LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske obveze

Izradom plana nadolazeća akademska godina postaje mačji kašalj

Ako ne znate kako pravilno rasporediti vrijeme na fakultetu, izabrati vrijeme za seminare, učenje, druženje, teretanu ili kave, donosimo vam ključni savjet kako ćete si olakšati studentski život.

Ako ne znate kako pravilno rasporediti vrijeme na fakultetu, izabrati vrijeme za seminare, učenje, druženje, teretanu ili kave, donosimo vam ključni savjet kako ćete si olakšati studentski život.

Ovo nije članak samo za brucoše, koji zasigurno misle da su jedini koji još ne znaju kako se snaći u novim studentskim obvezama. Mnogo je studenata starijh godina koji još uvijek nisu naučili rasporediti vrijeme na najučinkovitiji način. Uz nekoliko praktičnih savjeta, nadolazeća akademska godina postat će mačji kašalj. 

Najgore je ostati na srednjoškolskom načinu razmišljanja jer se studentske obveze znatno razlikuju. Dok je u školi u točno određeno vrijeme nastava za taj dan završila, na fakultetu sami kreirate svoj raspored i odlučujete koje izborne, a koje obavezne predmete slušati, kao i to želite li ići na predavanja i seminare ili ne. Stoga je potrebno odmah nakon uvodnog tjedna odlučiti i napraviti si tjedni plan.

Iako pojedini fakulteti zbog brojnosti studenata nude definirane seminarske grupe koje ste obavezni pohađati, uvijek postoji prostora za alternativni odlazak na drugi termin seminara ili prebacivanje. Stoga je na početku nužno zaključiti što vam najviše odgovara: jutarnja, popodnevna ili možda samo večernja nastava. Prema tome možete isplanirati u koju se grupu prebaciti i na koja predavanja ići. Nemojte misliti, kao i većina studenata, da na jutarnja predavanja ne želi nitko i da nisu za vas. Možete se iznenaditi koliko ostalih stvari stignete obaviti ako fakultet odradite ujutro.

Biranjem rasporeda ne birate samo popis predmeta i raspored nastave, već i način života tijekom tog semestra. Razmislite da npr. biranje samo popodnevnih sati znači vrlo malo vremena za druženje na kavama i popodnevno spavanje, a zatim zaključite kakav će vas raspored učiniti funkcionalnima i sretnima.

Znate li što je ključ biranja najboljeg rasporeda? Prije svega potrebno je razmisliti u kojem ste dijelu dana sposobni dati svoj maksimum, kada možete najučinkovitije učiti, a kada želite imati vremena za teretanu, druženje, obrok ili kavu.

FOTO: WIKIPEDIA