LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praktični životni savjeti

Kako uskladiti učenje s poslom, a uz to imati društveni život?

Dobra organizacija, snalažljivost i svijest o vlastitim mogućnostima neki su od načina kako možete uspješno učiti, zarađivati i imati vremena za druženje s prijateljima, a i studenti su otkrili kako oni uspijevaju u tome.

Dobra organizacija, snalažljivost i svijest o vlastitim mogućnostima neki su od načina kako možete uspješno učiti, zarađivati i imati vremena za druženje s prijateljima, a i studenti su otkrili kako oni uspijevaju u tome.

Uskladiti studiranje i posao, a uz to održavati zabavan društveni život ponekad se čini kao nemoguća misija. To može biti zahtjevan i iscrpljujuć zadatak koji nas nerijetko natjera da nešto od toga zapostavimo i stavimo u drugi plan. Međutim, sve se može kad se hoće. Donosimo nekoliko savjeta kako uspješno učiti, zarađivati te ujedno imati vremena za druženje s ekipom. 

Organizacija je ključ 

Dobra organizacija i planiranje rasporeda za nadolazeći tjedan uvelike će pomoći u postavljanju prioriteta. Zapišite sve obaveze i aktivnosti koje morate ispuniti te odredite koliko vam vremena treba da ih izvršite. Nakon toga, vidjet ćete koje dane niste previše zauzeti pa tada dogovorite s prijateljima odlazak na kavu ili večernje druženje. Najvažnije je dobro procijeniti vrijeme potrebno za posao i učenje, postaviti ciljeve i odlučiti što ćete taj tjedan raditi, a s kime provesti slobodno vrijeme.

Budite kreativni u rješavanju obaveza

Važno je biti snalažljiv, produktivan i kreativan kada je u pitanju rješavanje obaveza. Birajte posao koji ima fleksibilno radno vrijeme ili probajte dogovoriti raspored s poslodavcem s obzirom na to da ste student. Kada je u pitanju učenje, uzmite više malih pauza kako biste ostali koncentrirani. Maknite se od mobitela i ugasite televizor, odnosno riješite se svega što bi vam moglo odvlačiti pažnju. Tako ćete odraditi sve na vrijeme i otići s prijateljima bez grižnje savjesti da vas doma čeka nešto što niste završili. Isto tako, u slučaju da nikako nemate vremena za druženje, iskoristite pauzu između učenja i posla kako biste nazvali nekog prijatelja.

Budite svjesni svojih mogućnosti

Usklađivanje studiranja, posla i društvenog života može biti vrlo stresno, stoga je bitno biti svjestan vlastitih mogućnosti. U planiranju rasporeda potrebno je pobrinuti se da on ne bude prezahtjevan i da ne našteti vašem psihičkom i fizičkom zdravlju. Zapamtite da je najvažnije biti svjestan svojih ograničenja i znati se kvalitetno odmoriti kada je to potrebno. 

Mnogi studenti uspijevaju pronaći dovoljno vremena za društvo i zabavu uz studiranje i odrađivanje posla, a neki su podijelili svoje iskustvo i trikove kako to uspijevaju. 

– Zna biti teško uskladiti faks, posao i još uz to uloviti vremena za druženje s frendovima. Nekada ne uspijem zapravo sve uskladiti, pa propustim kavu, pišem seminar u zadnji trenutak i slično. Ipak, trudim se ostati maksimalno organiziran i izvršavati sve što si zacrtam za određeni dan ili tjedan. Također, pomaže mi što imam posao gdje mogu usklađivati raspored s obvezama na faksu, a i nisam jedini koji ima puno obaveza, pa ako se i odgodi jedna kava ili druženje, nije to ništa strašno, nadoknadit će se kad-tad. 

Uistinu, u redu je ako ponekad ne uspijete izvršiti sve što ste planirali jer ipak, sve se može nadoknaditi. Ova studentica ima nekoliko trikova koji joj već dugo  pomažu da uspješno rješava sve obaveze, a večer posveti opuštanju i zabavi. 

– Već nekoliko godina koristim planer, koji mi pomaže u organizaciji i više ne mogu zamisliti da ga ne koristim. Svaku večer ili početkom novog tjedna, pišem u njega sve zadatke, obaveze i ciljeve. Osim dobre organizacije, koristi mi i ranije buđenje. Nedavno sam počela prakticirati buđenje u 9 ujutro. Bolje se osjećam, dan mi duže traje, a s obzirom na to da radim u popodnevnim satima, iskoristim jutra za učenje, vježbanje ili kavu s nekim. Mislim da je i dosta bitno uzeti dovoljno vremena za sebe, odmoriti se i pronaći neku aktivnost kojom ćemo se opustiti zato što ćemo tako biti produktivniji, a i bolje raspoloženi za druženje i razgovor. 

Postoji bezbroj načina kako uskladiti učenje, posao i društveni život, no najbitnije je izabrati ono što vama odgovara sukladno vašim obavezama, rasporedu, ali i interesima i navikama.
FOTO: PIXABAY