LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje za budućnost

Kako odabrati fakultet na kojem ćeš steći digitalna znanja za globalno tržište rada?

Što uopće možete učiniti kako biste nakon što završite studij bili osposobljeni za rad? Dvije su ključne stvari: odabir kvalitetnog studija i praksa, zapravo jako puno prakse.

Što uopće možete učiniti kako biste nakon što završite studij bili osposobljeni za rad? Dvije su ključne stvari: odabir kvalitetnog studija i praksa, zapravo jako puno prakse.

Znate li koliko se često nadograđuju nastavni planovi, kurikulum i praktikumi na vašem faksu ili učilištu? Brinete li se oko stjecanja kvalitetnog i relevantnog znanja i pronalaska posla nakon faksa?
 

U prosjeku pet godina života utrošite na visoko obrazovanje (čak 17 godina na obrazovanje u cjelini ako računate i osnovnu i srednju školu). Jeste li ikad razmišljali o tome koliko će vas fakultet ili stručni studij zaista pripremiti za tržište rada? Jesu li znanja i prakse koje ste usvojili u srednjoj školi ili na prvim godinama studija i danas aktualne ili su već došli neki novi trendovi, metodologije, alati?

Što uopće možete učiniti kako biste nakon što završite studij bili osposobljeni za rad? Dvije su ključne stvari: odabir kvalitetnog studija i praksa, zapravo jako puno prakse.

Koji faks ili učilište upisati?

Ovo je dosta kompleksno pitanje jer ste polazišna točka uvijek vi, individualac koji ima svoje želje i talente koji određuju daljnji smjer obrazovanja. Uz to važno je pratiti i stanje na tržištu rada, koja su zanimanja deficitarna, s kojim zvanjima posao čeka vas, a ne vi njega i slično. Imajte na umu da do mirovine treba raditi (i nastaviti učiti) 35+ godina.

Živimo u digitalnom dobu i jedno je sigurno – upravo su digitalne vještine budućnost. Znanja koja stječete primjenjiva su odmah u praksi. Niste ograničeni na Zagreb, Split ili Hrvatsku ili Europu. Neke od grana i zanimanja s kojima ćete bez problema naći posao bilo gdje u svijetu su IT, dizajn, marketing i komunikacije. Osim izbora zanimanja, važan je i izbor faksa ili učilišta na kojem ćete se obrazovati. Između fakulteta koji godinama nije uveo neki novi, suvremeni kolegij i praktikum te fakulteta ili učilišta koje slijedi najnovije trendove, gdje vam predaju profesori s iskustvom iz realnog sektora i koji vam pruža mnoštvo praktikuma i opcija za stručne prakse, sigurno ćete odabrati ovo drugo. Pogotovo ako su vam na raspolaganju studijski programi kakve Algebra nudi svojim studentima, poput računarstva, digitalnog marketinga i 3D dizajna nakon kojih se čak 96 posto studenata zaposli tri mjeseca nakon stjecanja diplome. Za one koje zanima internacionalno okruženje, međunarodna suradnja i višejezični programi, na Algebri mogu steći dvije diplome – hrvatsku i britansku – zahvaljujući njihovom partnerstvu s Goldsmithsom. Novog Algebrinog kampusa posramila bi se i brojna uspješna svjetska i europska učilišta – nudi Art Room za dizajnere, online kabinete za nastavu na daljinu, 3D printere, video i audio studio i razne inovacijske labove.
 

Praksa? Punooo prakse!

Iskustvo se najbolje stječe kroz praksu. Ne bilo vam teško – dok ne morate raditi od 9 do 17 sati, niti preuzimati veću odgovornost na sebe, odradite neku praksu u struci, pogledajte kako posao izgleda u stvarnom okruženju. Dobit ćete neprocjenjivo iskustvo, nećete tražiti posao s praznim životopisom i na kraju krajeva praksa vam može pomoći i kod usmjeravanja, odabiranja izbornih kolegija i pisanja završnog ili diplomskog rada jer će vam dati jednu dodatnu perspektivu. S druge strane na mnogim studijima i učilištima, kao što je Visoko učilište Algebra, imate Centre karijera koji će vam pomoći pronaći pravu praksu, poslodavca i mentora kako biste izvukli maksimum za sebe iz tog dijela

Izbor je na vama, ali odabir kvalitetnog studija koji će vas (naravno uz vaše zalaganje) brutalno osposobiti za tržište rada trebao bi vam biti prioritet.

FOTO: PRESS