LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobro nam poznata hrana u novom ruhu

Jela koja bi svaki student trebao znati napraviti

Nekoliko ideja za pripremu hrane kojom možete obogatiti vaš dosadašnji jelovnik na jednostavan i brz način. Spremite se za kulinarske novitete u 2016. godini!

Nekoliko ideja za pripremu hrane kojom možete obogatiti vaš dosadašnji jelovnik na jednostavan i brz način. Spremite se za kulinarske novitete u 2016. godini!

Bez obzira na to jeste li jedni od onih koji više vole jesti u menzi, naručivati dostavu ili se pak češće odlučujete za brzu hranu, u nastavku su recepti koje bi bilo korisno usavršiti u 2016. godini.

Jaja na sto načina

Postoje više od jednog načina za „razbiti jaje“ - može biti u svrhu izrade složenca, kolača, ukusnog omleta, kajgane... S druge strane, možete se odlučiti za opciju bez „razbijanja“- kuhano jaje možete koristiti u sendviču, salati, kao prilog ili, primjerice, kao sastojak za domaću paštetu.

Jaja su, ne samo jednostavna za pripremu i ekonomski prihvatljiva, već i nutritivno poprilično vrijedna namirnica: sadrže nevjerojatan raspon hranjivih tvari, bogata su vitaminima, mineralima, visokokvalitetnim bjelančevinama i dobrim mastima te raznim drugim manje poznatim hranjivim tvarima.

Veliko jaje sadrži 77 kalorija sa 6 grama kvalitetnih proteina, 5 grama masti i ugljikohidratima tek u tragovima. Gotovo sve hranjive tvari sadržane su u žumanjku, a bjelanjak sadrži samo proteine​​. Recepte za 14 načina za pripremu jaja možete pronaći ovdje.

Doznajte radno vrijeme studentskih restorana u Splitu tijekom blagdana


Nutella brownie

Ukusan brownie od 3 sastojka gotov za samo 20 minuta! Sve što vam treba su: nutella, jaja, brašno i dobra volja! Za pripremu vam je potrebno 5 minuta, a za pečenje 15 minuta, a u nastavku slijedi recept za dvadeset komada malih brownie-a.

Sastojci: ¾ Nutelle od 440 g, 2 jaja, pola šalice brašna te po želji možete dodati jednu šalica sjeckanih lješnjaka, usitnjene čokolade ili bilo kojeg drugog punjenja.

1. Namastite uljem, maslacem ili margarinom kalupe za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. Pomiješajte sastojke zajedno dok tekstura ne postane glatka. 3. Po želji dodajte bilo koje punjenje. 4. Ulijte tijesto u kalupe za pečenje (možete ostatak Nutelle iskoristiti za ukrašavanje tijesta po vrrhu). 5. Stavite u pećnicu.

Otvoren je poziv za tehnološke stipendije na Sveučilištu u Klagenfurtu, mogu se prijaviti i studenti iz Hrvatske


6. Pecite 15 minuta, ili dok čačkalica kojom probodete brownie ne bude čista (pazite: što dulje pečete brownie, to oni postaju manje sočni). 7. Nakon što ih izvadite iz pećnice, ohladite ih. 8. Poslužite ih ili samostalno ili uz šlag, sladoled, voćni džem ili preljev po želji.

Pommes frites od slatkog krumpira (batata)

Jedno od omiljenih (i najnezdravijih) brzih obroka ima novu, zdraviju verziju! U njoj je obični krumpir zamijenjen slatkim krumpirom (batatom) koji se smatra poželjnijom alternativom, a peče se u pećnici uz mnogo manje ulja nego u klasičnoj fritezi ili prženju na tavi. Odlično za predjelo, prilog ili za grickanje uz piće po želji.

Priprema: 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Pripremite papir za pečenje ili aluminij. 2. Isperite i ogulite batate. Narežite na pola po duljini i potom te polovice prerežite na pola. Iz toga biste trebali dobiti ravne dijelove krumpira koji se mogu nasjeckati na oblike pommes frites krumpirića. 4. Ukoliko želite hrskavije krumpiriće, narežite na tanje komadiće.

Otvoren je poziv za 2025. godinu u okviru Europskih snaga solidarnosti, evo kako se uključiti


5. Stavite ih u veliku posudu i prelijte s toliko ulja da ih prekriju. Protresite ih da osigurate da su svi komadići prekriveni uljem. Rasporedite narezane krumpire na papir za pečenje i posipajte s malo soli. 6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-35 minuta, tako da okrenete krumpiriće svakih 15 minuta. 7. Kada su gotovi, stavite ih u posudu ili na tanjur, posipajte ružmarinom i još malo soli te poslužite dok su još topli.

IZVOR: SPOON UNIVERSITY
FOTO: PD PHOTO