Kuhajte sa Studentskim: makaroni sa sirom na malo drugačiji način
Klasični makaroni sa sirom dobili su svoju konkurenciju. Iako malo kompliciraniji, garantiramo vam da će ovaj recept zadiviti svakoga kome ga servirate.
Klasični makaroni sa sirom dobili su svoju konkurenciju. Iako malo kompliciraniji, garantiramo vam da će ovaj recept zadiviti svakoga kome ga servirate.
U ovom nastavku serije članaka Kuhajte sa Studentskim donosimo vam recept za makarone sa sirom na malo drugačiji način koje možete pripremiti za sebe ili pak zadiviti druge svojim kulinarskim umijećem. Osim tjestenine i sira, okusne pupoljke iznenadit će kikiriki, sjemenke suncokreta i cvjetača, a hrskavosti će doprinijeti krušne mrvice.
Iako je popis sastojaka nešto duži, nemojte se odmah obeshrabriti. Recept je kompliciran samo pri prvoj pripremi. Kuhanje će vam oduzeti oko 40 minuta, ali vjerujte nam, svaka se minuta isplati.
Osim sira i tjestenine, ovaj recept obogaćen je ne samo okusom, već i nutritivno. Cvjetača je dobar izvor vlakana koja štite zdravlje probavnog sustava te folata i glukozinolata, dok kikiriki i sjemenke suncokreta također obogaćuju jelo vlaknima, ali i proteinima.
Za pripremu makarona trebat će vam:
- 1 mala cvjetača,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- Sol,
- Papar,
- Čili,
- 2 žlice kikirikija,
- 1 žlica sjemenki suncokreta,
- 2 žlice krušnih mrvica,
- 150 g tjestenine,
- oko 50 g ribanca ili neke druge vrste naribanog sira,
- ½ šalice vrhnja za kuhanje,
- 1 žličica češnjaka u granulama.
Makarone pripremite na sljedeći način:
1. Operite cvjetaču, narežite ju i stavite u zdjelu. Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, začinite solju, paprom i čilijem po ukusu, promiješajte i prebacite na masni papir tepsije. Zagrijte pećnicu na 220°C. Slobodno se poigrajte i dodajte koji začin više ili manje te jelo tako učinite osobnijim.
FOTO: Iva Dorić
2. Dok se pećnica zagrijava, na tavici prvo tostirajte kikiriki i sjemenke suncokreta, a potom i krušne mrvice. Tostirat ćete tako da dobro zagrijete tavu pa dodate kikiriki i sjemenke suncokreta. Neprestano miješajte kako ne bi zagorjeli. Kada ste zadovoljni razinom tostiranja i kada se osjeti miris gotovo kao po pečenim kokicama, kikiriki i sjemenke maknite s tavice pa jednaki postupak ponovite za krušne mrvice.
FOTO: Iva Dorić
FOTO: Iva Dorić
3. Cvjetaču ubacite u pećnicu i namjestite odbrojavanje na 20 minuta. Osim pečenjem, cvjetaču možete pripremiti i kuhanjem, što je jednostavnije, ali pečenjem cvjetača dobije blago karamelizirani okus.
4. Dok se cvjetača peče, skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju te pomiješajte vrhnje za kuhanje, sir i češnjak.
5. Skuhanu tjesteninu ocijedite, ali ostavite oko ½ šalice vode za kasnije.
6. U tjesteninu prvo umiješajte smjesu sira i vrhnja za kuhanje. Dobro promiješajte dok se sir ne otopi i sve sjedini. Dodajte cvjetaču pa kikiriki i sjemenke suncokreta. Ako vam se tjestenina čini nedovoljno sočnom, dodajte vodu preostalu od kuhanja tjestenine ili još vrhnja za kuhanje.
7. Krušne mrvice možete dodati posljednje pa ih umiješati u tjesteninu ili ih posuti po tjestenini nakon serviranja, čime će se zadržati njihova hrskavost.
8. Dobar tek!
FOTO: Iva Dorić