LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavan recept

Kuhajte sa Studentskim: lagani i poletni „muffini“ u slanoj i slatkoj varijanti

Dobili ste kalup za „muffine“ na poklon i nakon što ste uočili kako je internet prepun savjeta za izradu najukusnijih „muffina“, niste znali otkuda krenuti? Ne morate tražiti dalje. S našim receptom gotovi ste za 10 minuta plus pečenje.

Dobili ste kalup za „muffine“ na poklon i nakon što ste uočili kako je internet prepun savjeta za izradu najukusnijih „muffina“, niste znali otkuda krenuti? Ne morate tražiti dalje. S našim receptom gotovi ste za 10 minuta plus pečenje.

Ponekad recepti i savjeti za kuhanje koje možemo pronaći na internetu mogu donijeti više štete nego koristi. Muffini za koje piše da se lagano spremaju mogu biti mukotrpan posao, a oni za koje piše da su puni aroma mogu biti bezukusni. Ne znamo na što ćemo naići, pa je u ovom slučaju najbolja metoda eliminacije. 

Za vas smo uzeli nekoliko recepata i ispočetka nismo bili vrlo uspješni. Ili su nam ispali prepečeni ili nedovoljno pečeni, ponekad su bili toliko tvrdi da smo zub skoro slomili, a jednom su čak bili jestivi samo uz puno, puno čokolade pa su onda izgubili smisao. Potraga je skoro završila s odustajanjem, no onda smo odlučili uzeti najbolje od spomenutih recepata i tako smo stvorili Lagane i poletne muffine

Kako i sam naziv kaže, ovi su muffini lagani i poletni, a to smo postigli s malom količinom brašna u njima. Ujedno je ovaj recept idealan za, primjerice, dan u prirodi. Odlučili ste jedan od ovih sunčanih dana u nizu provesti u prirodi te vam se ne da nositi sa sobom klasične sendviče i obične grickalice. Ekipa će vam biti zahvalna kada se pojavite s ovim malim eliksirima energije kada svima pješačenje, planinarenje ili neka druga aktivnost toga dana postanu previše i predah bude prijeko potreban. 

Izvor: Pixabay
 
No krenimo napokon na recept. Donosimo vam dvije verzije ovih muffina – slanu i naravno, slatku. 
 
Lagani i poletni muffini sa sirom i začinskim biljem

SASTOJCI:

1 ½ šalica (od 2 dl) oštrog brašna

½ čajne žlice soli

2 čajne žlice praška za pecivo 

1/3 šalice ulja

1 jaje

1/3 šalice mlijeka

Svježi sir (300, 350 grama) sa začinskim biljem (bosiljak, origano, malo majčine dušice, vlasac) i s jajetom

Nemojte se brinuti zbog toga što je recept na šalice. Na početku može uzrokovati malo poteškoća, ali nakon što ih napravite jednom ili dvaput, shvatit ćete čega vam nedostaje ili vam je previše, pa ćete po svojem ukusu prilagoditi recept. Ujedno, začinsko bilje stavite po volji. Gore navedeni začini oni su koji su nama bili najukusniji, ali isto kao i sa samim receptom prilagodite vašem ukusu i vašim preferencijama. 

PRIPREMA:

1. Izmiješati brašno, sol i prašak za pecivo.

2. Ulje, jaje i mlijeko izmiješati u drugoj posudi.

3. Sir pomiješati sa začinskim biljem i umutiti jaje.

4. Sir dodati u mokru smjesu pa potom u suhu. Promiješati tek toliko da smjesa bude ujednačeno vlažna.

4. Kalupe ili košarice puniti do 2/3 smjesom za muffine.

5. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 ºC oko 20 minuta ili sve dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne bude posve čista.

 
Lagani i poletni muffini s jabukom i cimetom 
 
Ako vam doma negdje u kutu stoji jedna ili dvije jabuke koje ste uzeli u menzi s idejom da ćete se zdravo hraniti nakon što ste pojeli još jedan tanjur pohanaca i bezukusnog pirea, imamo dobru vijest. Došlo je vrijeme da iskoristite tih nekoliko tužnih jabuka u vrlo sretnu i ukusnu svrhu. 
 
Sastojci su slični kao i za slanu verziju; količine su ulja, mlijeka, soli, jaja, praška za pecivo i brašna jednake, no razlikuju se u navedenim sastojcima:
 
¾  šalice šećera

1 žlica mljevenog cimeta

1 – 2 jabuke – oguljene, očišćene i nasjeckane 

Svrha je jabuka u muffinima u tome da budu lagani i poletni. Naime, jabuka služi kao ono što smjesi daje prozračnost i zbog nje muffini nisu nabijeni i suhi.

PRIPREMA:

1. Izmiješati brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i 1 čajnu žlicu cimeta.

2. Ulje, jaje i mlijeko izmiješati u drugoj posudi.

3. Jabuke dodati mješavini s brašnom, promiješati, zatim umiješati u tekuću smjesu s uljem i mlijekom. Promiješati tek toliko da smjesa bude ujednačeno vlažna.

4. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 ºC oko 20 minuta ili sve dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne bude posve čista.

Ako vas je uhvatila jako velika želja za slatkim, onda prije pečenja izlomite komadiće čokolade za kuhanje i posipajte ih po muffinima na način da izlijete pola smjese muffina u kalupe, stavite komadiće čokolade, dodajte ostatak smjese te još komadića čokolade na vrh. Dobit ćete slatke muffine s jabukom i komadićima čokolade koji će se otopiti unutar muffina dok se budu pekli. 

Dobar tek!

FOTO: PIXABAY