LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju – Chance for Walk

Katoličke influencerice: studentima je važno prikazati vjeru na njima blizak način

Pitali smo Eminu i Marijetu koja poruka stoji iza njihovog imena Chance for Walk na društvenim mrežama te koju poruku žele poslati mladim ljudima, među kojima je velik broj studenata. 

Pitali smo Eminu i Marijetu koja poruka stoji iza njihovog imena Chance for Walk na društvenim mrežama te koju poruku žele poslati mladim ljudima, među kojima je velik broj studenata. 

Emina Dabo Hunjak i Marijeta Martić dvije su prijateljice koje stoje iza profila Chance for Walk kojim približavaju svoju vjeru svojim pratiteljima. Budući da su obje nedavno bile studentice, rado su pristale dati intervju za naš studentski portal. Pitali smo ih koja poruka stoji iza njihovog imena na društvenim mrežama te koju poruku žele poslati mladim ljudima, među kojima je velik broj studenata. 

Za početak su nam se ukratko predstavile.

Marijeta: Ja sam Marijeta Martić, imam 30 godina, živim u Zagrebu, podrijetlom sam iz Bosne i završila sam teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Emina: A ja sam Emina Dabo Hunjak s Paga, živim u Novalji i završila sam kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, a zatim i doktorirala na istome na hrvatskoj kulturi. Imam 32 godine i, unatoč nekim komentarima, ne, nisam muslimanka i obožavam svoje ime koje mi je dala mama Prigorka!

FOTO: Chance for Walk/privatni album

Što riječ influencer za vas znači? Smatrate li se doista katoličkim influencericama i koje kvalitete i sposobnosti mislite da treba posjedovati za širenje poruka većem broju ljudi?

Riječ influencer znači netko tko utječe na druge. Našim profilima na Instagramu i Facebooku te videima na You Tube kanalu Chanceforwalk mi želimo pozitivno utjecati na ljude, osobito mlade. Želimo im prenositi pozitivne kršćanske vrijednosti i poticati ih da uvijek daju najbolje od sebe i grade svoje samopoštovanje, otkrivaju svoje talente, i što je najvažnije otkriju bezvremensku ljubav kojom ih Bog ljubi.

Same smo prošle i padove i bile izgubljene i obeshrabrene u današnjem društvu kojim prevladava pesimizam i površne vrijednosti pa možemo razumjeti i druge, a zatim, kada smo otkrile Isusa željele smo ga podijeliti i s drugima. Naravno, onima koji žele pratiti naše sadržaje, iako ima i onih koji ne žele, ali nas, eto, ipak prate!

I to nam je jako drago, jer Krist je tu za svakoga i čeka raširenih ruku, stoga nam je drago da su se uskomešali i oni koji tvrde da s vjerom ne žele imati ništa. Pa ih opet zanima naš sadržaj. Dobro došli!

Možete li nam predstaviti što objavljujete na svojim društvenim mrežama, na kojima ste sve dostupne i način kako sve funkcionira?

Imamo svoj Instagram i Facebook profil Chance for walk i You Tube kanal Chanceforwalk.

Objavljujemo razne fotke s pozitivnim i poticajnim sadržajima nadahnutima Biblijom i ostalom katoličkom literaturom, ispod koje često napišemo i neki poticajni prigodni tekst. Imamo i #instaevanđelje na kojem svakoga petka objavljujemo malenu meditaciju na temelju Svetog pisma te tako nastojimo Božju riječ približiti mladima i njihovoj svakodnevici te im pokazati kako je Božja riječ živa i djelotvorna te kako njome mogu riješiti sve svoje probleme i poteškoće.

Tu je i rubrika #instamama koja izlazi svaki ponedjeljak i u kojoj naša suradnica mama na duhovit način opisuje svakodnevne izazove jedne mame. Često objavljujemo videe, bilo naše, bilo sa susreta s molitvenih zajednica jer nam je cilj upoznati mlade ljude s vjerskim sadržajima, molitvenim zajednicama, crkvenim aktivnostima, kako bi i sami znali gdje sve mogu otići. Videi su nam različite tematike, uvijek utemeljeni u Svetom pismu koje nastojimo približiti mladim ljudima, a uz to želimo podijeliti i vlastito životno iskustvo.

FOTO: Chance for Walks/privatni album

Na facebooku i ostalim društvenim mrežama sada već ima veći broj vjerskih profila koji objavljuju vjerske citate i misli, prije svega katoličke. Vaše otvaranje stranice, vjerujemo, znači da ste smatrale da ipak još nešto nedostaje. Možete li nam reći koju rupu mislite da ste popunile?

Svojim sadržajem nastojimo motivirati mlade ljude na pozitivne promjene u svom životu te im približiti Božju riječ na njima blizak način. Nastojimo im dati praktične savjete za unaprjeđenje duhovnog života komunicirajući s njima preko inboxa i storyja i to smatramo najvećim doprinosom.

 Kome je prije svega namijenjena vaša stranica i što stoji iza poruke Chance for Walk u naslovu?

Naša stranica zamišljena je tako da se obraća mladim ljudima, ali je naravno otvorena za sve koji nas žele pratiti. Naziv dolazi iz Evanđelje po Marku u kojem Isus govori: Ustani i hodi. Mi želimo tu Isusovu poruku prenijeti svima, na način da ih motiviramo da uz pomoć vjere i Riječi Božje naprave pozitivne promjene u svom životu.

FOTO: Chance for Walks/privatni album
 
Možete li prokomentirati vaše viđenje mogućnosti koje studenti imaju u vjerskom smislu danas? Mislite li da se te mogućnosti i opcije razlikuju od grada do grada i mislite li da su današnji studenti u većoj ili manjoj mjeri praktični vjernici od onoga kako je to bilo prije nekoliko godina?

Različite su mogućnosti u različitim dijelovima Hrvatske. U Zagrebu ima stvarno puno duhovnog sadržaja za mlade, od vjeronauka do molitvenih zajednica, zborova, misa za mlade, duhovnih obnova, međutim nema toliko ponude u drugim gradovima, iako, čini nam se da se i drugi gradovi i župe aktiviraju po tom pitanju.

FOTO: Chance for Walks/privatni album
 
Studenti su znatiželjni, aktivni ljudi koji vole istraživati i kritički prosuđivati. Mnogi traže sebe upravo za vrijeme studija i upravo tada izgrade svoj identitet zbog čega im je važno približiti i vjeru na njima blizak način kako ona za njih ne bi bila nešto što je daleko i nepristupačno, već nešto s čime mogu rasti svakoga dana.
FOTO: CHANCE FOR WALK, PRIVATNI ALBUM