LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slatke muke

Kako odabrati temu diplomskog rada?

Dobro odabrana tema diplomskog rada olakšat će vam istraživanje, pisanje diplomskog rada, obranu, ali i život.

Dobro odabrana tema diplomskog rada olakšat će vam istraživanje, pisanje diplomskog rada, obranu, ali i život.

Odabir teme diplomskog rada – nakon što smo položili sve (ili bar većinu) ispite – ponekad se čini kao slatka muka. Ipak, ako odaberemo temu koja nas nimalo ne zanima, o kojoj nemamo što pisati ili o kojoj je, pak, sve već rečeno, pisanje diplomskog rada doista može postati prava muka. 

Kako vam se to ne bi dogodilo, važno je odabrati dobru temu. Donosimo nekoliko savjeta uz koje vam može biti lakše. 

Odaberite područje koje vas doista zanima
Možda vam se nakon milijun položenih ispita čini kako vas ništa više vezano uz vaš studij ne zanima, no ipak postoji razlog zašto ste upisali (i uskoro i završili) baš taj studij. Razmislite o tome koje vas područje najviše zanima i što biste htjeli istražiti. 

Saznajte što se u vašem području sad piše 
Prelistajte znanstvene časopise, bacite pogled na recentne znanstvene radove iz vašeg područja, u repozitoriju diplomskih radova svog fakulteta pogledajte što su pisali vaši kolege kako biste vidjeli na koji se način pristupa temi koja vas zanima ili proširili neko postojeće istraživanje. To, naravno, ne znači da trebate doslovno kopirati koncept svog rada od nekog drugog – osim što nije dozvoljeno, i nemoralno je – već se upoznati sa znanstvenom produkcijom unutar svog područja kako biste lakše razradili svoju ideju. 

Budite pragmatični
Prilikom izrade diplomskog rada važno je biti realan. Nemojte si zadati provođenje kompleksnog istraživanja za koje će vam trebati godinu dana i hrpetina ispitanika, već smanjite opseg svog istraživanja. Također, nemojte si zadavati teme koje nikad nitko nije istraživao. Osim što ćete imati veliki problem s pronalaskom literature, vjerojatno ćete putem naići na toliko problema da ćete shvatiti zašto tu temu nitko nikad nije istraživao. Nadalje, ako već radite negdje u struci, spojite korisno s korisnim i smislite temu koja povezuje vaš posao i područje studiranja. 

Odaberite dobrog mentora
Na svim fakultetima postoje oni profesori koji slove za odlične mentore, kao i oni koji navodno nikad ne odgovaraju na mailove ili pak gnjave sa sitnicama. Ipak, ne treba baš uvijek slušati glasine. Prilikom odabira mentora birajte onog profesora koji se bavi područjem koje biste vi htjeli istraživati. Takav će vam mentor moći pomoći i oko definiranja vaše teme, pronalaska literature, provođenja istraživanja i svega ostaloga. 
FOTO: PEXELS