati. Ipak, za dobar provod potrebno je malo više od sunca, alkohola i dobre glazbe. Kako preživjeti cijele dane na suncu? Što jesti? Koje stvari ponijeti? U nastavku donosimo pet praktičnih savjeta koji će ti pomoći da na sljedećem festivalu na koji planiraš ići apsolutno ništa ne pođe po zlu. 

Zaštiti se od sunca 

Sunce i nesnosne vrućine prva su stvar koja nam padne na pamet pri spomenu ljeta. Tijekom dana ipak izbjegavamo sunce i vrućine skrivajući se u klimatiziranim prostorima, ali na ljetnim festivalima, koji se uglavnom odvijaju na plažama, livadama, jezerima, u šumama i na sličnim lokacijama, teško je pobjeći od sunca. Zbog toga je najbitnije od svega ponijeti zaštitu od sunca, imati ju cijelo vrijeme uz sebe i redovito ju nanositi. Ipak, ako i dođe do opeklina, dobro je imati aloe vera gel. Osim toga, ne zaboravi šešir i sunčane naočale koji su, osim što su super modni detalj, korisni za zaštitu od sunca. 

Isplaniraj što ćeš jesti 

Pri odlasku na festivale rijetko razmišljamo o hrani. Uz koncerte i popratna događanja, rijetko se uopće sjetimo jesti. No hrana na festivalskim štandovima skupa je i jednolična, a najbliži dućan često i nije baš blizu. Zbog toga je dobro ponijeti hranu koja može stajati, koja se neće pokvariti na vrućini i kojoj ne treba puno pripreme. Uz to, korisno je ponijeti pribor za jelo i posuđe kako ne bi morao kupovati jednokratne plastične tanjure i čaše. 

FOTO: Pixabay

Pametno se pakiraj 

Mogućnosti tuširanja na festivalima često su skromne. Dakle ne trebaš nositi regenerator, masku za kosu, paletu sjenila za oči u 16 nijansi i ostale stvari koje sigurno nećeš imati prilike koristiti. Ipak, uvijek je korisno imati što više papirnatih i vlažnih maramice, dezinfekcijski gel za čišćenje ruku, dezodorans, sprej protiv insekata, gumice za kosu, malo ogledalo i šampon za suho pranje kose. Osim toga, pametno je ponijeti pribor za prvu pomoć – flastere, gaze, sprej za dezinfekciju...

Što se tiče odjeće, najvažnije je ponijeti udobnu i prozračnu odjeću te što više rezervnih majica jer nikad ne znaš kad će te netko na koncertu zaliti pićem. Ne zaboravi komplet odjeće za hladnije vrijeme i kabanicu ili kišobran. Što se tiče obuće, toplo ti preporučujemo tenisice. Sandale ili ljetne cipele super su za ljetnu šetnju gradom, ali nisu super kada usred noći moraš hodati po blatnoj livadi i tražiti svoj šator. 

Od gadgeta samo najnužnije 

​Iako ti se ideja da poneseš laptop i gledaš serije tijekom dana da si skratiš vrijeme možda čini privlačnom, radije ga ostavi kod kuće. Ako ga poneseš, konstantno ćeš se brinuti hoće li ti ga netko ukrasti, a i vrlo vjerojatno ga nećeš imati gdje puniti. Ponesi mobitel i ne zaboravi prijenosni punjač kako ne bi morao na kavu u obližnji kafić svaki put kada trebaš napuniti mobitel. Odluku hoćeš li ponijeti zvučnik ili ne prepuštamo tebi, ali na većini se festivala tijekom dana, kada ne traju koncerti, pušta glazba, a i rijetko tko voli onu ekipu koja stalno i glasno pušta nešto svoje. 

Naspavaj se (barem malo)

​Iako vjerojatno misliš da možeš izdržati tjedan dana partijanja bez normalnog sna – ne možeš. Kako se ne bi cijele noći namještao po neudobnom šatoru te pravio improvizirane krevete od odjeće i torbi, ponesi vreću za spavanje i madrac na napuhavanje ili luftić, koji, iako nisu udobni kao pravi krevet, ipak spašavaju glavu (i leđa) na kampiranju. Korisno je ponijeti i čepiće za uši kako ti glasni razgovori, glazba s aftera ili glasno hrkanje iz susjednog šatora ne bi smetali da zaspiš. 

No za dobar provod ipak je najvažnije dobro se zabaviti, upoznati nove ljude i stvoriti uspomene koje će se prepričavati barem do idućeg festivala. 

FOTO: PIXABAY