LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za putnike

Klub putnika savjetuje kako jeftino putovati: od prijevoza i smještaja do hrane

Klub putnika savjetuje kako uz nizak ili nikakav budžet putovati svijetom!

Klub putnika savjetuje kako uz nizak ili nikakav budžet putovati svijetom!

Ako još niste čuli za Klub putnika, oni su regionalna organizacija koja je prijavljena u Zagrebu i Novom Sadu, te osim što su putni centar, vode i internet časopis o geokulturi te servis za samostalna putovanja.

Kao iskusni putnici, naveli su nekoliko savjeta za jeftinija putovanja, ili kako ih mi volimo zvati, putovanja za studentski džep.

Najprije, potrebno je u bijeli svijet otići širom raširenih ruku, riješit se srama i zaboravit na udobnost vlastitog kreveta, kao i vjerovati stranicama – iako je to suprotno onome što su nas učili.

Prijevoz

Odnekud se mora krenuti, pa ćemo započeti s autostopom. Već smo spomenuli da treba početi vjerovati strancima, pa je ovaj način prijevoza prvi korak tome. Klub putnika savjetuje i da se pročita Stoperski vodič, prije nego se krene u ovu avanturu. No, osim autostopa, navedeno je i stopiranje preko vode (ili zraka), što uključuje plovidbe kao član posade ili stopiranje privatnih zrakoplova. Neki putnici su čak uspjeli uhvatiti i besplatne komercijalne letove, dok su za pronalazak besplatne plovidbe navedene tri stranice: Find-a-Crew, FloatPlan i Crewseekers

Ako bilo koji oblik stopiranja nije opcija, bicikl je uvijek odlično prijevozno sredstvo, a neki se čak upute i pješke. Pri takvim rutama, moguće je da će prolaznici htjeti pripomoći.

BlaBlaCar, web-stranica je na kojoj se nude auto prijevozi s jednog odredišta na drugo.

No, danas postoje i vrlo jeftini letovi, a moguće rute i okviran trošak nudi stranica SkyScanner, a letovi po Europi se mogu pronaći na stranici AzAir. Ukoliko je svejedno kuda putujete, samo da se putuje, na stranici Drungli potrebno je upisati samo polazno mjesto i okvirno vrijeme te se nakon toga izlistaju jeftini letovi.

Noćenje

Za noćenje potrebno je – zaboraviti na udobnost i tada se otvara puno vrata. Kampiranje je prva opcija, no također je potrebno biti dobro opremljen. Potrebni su šatori, podloge za spavanje (za ipak malo udobnosti), vreće za spavanje, mreže za spavanje koje se mogu nabaviti i s mrežicom protiv komaraca te ceradom za kišu, a mogu se postaviti bilo gdje.

Kampirati se može svugdje, no treba paziti jer nije u svim zemljama legalno. U Kanadi, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Irskoj i Škotskoj kampiranje je legalno, dok se u drugim zemljama ne treba zadržavati više dana na jednom mjestu te (ne vrlo očito) paliti vatra, kao i paziti na buku. Unatoč ilegalnosti, uz objašnjenje da ste siromašan putnik, većih problema ne bi trebalo biti.

Također, možete pokucati nekomu na vrata te pitati ako možete kampirati u njihovom dvorištu. Iako odgovor neće uvijek biti pozitivan, ne treba odmah odustajati.

Osim kampiranja, Klub Putnika naveo je i stranice preko kojih se mogu pronaći drugi putnici koji nude vlastiti krov kao smještaj drugim putnicima. Najpoznatija takva stranica je CouchSurfing, na kojoj možete napraviti profil te pisati o sebi, objasniti gdje ste i kada te gdje vam trebaju prenoćišta. Moguće je i pronalaziti smještaje prema ključnim riječima, poput da tražite one koji prihvaćaju i kućne ljubimce.

Osim CouchSurfinga, još su četiri stranice navedene, WarmShowers (za osobe koje putuju biciklima), BeWelcome (sličan kao CouchSurfing, ali neprofitan te jednostavniji za korištenje), Hospitality Club (nedovoljno poznat) i Airbnb (smještaj se naplaćuje).

Još jedan način za pronalazak smještaja su volontiranje, odnosno razmjena rada. Nekoliko dana se može ostati na jednom mjestu te pri tom par sati dnevno raditi kako biste „otplatili“ svoj smještaj. Raspon poslova je velik, kao i broj stranica na kojima se takve razmjene mogu pronaći.

Jedna od novijih stranica je VolunteersBase, te je besplatan, dok se The Poosh bazira na ekološko građevinske poslove. FreeWwoof – besplatna stranica sa smještajem na farmama organske hrane. Postoji i stranica Wwoof, čije se članstvo u većini zemalja naplaćuje, a princip je isti.

Stranice poput WorkAway i HelpX  se naplaćuju između 20 i 30 eura, a članstvo im vrijedi dvije godine, no popis mjesta za volontiranje je poduži.

EVS je Europski volonterski servis koji nudi osobama mlađim od 30 godina da rade bilo gdje u Europi u zamjenu za smještaj, hranu i džeparac. Još neke stranice u Aupair, preko kojeg se može naći smještaj (hrana i džeparac) u zamjenu za čuvanje djece, te Eurodyssee i Erasmus Placement na kojoj se mogu pronaći mjesta za odrađivanje stručne prakse.

Druge varijante noćenja su Vipassana meditacijski centri, koji rade prema donacijama, iako one nisu obavezne. Zatim Rainbow obitelji, koji su odlični ako želite iskusiti (nešto suvremeniju) hipi eru. Osim noćenja, moguće je prisustvovati i njihovim improviziranim koncertima te drugim zbivanjima.

Osim ovih silnih opcija, ako je hitno, može se prespavati i na klupama, gradilištima i napuštenim kućama, Crvenom križu, crkvi, a čak i policajci izlaze u susret putnicima.

Prehrana

Što se tiče hrane, Klub Putnika napravio je razliku između prehrane u bogatim i siromašnim zemljama. U bogatijim, može se preživjeti od tzv. dumpster-divinga, odnosno prekopavanja kontejnera jer se u tim zemljama baca hrana i koja nije pokvarena. Kao neke od savjeta navode da se kopa nakon što se dućani zatvore jer je tada hrana još svježa, ne treba se razbacivati hrana oko kontejnera, a kao opremu se navode svjetiljke, te gumene rukavice ili vlažne maramice.

Pri biranju treba izbjegavati već otvorenu hranu, dok se ne treba striktno držati roka trajanja Većini namirnica u Europskoj uniji datum je pomaknut unaprijed. Iako u mnogim zemljama dumpster diving nije legalan, ne postoje veće kazne. Netko vas može samo upozoriti da odete od kontejnera. Postoji i web stranica TrashWiki gdje se skriva puno više informacija i objašnjenja o ovoj aktivnosti.

Ući u restoran, objasniti nekome što radite i odakle dolazite, te pitati imaju li kakvih ostataka čini se kao nešto što ne bi rezultiralo pozitivnim odgovorom. No, iskustva ovakvih putnika govore da se često ljudi razvesele te ljubazno ponude hranu, a i vjerojatno će ih zanimati o svim vašim dosadašnjim dogodovštinama. Uz zamjenu za hranu, možete se ponuditi da im pomognete počistiti restoran, oprati suđe i slično.

U mnogim zemljama postoje pučke kuhinje i socijalni centri, koji će vas širokih rukih ponuditi hranom. Na svojem niskobudžetnom putovanju možete i sami napraviti svoje kuhalo te svoju malu peć na drva. Kako bi za doručak pojeli zobenu kašu, večer prije stavite zobene pahuljice u vodu uz dodatak šećera, čokolade ili cimeta, dok se instant kava može poslužiti za pravljenje hladnog frappea – uz šećer, vodu i malo mućkanja.

Putem se mogu brati i voćke te sakupljati orašasti plodovi, a i pokušati pecati. Umjesto svakodnevnog kupovanja flaširane vode, u mnogim zemljama u redu je piti vodu iz pipa, a bocu možete napuniti u kafićima, restoranima, bezinskim pumpama. Ukoliko ste nesigurni o kakvoći vode, vodu možete filtirati i na prirodne načine, poput ostavljanje na suncu u prozirnoj staklenoj boci ili kupnjom bočice slične LifeStrawu.

Internet

Ukoliko nemate svoj uređaj kod sebe, možete otići u lokalne knjižnice, turističke urede ili kopiraonice. No, ako je vaš pametni ljubimac s vama na putu, WiFi se može pronaći na trgovima, navedenim knjižnicama, turističkom uredu, te naposljetku i u McDonalds restoranima.

Kozmetika – za one koji žele iskusiti pravo niskobudžetno putovanje

Što se tiče pranja zubi, neki putnici nose samo sol, dok neki ne koriste ništa osim četkice. Neki se pak potrude pa naprave i svoju pastu za zube, koja može biti ili u formi paste ili praha. Soda bikarbona također je jedna od mogućih opcija, a koristi se i za pranje kose. Neki putnici čak koriste običan sapun za rublje – za pranje svega, od odjeće i tijela do kose!

Za ženske dane, umjesto kupovanja uložaka i tampona, predlažu se silikonske čašice.

Poslovi

Poslovi se mogu naći svugdje, pa makar bili i na crno. PickingJobs je stranica na kojoj se mogu pronaći poslovi za sakupljanje poslova, dok se ukoliko imate uho za svirku, možete okusiti i u uličnom sviranju.

Vize za Kanadu i SAD poznate pod nazivima Working Holiday i Work & Travel program, dozvoljavaju da se putuje po tim zemljama te legalno radi, poput poslova čišćenja, selidbe i sličnog.

Ostali savjeti

Iako mobitel nije nužna stvar u životu, pristup internetu i mogućnost kontaktiranja puno će vam pomoći u snalaženju i traženju prenoćišta. Također, ne treba vas biti sram zatražiti pomoć od bilo koga, netko će vam pomoći, netko ne, no uvijek treba zadržati pozitivno stajalište i nastaviti svoje putovanje. Osim toga, osmijeh treba uzvratiti osmijehom, te pomoći drugima bez da očekujete išta zauzvrat.

Za još više savjeta, možete posjetiti i forum Kluba Putnika.

FOTO: FLICKR/FDECOMITE