LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcija filma "The Whole Shootin' Match"

Izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije u MM centru

U okviru programa "Kratke slike" u zagrebačkom MM centru prikazuje se izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije. Film "The Whole Shootin' Match" je crno-bijela tragikomična balada o dvojici sanjara s margine društva.

U okviru programa "Kratke slike" u zagrebačkom MM centru prikazuje se izgubljeni klasik američke nezavisne kinematografije. Film "The Whole Shootin' Match" je crno-bijela tragikomična balada o dvojici sanjara s margine društva.

Američki autor Eagle Pennell u široj je javnosti gotovo nepoznat. Međutim, upravo je on autor filmova koji su udarili kamen temeljac današnjoj američkoj nezavisnoj kinematografiji. Bez formalnog filmskog obrazovanja, Pennell 1977. snima kratkometražni Hell of a Note, svojevrsnu preteču svom najvažnijem i najzapaženijem filmu - The Whole Shootin' Match.

Smatra se izgubljenim klasikom američke nezavisne kinematografije, a 4. veljače prikazuje se u MM centru (Studentski centar u Zagrebu). Film je na rasporedu u 19:30 u okviru programa Kratke slike koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Program se održava svakog četvrtka i specijaliziran je za kratki, umjetnički, eksperimentalni film te uz filmske projekcije, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima. 

Ova crno-bijela tragikomična balada o dvojici sanjara s margine društva koji se na brzinu pokušavaju obogatiti pravi je primjerak američke regionalne kinematografije koja je cvala krajem 70-ih i početkom 80-ih izvan velikih filmskih studija. Obilježava je opozicija zabavljačkoj industriji i duboka uronjenost u lokalni kontekst. Ocrtavajući karaktere svojih likova i njihovu borbu na putu do bogatstva Pennellov film prenosi i duh Teksasa s kraja 70-ih.

Nakon kratkoročne distribucije krajem 70-ih, The Whole Shootin' Match je više od 20 godina bio izgubljen. Za Pennella se znalo samo u uskim američkim filmskim krugovima, sve dok nije pronađena jedna kopija u Njemačkoj 2006. Tada je film restauriran, a Pennell počeo dobivati zasluženo priznanje.

Trailer filma će vas uvjeriti da ovu projekciju ne smijete propustiti. Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na linku.