LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
15 zabavnih igara

Kreativne društvene igre u kojima je sreća u drugom planu

Većina društvenih igara ovisi o sreći, a onda tek o vještini. Ovaj popis sadrži upravo one igre u kojima su vještine igrača u prvom planu.

Većina društvenih igara ovisi o sreći, a onda tek o vještini. Ovaj popis sadrži upravo one igre u kojima su vještine igrača u prvom planu.

Igrate li često društvene igre? One imaju posebnu čar, a kad se za istim stolom okupi obitelj ili prijatelji ni jedna aplikacija, mobilna ili kompjuterska igrica ih ne može zamijeniti.

Društvene igre poput popularnih Drinkopolyja, Pictionaryja ili Tabua mogu podići tulum na višu razinu. Igre poput Trivial Pursuita mogu nešto naučiti igrače, dok klasici poput Monopolyja, Rizika, Čovječe ne ljuti se ili šaha ne zastarijevaju.

Većina društvenih igara ovisi o sreći, a onda tek o vještini. Ovaj popis sadrži upravo one igre u kojima su vještine igrača u prvom planu. Popis ne sadrži većinu popularnih naslova, što vam omogućava da proučite neku ili neke od njih čiji vam se opis sviđa.

1. SAY ANYTHING

Izdano: 2008.

Preporučeni broj igrača: 6,7 ili 8 

Prvo pročitate pitanje sa kartice koju ste izvukli, a zatim ostali igrači napišu najpogodniji odgovor i pokažu ga svima. Potajice izaberete omiljeni odgovor, a ostali pogađaju koji ste izabrali. Može biti zabavno ako partije obiluju kreativnim odgovorima.

say_anything
 
FOTO: Flickr
 

2. LAST NIGHT ON EARTH: ZOMBIE GAME

Izdano: 2007.

Preporučeni broj igrača: 5

Ne morate obožavati zombije da biste voljeli ovu igru, ali pomaže ako ste horror fan. Igrači su podijeljeni u dva tima, heroje i zombije. Svaki tim ima svoj scenarij, odnosno zadatak koji mora izvršiti kako bi pobijedio. Scenarija i mogućnost ima nekoliko, kako igra ne bi bila predvidiva. Proizvođači su se potrudili da dobijete ugođaj horora pa uz igru dolazi i prigodna glazba

Last night on Earth, FOTO: Flickr
 

3. TIME'S UP

Izdano: 2000.

Preporučeni broj igrača: 6

Igrači se podijele u timove i igra se u tri runde. U prvoj rundi objašnjavate svom suigraču zagonetku s nekoliko riječi, u drugoj rundi samo jednom riječju, dok u trećoj samo gestikulacijom. Zadatak je u određenom vremenu riješiti što više zagonetki koje suigrač zada.

 

Time's up, FOTO: Flickr

4. DOMINION

Izdano: 2008.

Preporučeni broj igrača: 3

Dominion je igra kartama u kojoj se borite za prevlast trgujući svime mogućim. Možete kupovati posjede, graditi dvorce, čak možete kupiti i more i robove. Time povećavate svoju moć u borbi za prevlast na ploči.

 
FOTO: Flickr
 

5. WHO, WHAT, WHERE

Izdano: 2003.

Preporučeni broj igrača: 5-6

U ovoj crtaćoj društvenoj igri svaki igrač izvlači tri kartice, po jednu iz svake kategorije: tko, što i gdje. Zatim svatko crta svoju sliku, nakon čega se crteži šalju u krug. Bodovi se dobivaju za svaki pogođeni odgovor, bilo da ste pogodili što je  vašem ili na tuđem crtežu. 

Who What Where, FOTO: Flickr

6. GO

Izdano: originalno iz Kine prije više od 2500 godina

Preporučeni broj igrača: 2

Jedna od najstarijih i najpopularnijih misaonih igara na ploči. Dva igrača naizmjence postavljaju svoje figure na ploču koja se sastoji od 19 vodoravnih i 19 okomitih linija. Cilj igre je osvojiti što više teritorija, blokirajući protivnika.

 
FOTO: Flickr
 

7. PANDEMIC

Izdano: 2008.

Preporučeni broj igrača: 4

Cilj ove igre je timski spriječiti pandemiju neke opasne bolesti prije nego što eskalira, a to dovodi do poraza. Možete birati jednu od pet uloga: dispečer, liječnik, znanstvenik, istraživač ili stručnjak za krizne situacije.

 
Pandemic, FOTO: Flickr
 

8. APPLES TO APPLES

Izdano: 1999.

Preporučeni broj igrača: 6-8

Još jedna kartaška igra na ovoj listi. Glasi kao jedna od najboljih društvenih igara za tulume, što mogu potvrditi mnogi zadovoljni korisnici. Apples to apples ima dva špila karata, stvari i opise. Cilj igre je izabrati što bolji opis zadanoj stvari od karata koje držite u ruci, najbolji par dobiva. Ova igra vas lako može nasmijati i pridonijeti veseloj atmosferi svakog tuluma.

 
Apples to Apples, FOTO: Flickr
 

9. STEAM

Izdano: 2009.

Preporučeni broj igrača: 4-5

Ova igra je za svakoga tko je impresioniran željeznicama i želi biti željeznički tajkun. U njoj možete graditi svoje carstvo željeznica i potući konkurenciju. Steam je nadograđenija verzija popularne igre Age of Steam.

 

Steam, FOTO: Flickr

10. THE SETTLERS OF CATAN

Izdano: 1995.

Preporučeni broj igrača: 3-4

U ovoj društvenoj igri gradite vlastitu civilizaciju na otoku. Skupljate potrebne resurse ili međusobno trgujete kako biste izvršili zadane ciljeve. Nema ispadanja igrača, a postoji nekoliko načina da u zadnji čas okrenete situaciju u svoju korist. Jedna od najpopularnijih strateških igara, popularna i u društvu popularnih štrebera Teorije velikog praska. (I've got wood for your sheep.)

 
The Settlers of Catan, FOTO: Flickr
 

11. AGRICOLA

Izdano: 2007.

Preporučeni broj igrača: 3-4

Agricolu počinjete sa supružnikom i kućom od blata i od tuda trebate nastaviti graditi svoj život. Šireći obitelj širite i vlastiti tim koji vam pomaže u raznim farmerskim poslovima. Možete graditi vlastito farmersko carstvo ili uništavati susjedno. Pa neka susjedu crkne krava.

 
Agricola, FOTO: Flickr
 
 

12. WITS AND WAGERS

Izdano: 2005.

Preporučeni broj igrača: 6-7

Wits and Wagers se igra u sedam rundi, svaku rundu igrači istovremeno odgovaraju na određena pitanja brojevima ili godinom. Igrač koji ima najviše bodova na kraju sedme runde je pobjednik. Još jedna trivijalna igra koja je zabavnija u glasnom i veselom društvu.

wits&wagers
 
FOTO:flickr
 
 

13. CA$H 'N' GUN$

Izdano: 2005.

Preporučeni broj igrača: 6

Cilj igre je biti najbogatiji i time najmoćniji gangster. Podijelili ste plijen s ostatkom igrača u jednom napuštenom skladištu, ali kako to obično biva u kriminalu, pohlepa dolazi do izražaja. Borite se za što veći iznos i bogatstvo krađom, mitom i, ako bude potrebno, uporabom oružja. Oslobodite svog unutrašnjeg mafijaša kroz ovu zanimljivu društvenu igru.

 
Cash and guns, FOTO: Flickr
 

14. PUERTO RICO

Izdano: 2002.

Preporučeni broj igrača: 3-5

Glavni cilj ove društvene igre je sakupljati bodove koje dobivate slanjem dobara iz Novog u Stari svijet. S naglaskom da izgradite što bolje vaše posjede, svaki igrač može birati vlastitu ulogu od ponuđenih: doseljenik, graditelj, gradonačelnik, kapetan, obrtnik, tragač za zlatom. Igru možete završiti na više načina — ako nemate dovoljno kolonizatora da obnovite stanovništvo, kad se potroše pobjednički bodovi ili kada jedan igrač izgradi svih 12 točaka u svom gradu.

 
Puerto Rico, FOTO: Flickr
 

15. TICKET TO RIDE

Izdano: 2004.

Preporučeni broj igrača: 2-5

Jedna od najpopularnijih novih igara, Ticket to Ride je još jedna na ovom popisu nadahnuta željeznicom. Svaki igrač bira različita odredišta, stvarajući tako svoj cilj za kraj igre. Cilj je željeznicom povezati sva odabrana odredišta i završava kad se potroše sve figurice. Zatim se pobjednik određuje po količini izgrađenog. Igra je zabavna i u dvoje i s maksimalnih pet igrača.

 
Ticket to ride, FOTO: Flickr
 

Nevažno je na kojem se mjestu nalazi koji naslov, već da istražujete i pružite priliku nekoj igri za koju još niste čuli, a privlači vas. Oslobodite svoju kreativnost i ugodnu zabavu želimo.

FOTO: FLICKR