LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Advent u vašem domu

Kuhajte sa Studentskim: jednostavan recept za ukusne fritule

Volite fritule i mislili ste da ih je teško napraviti? Dopustite da vas razuvjerimo uz recept prilagođen i onima manje vještima u kuhinji uz koji će dom u trenu mirisati na Božić!

Volite fritule i mislili ste da ih je teško napraviti? Dopustite da vas razuvjerimo uz recept prilagođen i onima manje vještima u kuhinji uz koji će dom u trenu mirisati na Božić!

Advent je već počeo, ali koronavirus uskratio nam je adventski ugođaj na koji smo naviknuli pa sada nije tako jednostavno prošetati gradom uz čašu kuhanog vina, fritule ili kobasicu. Međutim, postoji način da unesete malo takvog ugođaja u svoj dom, a pri tome uštedite novca i uživate u ukusnim fritulama.

Kako biste to postigli, donosimo vam jednostavan recept za fritule zbog kojega ih možda više nećete htjeti kupovati na štandovima ni kada to bude moguće. Osim što ćete omastiti brk, za pripremu ćete morati potrošiti puno manje novca nego je to slučaj kada ih kupujete u gradu!

Sastojci:
  • 250 g glatkog brašna
  • cca. 200 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 1/2 vrećice prakša za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • suncokretovo ulje za prženje
  • 1-2 žlice šećera, ovisno koliko slatko volite.
Opcionalno: 
  • čokolada ili neki čokoladni namaz
  • korica limuna
  • 10 ml ruma.
Priprema:

U posudi dobro izmiješajte jogurt, šećer i jaje te koricu limuna i rum ako ćete ih dodavati. Mi smo pripremili recept bez limuna i ruma. U drugoj posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U posudu u kojoj ste miješali jogurt i jaja dodajte pola mješavine brašna, vanilin šećera i praška za pecivo te dobro izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte ostatak i ponovno dobro izmiksajte pjenjačom kako biste dobili kompaktnu smjesu. U veliki lonac ulijte toliko ulja koliko je potrebno da fritule mogu u njemu plivati, odnosno da ne budu na samom dnu kada isplivaju. Za lonac manje do srednje veličine potrebno vam je oko pola litre ulja.

Fritule oblikujte pomoću dvije žličice i zatim ubacite u ulje koje se grije na laganoj vatri i koje treba biti vruće, ali nikako ne prevruće kako fritule ne bi ostale sirove iznutra. Najbolje ćete znati temperaturu ulja ako u njega uronite kuhaču. Ako su oko kuhače mali mjehurići, ulje je dobre temperature, a ako ih nema, znači da ulje nije dovoljno toplo, odnosno ako su veliki, znači da je prevruće. Kada fritule dobiju zlatnu boju izvadite ih iz ulja na posudu na koju ste stavili papirnati ručnik ili nešto drugo što će upiti masnoću.

Fritule možete ukrasiti šećerom u prahu, puniti ih raznim čokoladnim namazima, no mi smo se odlučili za nešto drugačiju varijantu. U dvije različite posude na vatri smo otopili čokolade. U jednoj posudi otopili smo tamnu čokoladu s oko 70% kakaa, a u drugoj smo otopili bijelu čokoladu s bourbonom i vanilijom te smo na kraju otopljenim čokoladama prošarali fritule. Što god odlučili, vjerujemo da neće požaliti – u slast!
FOTO: STUDENTSKI.HR