LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iskustva sa sezone

Kako izgleda sezonski studentski posao na otoku?

Izbor studentskoga posla nije lagan posao posebice tijekom sezone kad je popis poslova jako dugačak. Otvaraju se razne sezonske trgovine i restorani diljem jadranske obale. Što o tome kažu studenti koji su radili na otocima?

Izbor studentskoga posla nije lagan posao posebice tijekom sezone kad je popis poslova jako dugačak. Otvaraju se razne sezonske trgovine i restorani diljem jadranske obale. Što o tome kažu studenti koji su radili na otocima?

Ako ste iz unutrašnjosti zemlje, zasigurno ste pomislili kako bi bilo dobro spojiti ugodno s korisnim i pronaći sezonski posao na moru. Imali biste svakodnevni pristup moru, predivnim plažama na otocima, upijali biste mirise Mediterana, a istodobno ponešto i zaradili. U nastavu vam donosimo iskustva studentica koje su se odlučile za upravo to. Saznali smo mnogo detalja od studentica koje su bile u Postirama na otoku Braču i studentice koja je bila u Novalji na Pagu. Premda je Pag dosta sjevernije, nismo primijetili velike razlike u njihovim iskustvima. 

Postira, Brač

Na sjevernoj obali otoka Brača smješteno je malo ribarsko mjesto Postira. Brojne kamene kuće i uske uličice odaju iskonski dalmatinski ambijent. Nekada je bilo ribarsko i težačko mjesto, dok je danas idealno mjesto za odmor brojnih turista iz cijelog svijeta. Bogata ponuda smještaja u hotelima, apartmanima i sobama, uz nezaobilazne obližnje uvale, Postira predstavljaju turističko odredište koje je stvoreno za odmor. 

Studentice s kojima smo pričali odlučile su se za rad u dućanu koji uključuje rad na blagajni, slaganje proizvoda na police i mnogo drugih sitnih obaveza. Okvirna plaća za ovakav posao je, iz iskustva studentica s kojima smo razgovarali, 25 kn po satu. Radi se od 7 do 8 sati. U njihovu je plaću bio uključen smještaj, ali ne i hrana. 

Ovakva promjena životnoga okruženja sa sobom donosi i mnoštvo novih poznanstava i iskustava. Studentice ističu kako su njihove kolege bili jako ljubazni i spremni za druženje i zabavu, a u takvoj je atmosferu puno lakše podnijeti i sve one radne sate. Problem im je bio što plaća stiže tek nakon mjesec i pol dana, pa treba biti vrlo financijski organiziran što je katkad teško. Najteže je bilo odlaziti do obližnjih mjesta po otoku jer su autobusne karte skupe s obzirom na to da je riječ o maloj udaljenosti.

Ipak, unatoč tomu, nije nedostajalo zabave i u samim Postirama. U kafićima je često bila muzika uživo, mali koncerti organizirani pretežito za turiste i njihove otočne fešte koje su dio svakoga dalmatinskoga mjesta i nude jedinstveni ugođaj. Vrijeme su provodile na poslu u dobrom društvu, na plaži uz sunčanje, kupanje, čitanje i općenito opuštanje. I za kraj ističu kako im je to bilo predivno iskustvo koje bih preporučile svima. Ove sezone, otkrile su, ponovno rade isti posao, ali ovog puta na otoku Visu.

Novalja, Pag

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga, a pripada Ličko-senjskoj županiji. Prirodne ljepote, među kojima se posebno ističu lijepe i prostrane pješčane plaže u okolici Novalje, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda, domaća kuhinja te odlična prometna povezanost s kopnom čine Novalju vrlo poželjnom i traženom destinacijom za život i odmor.

Studentica iz Đakova koja studira u Splitu odlučila je svoje ljetovanje provesti u Novalji prodajući suvenire. Plaća za ovakav posao, kaže ona, u Novalji iznosi 5 000 kn, a u nju je uključen smještaj koji je udaljen doslovno 3 minute hoda. Ni kod ovoga posla hrana nije uključena u plaću. Za početak istaknula je kako je posao stvarno lagan i da se odvija na predivnoj lokaciji. Zadovoljna je bila s uvjetima rada jer je posao imao dvije smjene, jednokratnu i dvokratnu smjenu, a rad nije počinjao prije 10 sati. Što je dobro jer se možete naspavati, posebno ako ste prethodno bili u izlasku – na Zrću. 

 Iz Novalje se vrlo brzo i lako stigne na Zrće, iako su karte preskupe. Ipak, i ona je ovdje upoznala mnogo prijatelja i s njima odlazila na partyje. Sam posao prodaje suvenira je lagan i, kako kaže, najveći problem joj je bila povremena dosada. Suvenirnica je imala 2 dijela, vanjski i unutrašnji prostor. Većinom je radila na vanjskom dijelu i uvijek bi pronašla hlada za preživjeti vrućine, a ne bi joj bilo zabranjeno ni da popije koji koktelić sa strane. Radila je i zabavljala se i iskoristila maksimalno svoje ljeto. Preplanula se vratila u Split s mnoštvom dogodovština i svim studentima od srca poručuje da se i oni okušaju u poslu na otoku. 

Ovakvih priča ima zaista mnogo. Većina studenata koji se zaposle na otoku na kraju nikako ne požale. Imaju vrijedna iskustva iza sebe, nauče raditi razne poslove i spontano upoznaju raznorazne ljude. Sagradite i vi nezaboravne uspomene i odlučite se izaći iz svoje zone ugodnosti gdje radite uvijek iste poslove. Probajte pronaći posao na nekom otoku, poslova je mnogo i otoka također, zasigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Želimo vam svu sreću u pronalasku posla i ugodno, zabavno ljeto!

FOTO: UNSPLASH