Kuhajte sa Studentskim: Tradicionalna ruska torta Medovik
Sve oči svijeta trenutno su uprte u Rusiju zbog trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za rusku tortu Medovik kako biste ovu zemlju malo bolje upoznali i kroz njezinu tradicionalnu kuhinju.
Sve oči svijeta trenutno su uprte u Rusiju zbog trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za rusku tortu Medovik kako biste ovu zemlju malo bolje upoznali i kroz njezinu tradicionalnu kuhinju.
Ovih dana sve su oči uprte u Rusiju gdje trenutno traje Svjetsko nogometno prvenstvo pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za tradicionalnu rusku tortu Medovik kako bismo vas malo bolje upoznali s kuhinjom zemlje domaćina ove najveće svjetske sportske manifestacije.
Torta Medovik iznimno je popularna u Rusiji i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a njezini osnovni sastojci su med i vrhnje. Važno je spomenuti kako postoje brojne varijacije izrade ovog ukusnog deserta, a priprema uistinu može biti složena i komplicirana. Ipak, za vas smo odlučili izdvojiti najjednostavniji mogući recept kako biste imali priliku ovu zemlju upoznati odnosno osjetiti i putem vašeg nepca.
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 280 grama šećera
- 6 žlica meda
- 2 žlice sode bikarbone
- 250 grama maslaca
- 850 grama glatkog brašna
Krema:
- 1,5 kg kiselog vrhnja
- 350 grama kondenziranog mlijeka
FOTO: Flickr
Upute za pripremu:
Kora:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka
- Izmiksajte bjelanjke i dodajte u njih žumanjke
- Kada je masa ujednačena dodajte šećera (probajte dodavati žlicu po žlicu kako bi se šećer lijepo stopio s jajima)
- Dobivenu masu stavite da se 20 minuta kuha na pari na umjerenoj temperaturi te pritom miješajte kako bi se jaja i šećer ujednačeno kuhali
- U masu koja se kuha dodajte 6 žlica meda i postepeno miješajte, a nakon toga dodajte 2 žlice sode bikarbone
- U smjesu malo po malo dodajte maslac i kuhajte 10 minuta
- Dobivenu masu ostavite da se potpuno ohladi
- Kada se masa ohladi dodajte 850 grama glatkog brašna
- Dobiveno tijesto stavite u hladnjak jedan sat prije razvlačenja
- Tijesto podijelite na 10 – 12 jednakih dijelova (svaki oko 130 grama)
- Radnu površinu posipajte brašnom i razvucite tijesto
- Tijesto stavite na kalup za pečenje
- Svaku koru pecite na 170 stupnjeva, 4 minute
Krema:
- U vrhnje stavite mlijeko i izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu masu
Torta:
- Stavite koru i na nju premažite 2 – 2,5 žlice kreme
- Nastavite tako redom kora-krema slagati tortu
- Ostavite dvije kore koje ćete izmrviti i s njima ukrasiti tortu
Nemojte da vas upute za pripremu i slojevitost ove torte obeshrabre jer je izrada zbilja jednostavna budući da kore zahtijevaju pečenje od svega četiri minute, a krema odnosno nadjev se ne kuha već samo izmiksa.
Zaista se nadamo da ćete se uistinu odvažiti na pripremu ove neobične, zanimljive i drugačije ruske torte Medovik putem koje ćete u vaše domove zasigurno unijeti dašak Rusije.
Želimo vam dobar tek!