LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Kako položiti sve ispite u ljetnom roku?

Donosimo vam nekoliko provjerenih savjeta koji će vam pomoći da položite sve ispite u ljetnom roku i uživate u ljetu.

Donosimo vam nekoliko provjerenih savjeta koji će vam pomoći da položite sve ispite u ljetnom roku i uživate u ljetu.

Previše je razloga zašto položiti sve ispite u ljetnom roku – ostvarujete maksimum bodova za smještaj u studentski dom, pred vama je ljeto bez stresa u kojem možete odmoriti, odraditi neki ljetni posao i/ili zaraditi novac za što god vam treba, a ne morate patiti i učiti po najvećim vrućinama u kolovozu.

Zvuči predobro, zar ne? U nastavku ovog članka donosimo nekoliko provjerenih savjeta koji će vam pomoći da to i realizirate. Ne brinite, vremena još uvijek imate dovoljno.

Najbitnija stvar je raspored

Nekako se uvijek poklopi da su rokovi za gotovo sve predmete isti dan ili dan za danom... Ali realno, ne trebate na sve ispite izaći na prvom roku i prijaviti tri ispita u tri dana (osim ako ciljano idete vidjeti pitanja). Pomalo. Uzmite kalendar, provjerite koje još planove imate u tom periodu. Uvijek uleti neki koncert, rođendan, momačka ili djevojačka koji poremete sve.

Možda uleti i predobro plaćen studentski posao za koji ugovor i studentski račun možete srediti online i začas. Dakle, označite ispitne rokove u kalendaru i složite raspored tako da se svakom ispitu stignete (maksimalno) posvetiti. Drugačije zbilja ide puno teže...

Motivacija koja gura kad vam se ne da

Ako vam svi razlozi iz uvoda nisu dovoljni da u narednih mjesec i pol do dva zasučete rukave i položite ispite, imamo top prijedlog. Vrijeme je za izazov.

Dogovorite se s najboljim prijateljem ili prijateljicom i smislite najbolju moguću stvar koju ćete si uskratiti ako ne položite sve na ljetnom roku. Sigurno vam već padaju brutalne ideje na pamet, isprobajte ih!

Učite iz skripte, ali ne tuđe

Jedna od najučinkovitijih metoda učenja je da sami sebi radite skripte. Možda se na prvu čini da to oduzima puno vremena i da je lakše učiti po tuđim skriptama, ali puno više benefita imate ako krenete sami bilježiti bitne stvari. Jednom napisano je kao deset puta pročitano! Potpuno drugačije sistematizirate i pohranjujete informacije u glavi jer ste bolje koncentrirani. Više ćete gradiva zapamtiti i na duže vrijeme.

Pred vama je izazovan period, ali vi to možete. Pazite na sebe, dovoljno spavajte i probajte biti pozitivni (onda je sve lakše). Položite ispite i uživajte u dugom, toplom ljetu. Ako odlučite raditi sezonu ili neki studentski posao, imate mjesec i pol više vremena što je pretvoreno u stanje na računu zaista puno. Ako još uvijek nemate studentski račun koji vam treba za ugovor, otvorite ga online. Što god odlučili i naumili – sretno!

FOTO: PEXELS