LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski suživot

Kako riješiti problem s neurednim cimerom?

Budući da dobar dio studenata muku muči s neurednim cimerom, u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih možete efikasno i bezbolno riješiti problem.

Budući da dobar dio studenata muku muči s neurednim cimerom, u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih možete efikasno i bezbolno riješiti problem.

Ekstremni čistunci većini idu na živce, a njihova konstantna zanovijetanja o čistoći nije lako slušati. No, mnogo su opasniji oni dijametralno suprotnih navika, koji niti s osobnom higijenom nisu na ti, a kamoli s čistoćom prostora u kojem žive, borave i spavaju. Kada vam se u sobu studentskog doma ili u iznajmljeni stan useli jedan takav lik, cimerstvo se pretvara u pravi horor.

Budući da dobar dio studenata muku muči s neurednim cimerom, u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih možete efikasno i bezbolno riješiti problem. Naravno, neki su toliko ekstremni u svojoj neurednosti pa ćete u pojedinim slučajevima morati poduzeti drastične korake.
 

Razgovor prije svega


Traju prijave za studentske domove u Požegi i Osijeku, evo do kada se možete prijaviti


U velikom broju slučajeva jedan običan, pristojan i nenapadan razgovor bit će dovoljan. Moguće da je vaš cimer jednostavno u životu stekao nešto drugačije navike pa se vaša poimanja o čistoći podosta razlikuju. Ovdje treba pronaći zlatnu sredinu – ako cimer pretjeruje u svojoj opuštenosti, jednostavno ga na to treba upozoriti. Ako je razuman, cimer će već nakon prvog razgovara usvojiti rečeno.
 

Pokažite mu primjerom


Budući da je studentska soba relativno mali prostor, cimer bi trebao jasno uočiti razliku u čistoći između vašeg i njegovog dijela. To bi trebalo poslužiti kao signal da i on svoj životni prostor počne tretirati na ispravan način. 
 

Raspored čišćenja


Ako se vaš cimer jednostavno ne može samostalno natjerati na čišćenje, uvedite striktan raspored. Nitko nije dužan čistiti tuđi nered pa je stoga zajedničko čišćenje bolja opcija od toga da svaki tjedan posprema netko drugi. Primjerice, odredite da je četvrtak popodne rezerviran za detaljnije čišćenje i pospremanje. 
 

Varaždinski SC objavio natječaj za subvencionirano stanovanje – povećavaju se cijene!


Zadnje upozorenje


Napravili ste sve – razgovarali, uveli raspored čišćenja, ali cimer i dalje iz tjedna u tjedan sobu pretvara u reciklažno dvorište. Tada je vrijeme za oštriji razgovor u kojem ćete jasno dati do znanja da je riječ o posljednjem upozorenju. Ovo spada u drastičan korak, no ako situacija postaje neizdrživa, nema vam druge –  morate pooštriti pristup!

Obavijestite upravu studentskog doma


Posljednji, ujedno i najrigorozniji korak. Jednostavno, cimer se oglušio na posljednje upozorenje i situacija eskalira... Ako ste sve mirne metode ispucali, nemojte se libiti uputiti žalbu studentskom domu jer niste dužni trpjeti nečiju neodgovornost, manjkavost u odgoju i slično.

Već je prava navala na subvencionirani smještaj u Rijeci, evo kada možete očekivati natječaj


IZVOR: AUTORSKI ČLANAK
FOTO: UNSPLASH